Whitebergs noter

Lars Hvidbergs digitale hukommelse

B.T.’s smædekampagne

skriv en kommentar

B.T. giver den i dag som demokratiets vogter ved at køre en kioskbasker af format: ‘Politisk ekstremist spindoktor for Søren Pind‘. Det drejer sig såmænd om Liberator-redkatøren Jacob Wimpffen Bræstrup, der er sekretær for Søren Pind på hans borgmesterkontor i Københavns Kommune. Hverken han eller Søren Pind mener, at Bræstrups private holdninger skulle influere på hans arbejde, og kan således ikke se problemet, der jo i øvrigt højst ville være et problem for Søren Pind, hvis Bræstrup modarbejdede hans politik. B.T.’s problem kan det i hvert fald ikke være.

‘Lad de fattige sulte ihjel’ lyder overskriften på B.T.’s artikel, og bladet stiller spørgsmålet om det er forsvarligt at lade en så farlig og ekstrem mand – der jo vil lade de fattige sulte ihjel! – arbejde for Søren Pind. Vil han ikke undergrave systemet? Vil han være loyal overfor demokratiet? Er han ikke nærmest en terrorist i svøb? Man mindes historien fra sidste efterår hvor Henrik Gade Jensen måtte gå fra jobbet som Tove Fergos pressesekretær efter en kampagne kørt af Modkraft og Information. Jacob Bræstrup mener selv at artiklen primært skal ses som et forsøg på at svine Søren Pind til, og mistænkeliggøre ham op til kommunalvalget, men implikationerne af denne sag – og sagen mod Henrik Gade Jensen – er jo langt mere skræmmende: at der lægges op til berufsverbot i det offentlige, for mennesker som ikke sværger troskab til den gældende orden.

I øvrigt baserer artiklen sig (naturligvis) på udstilling af løsrevne citater fra en af Bræstrups artikler på Liberator. Da han selv får lov at forsvare sig i et (meget mindre) interview siger han naturligvis – hvad der burde være indlysende for enhver: “De meget få, hvis arbejdskraft vitterlig ingen værdi har for andre, ville leve af privat velgørenhed, som der vil være masser af i et frit samfund, hvor almindelige mennesker har mange flere penge mellem hænderne.” Folk, der ikke kan klare sig selv, vil altid være afhængig af andre menneskers godgørenhed – det er de i vores samfund, og det vil de også være i et privat samfund. Bræstrup siger altså ikke ‘lad de fattige sulte ihjel’, men konstaterer bare fakta: hvis ikke man kan klare sig selv er man afhængig af hjælp fra andre.

B.T. kommer også ind med det sædvanlig trumfkort overfor liberalister: Hvis du hader staten så meget, hvordan kan du så tillade dig at arbejde for den? Du har jo nydt godt af S.U. og alt muligt. Og Bræstrup svarer klogeligt, at det i det danske samfund er komplet umuligt at leve udenom det offentlige – fx kan man ikke uddanne sig, hvis man ikke får uddannelsen ‘gratis’ – men at det jo ikke forhindrer én i at arbejde for en ændring: “Det er heller ikke dobbeltmoralsk at mene, at H.C. Andersens Boulevard burde være gågade – men klogelig holde sig på fortovet, så længe den ikke er. Det er dobbeltmoralsk at gå ind for lavere skat, men så klage, når besparelserne rammer én selv.”

Læs også Bræstrups artikler på Liberator: Om baggrunden for angrebet (inklusive en redegørelse for hans politiske ståsted) og dokumentationen for den konkrete udveksling med B.T.

P.S. – artiklen har tydeligvis medført at en række B.T.-læsere har bevæget sig ind på Liberators debatforum, og deres reaktioner understreger med al tydelighed, at forestillingen om en demokrati-hetz ikke er grebet ud af den blå luft: Hold din kæft, her stemmer vi om tingene, og så skal man ikke brokke sig! Det skal dog også bemærkes, at Liberators debattører ikke altid er lige gode til at byde folk velkomne, som ikke ser det indlysende ved liberalistiske holdninger. De bør være lidt bedre til at huske på, at for de fleste mennesker er libertarianismen en tankegang, som det kan være temmelig svært at forstå. Det tog altså også tid for mig!

Skrevet af Lars Hvidberg

22. October, 2004 @ 12:20

Kategorier: Politik og etik

Skriv en kommentar