Whitebergs noter

Lars Hvidbergs digitale hukommelse

Terrorisme

skriv en kommentar

Det er endnu uvist om den filipinske regering har givet efter for et krav fra terrorister, der truer med at halshugge en kidnappet filipinsk arbejder, om at trække deres tropper ud af Irak (50 mand på humanitære opgaver). Udmeldingen fra den filipinske regering er tvetydig, og man vil både have det til at lyde som om man efterkommer terroristernes krav, samtidigt med man stadig er USA’s allierede.

Det ser dog imidlertid ud som om, Filipinerne ikke har indset pointen, netop at det ikke handler om troskab eller ej overfor USA, men om hvorvidt man skal give efter for terrorisme. Det skal man ikke. Det kan kun føre én vej, og det er til mere terrorisme. Både Spanien, Honduras og Den dominikanske republik har allerede trukket deres tropper, enten som følge af direkte terrorhandlinger eller af generel frygt for angreb. Imidlertid kan en eftergivenhed overfor fx kravet til den filipinske regering kun føre til én ting: Flere kidnapninger og trusler om halshugning. Næste gang kan det være en dansk forretningsmand, der sidder svinebundet med krumsablen over hovedet, mens voldsliderlige islamo-fascister sidder klar ved download-knappen på deres computere verden over, klar til at følge endnu en blodig video hvor en vantro får sin fortjente straf. For er det ikke sådan de sælger det? Kollektiv afstraffelse, forklædt som legitim krigsførsel.

Da Israel i 70’erne var plaget af en mængde flykapringer, der fx skulle fremkalde frigivelse af palæstinensiske fanger o.l., havde de kun ét svar: ‘Vi forhandler ikke med terrorister’. I stedet satte de bevæbnede vagter på flyene og bøjede sig aldrig. Flykapringerne stoppede, for selvom de havde tjent som propaganda for Arafats sag, førte de ikke konkrete fremskridt med sig. Sådan bør holdningen også være hos regeringer som i dag bliver truet med halshugning af deres statsborgere eller et generelt løfte om mere terror (som Al Qaedas nylige ophævelse af ‘våbenhvilen’): Vi giver ikke efter. Vi forhandler ikke med terrorister.

Skrevet af Lars Hvidberg

13. July, 2004 @ 13:48

Kategorier: Politik og etik

Tagged med

Skriv en kommentar