Whitebergs noter

Lars Hvidbergs digitale hukommelse

Forstoppelse på skolen

skriv en kommentar

“Der fandtes en skole hvor forstoppelse var et stort problem. Mange drenge på skolen led af det, og de klagede sig. Skolelægen besluttede sig for at gøre noget ved problemet, og man iværksatte en undersøgelse: Hvor mange af de små drenge her på skolen lider af forstoppelse? Alle blev kaldt til undersøgelse og alle skulle svare på spørgsmål som: ’hvor lang tid bruger du på toilettet?’, ’hvor meget afføring kommer du af med af gangen?’ ’Føler du ofte at der bliver noget siddende som du ikke kan få ud?’, ’Har du smerter ved afføring?* osv., osv. Og nu skete der noget overraskende: Det viste sig at ikke mindre end 80 % af de adspurgte drenge kunne svare ’ja’ til de stillede spørgsmål, og de måtte derfor klassificeres som lidende af forstoppelse. Men her var der noget som gik op for skolelægen. Det kunne ikke passe at så mange drenge led af en sygdom. Kun 20 % havde normal afføring. Det var et problem. Men problemet lå ikke nødvendigvis i afføringen, men måske i definitionen? Måske var det definitionen på forstoppelse som var for bred, for kunne det virkeligt passe at man stemplede 80 % som syge? Når det nu var flertallet der havde det sådan måtte det jo snarere klassificeres som normalt. Og det var så dem med let og glidende afføring som var syge. Sådan gik det til at det var de 20 % som kom i behandling for ’letsindig afføring’. Der var noget galt med dem. De kunne ikke holde på tingene. Og de sladrede også for meget om deres kammerater. De skulle lære at holde igen.”

Skrevet af Lars Hvidberg

23. November, 2003 @ 21:27

Kategorier: Strøet Frø

Skriv en kommentar