Whitebergs noter

Lars Hvidbergs digitale hukommelse

Så skal vi vel til det…

med 2 kommentarer

ALLE bloggere har skrevet om det amerikanske valg, men du har måske bemærket at det ikke har fået så meget opmærksomhed her hos mig?

Der er sandt nok, jeg har ikke skrevet om det amerikanske valg før nu. Det er naturligvis ikke fordi det ikke har interesseret mig, selvom jeg nok ikke har delt den fornemmelse mange har haft om at dette er den vigtigste begivenhed i mands minde. Men dels har jeg følt, at det ikke er et valg som jeg har den fjerneste indflydelse på (jeg kan jo ikke stemme), og at det ville være arrogant af mig at fortælle amerikanerne hvem de burde stemme på. Dels har jeg også følt en generel modvilje mod at skrive om amerikansk indenrigspolitik, simpelthen fordi USA allerede fylder så meget i medierne, på alle leder og kanter. Det er en generel tendens, at de danske medier mere og mere har overtaget de amerikanske mediers nyhedskriterier: hvis det er interessant i USA, så er det per automatik også interessant i Danmark. Det er derfor en i Danmark totalt ukendt og ligegyldig person som Martha Stewart pludselig har fået masser af spalteplads, fordi hun har været anklaget for svindel. Hvad rager det mig? Jeg kender hende ikke, har ikke mulighed for at se hendes programmer og har heller ikke mulighed for at købe hendes produkter. Det er ligegyldigt.

Samtidigt har de danske medier dækket det amerikanske præsidentvalg, som om det var vores eget. Både DR og TV2 kørte nonstop udsendelser hele natten til onsdag – også selvom de ikke ville kunne bringe andet end usikre prognoser og løse analyser. Jeg sad ikke oppe og så det – og jeg har endnu ikke set Bush’ sejrstale, hvis han har holdt en. Bush er præsident igen, det er alt hvad jeg har behov for at vide, tak.

Men ok, hvis jeg lige skal dele ud af mine egne to småmønter: Når alt kommer til alt var Bush fra min betragtning det (marginalt) rigtige valg. Dels vil han have mest pondus til at gennemføre krigen mod terror (andre mener så at han blot vil forværre den), mens Kerry højest ville kunne stå med hatten i hånden efter alle hans flip-floppende udmeldinger under valgkampen. Dels vil Bush føre en stærkere frihandelspolitik, i modsætning til Kerry, der direkte har lovet protektionistisk beskyttelse af ‘amerikanske jobs’ – hvilket jeg mener vil være til skade for hele verden. Desuden kan man håbe på en forsoning mellem fløjene i amerikansk politik (amerikanerne virker godt tilfredse med at have fået en tydelig afgørelse) – og her vil Bush have større pondus til at gennemføre denne forsoning – og han ville næppe samarbejde hvis han havde tabt.

Omkring de indenrigspolitiske spørgsmål har jeg ikke den store mening. Jeg bor jo i Danmark. Alligevel har jeg nok på fornemmelsen at Bush på det økonomiske område vil føre en mere liberal politik end Kerry (men ikke meget), mens de begge to vil bruge deres magt til at fremføre deres livsstilspolitiske og moralske kæpheste – hvilket jeg under alle omstændigheder er imod. Så pest eller kolera – jeg snupper pesten. Den ved man hvor man har.

Abekongen har for øvrigt en god analyse med den kostelige titel: Sheriffen vinder, Bedemanden taber.

Skrevet af Lars Hvidberg

4. November, 2004 @ 12:10

Kategorier: Politik og etik

2 kommentarer til 'Så skal vi vel til det…'

Kommentarer-feed med RSS eller TrackBack til 'Så skal vi vel til det…'.

  1. Jeg er ikke så sikker på, at Bush ikke vil før en lige så protektionistisk linje som Kerry ville. I denne weekends Weekendavis fremhæves det, hvordan republikanerne over de sidste mange år langsomt har overtaget rollen som den lille mands parti, fordi demokraterne med bedrevidende storbyarrogance ikke længere har noget at tilbyde hr. og fru Almindelig. Det er ganske som i Danmark, hvor højrefløjen har påtaget sig samme rolle. Venstrefløjen er for idealisterne og de engagerede, højrefløjen er for dem, der vil have en tryg og velkendt hverdag, som de kender den. Ganske vist fremhæver nævnte artikel også, at republikanerne i virkeligheden ikke varetager den lille mands økonomiske interesser, kun hans moralske og holdningsmæssige… Men protektionisme er først og fremmest også et spørgsmål om holdninger. For enhver økonom med respekt for gældende økonomiske teorier vil mene, at frihandel og outsourcing er til det fælles bedste. Det ved Bush naturligvis også, men om han er storsindet nok til at føre verden på rette vej, tvivler jeg på.

    Thomas

    7. Nov 04 @ 03:09

  2. Det er muligt at Bush også vil føre en protektionistisk politik. Han har dog kun til dels ført det ind til videre. Kerry havde derimod direkte lovet at ‘beskytte amerikanske arbejdspladser’, som man siger det. Begge partier er grundlæggende populistiske og vil sikkert i mangt og meget føre en skadelig politik.

    Lars Hvidberg

    7. Nov 04 @ 18:03

Skriv en kommentar