Whitebergs noter

Lars Hvidbergs digitale hukommelse

Team America: World Police

skriv en kommentar

Ganske vist får den først premiere herhjemme engang efter nytår (14. januar), men jeg kan vist alligevel godt løfte sløret for Team America: World Police, South Park-drengene Trey Parker og Matt Stones satiriske dukke-action-film om terrorisme-bekæmpelse The American Way.

Jeg har tidligere omtalt filmen, men jeg må indrømme, at jeg faktisk blev lidt overrasket over, hvor satiren rettede sig hen: Den var ikke nær så kritisk overfor Bush-administrationen som jeg havde ventet, men til gengæld bliver de selvgode ‘liberals’ i USA latterliggjort ud over enhver anstændighedens grænse – naturligvis lige som det skal være. I en afsluttende meget smuk tale får filmens helt, skuespilleren Gary, formuleret filmens morale på ægte South Park-sprog: [ADVARSEL: pas på sproget, hvis du er følsom…]

Der er pikke, fisser og røvhuller her i verden. Fisserne bliver nogle gange sure på pikkene, fordi de knepper alt hvad de kommer i nærheden af, både røvhuller og fisser. Men hvis pikkene ikke en gang imellem får lov af fisserne til at kneppe røvhullerne, så ender vi med lort ud over det hele. [citeret efter hukommelsen]

Så smukt og enkelt kan det siges, og hvis du erstatter pikke med George Bush og røvhuller med Saddam Hussein (og fisser med Michael Moore) skulle det vist være klart, hvor drengerøvene vil hen – og det er sådan set betydeligt længere til højre, end man skulle tro.

Det er da også betegnende, at det kun er skurkene i filmen (der er fortalt helt og holdent fra Team Americas perspektiv) som er ‘rigtige’ karikaturer, altså parodier på virkelige personer, som Sean Penn, Hans Blix og Kim Jong Il. George Bush og kohorter er fraværende, selvom der bliver gjort tykt grin med ‘effektiviteten’ i terrorbekæmpelsen, fx da Team America smadrer det meste af Paris for at få ram på et par tjetjenske terrorister med en suspekt kuffert.

Satiren over terror-bekæmpelsen skal således ses i selve satiren over action-genrens klicheer, og filmen kan ses som en ‘subtil’ satire på linje med Starship Troopers. Alle kulturer som Team America møder er fx beskrevet med de mest racistiske stereotyper: Paris er fuld af mime-kunstnere og tværstribede flüte-bærere, araberne er skumle beduiner, der ikke kan sige andet end “Derka Derka Muhammed Jihad”, osv.

Virker satiren så? Måske. Et eller andet sted er den nok for fjollet og drengerøvet til for alvor at få nogen op af stolen, eller åbne ens øjne for ondskaben i enten Krigen mod terror eller Kim Jong Il. Det skulle dog lige være Sean Penn, der figurerer prominent i filmen som en af anti-terror folkenes argeste modstandere. Læs mere om kampen mellem Penn og Parker/Stone her og her.

Tjeck de amerikanske anmeldelser på metacritic. Roger Ebert – som jeg normalt har stor respekt for – er godt sur.

Skrevet af Lars Hvidberg

8. December, 2004 @ 10:26

Kategorier: Film og tv

Skriv en kommentar