Whitebergs noter

Lars Hvidbergs digitale hukommelse

En forudsigelig fiasko

med 2 kommentarer

For et par uger siden læste jeg i Weekend-Avisen et indlæg af freds- og konfliktforskeren Jan Øberg, som slog mig ved at være så usædvanligt belastet af intetsigende floskler og appel til laveste fællesnævner, at det ville få selv en George Bushs demagogi om godhed og ondskab til at fremstå som benhårde fakta. Det undrede mig, for jeg kunne ærligt talt ikke se hvor en ellers seriøs forsker ville hen med den slags tautologiske snik-snak om fred og interkulturel forståelse, når han forsøgte at argumentere for at Irak-krigen er en ‘forudsigelig fiasko’.

Nu forstår jeg imidlertid hvor manden ville hen, for det viser sig at Jan Øberg har skrevet en ny bog om Irak-krigen, og det var naturligvis den han ville reklamere for. Bogen blev i dag anmeldt i P1 Morgen, og selv med P1s redaktionelle linje kunne anmelderen Jens Lohmann ikke overbevise mig om, at Øbergs bog har ret meget mere indhold avisindlægget. Bare titlen ‘En Forudsigelig Fiasko’ inviterer jo til at blive modsagt, fx af historien som sådan og af den konkrete udvikling i Irak. (Men lur mig, hvis nu ikke Øberg får ret, så skal han nok sige, at når det nu ‘alligevel’ gik godt, så var det ikke takket være, men ‘på trods af’ koalitionen).

Floskler om fredelig sameksistens og konfliktforståelse klinger i denne sammenhæng endnu mere hult end de plejer at gøre. Som om konflikten med Saddam Hussein og resten af de arabiske diktatorer (og resten af diktatorerne verden over) har noget som helst at gøre med en ‘kulturel konflikt’, hvor problemet er at danskerne ikke ‘ved nok om Irak’ og irakerne ikke ‘ved nok om os’. Men man ser det da for sig, hvis den gode konfliktforsker havde skulle løse ‘konflikten’ med ‘Irak’: Jan Øberg på fredsmission til Bagdad, i Rumsfelds og Chiracs fodspor, og et stort knus til Saddam og et ‘Du er sgu god nok!’. ‘Det er jo bare fordi vi ikke forstår ham, at han virker som sådan et dårligt menneske, og hans styre virker så skidt’. Nu kan vi heldigvis skrive ‘virkede’, men det er ikke på grund af Jan Øberg. Han fortæller os, at verden burde være perfekt og mennesker rare ved hinanden. Men han fortæller os intet om – andet end noget hul snak om FN -, hvad vi skal stille op i en verden som ikke er perfekt, hvor mennesker ikke er rare og hvor diktatorer regerer den halve menneskehed.

Men måske tager jeg fejl. Måske har Øberg skrevet en udmærket bog, og jeg skal gerne lade ham tvivlen komme til gode, og forsøge at læse bogen, når den kommer på biblioteket. Indtil videre vil jeg dog føle mig berettiget til, grundet hvad jeg har hørt og læst, at betragte bogen som: en forudsigelig fiasko.

Skrevet af Lars Hvidberg

13. July, 2004 @ 14:25

Kategorier: Politik og etik

Tagged med

2 kommentarer til 'En forudsigelig fiasko'

Kommentarer-feed med RSS eller TrackBack til 'En forudsigelig fiasko'.

 1. Jeg havde den blandede fornøjelse at høre Jan Øberg i det ellers udmærkede program Synsfeltet. De samme urealistiske forestillinger, som han har prædiket, siden han var gæstetaler på mit gymnasium i 1982 (!) – og det er formodentlig grunden til, at han ikke – som dengang – er professor på Lunds Universitet, men repræsenterer en privat organisation.

  Det værste er, at han åbenbart tror, at han kan slippe afsted med den samme form for propagandistisk bedrevidende anti-amerikanisme i dag som dengang under den kolde krig. Men en søgning på google giver også løfter om ganske grinagtige indlæg: således et indlæg, der opfordrer til, at vi forsøger at forstå terroristerne.

  Undskyld den for mig ukarakteristisk grove tone, men jeg var glad for at finde et sted, hvor jeg kunne aflevere en harsk kommentar.

  SGL

  24. Jul 04 @ 12:18

 2. Du er helt velkommen til at lægge harske kommentarer! Jan Øberg er sikkert et udmærket menneske, der vil os det alle sammen godt, men jeg finder hans holdninger tåbelige og – nemlig – urealistiske. Der er givetvis mange ting man kan kritisere USA for, men når hans eneste alternativ reelt er ‘forståelse’, så står jeg af.

  Lars Hvidberg

  24. Jul 04 @ 13:29

Skriv en kommentar