Whitebergs noter

Lars Hvidbergs digitale hukommelse

The Grudge

skriv en kommentar

Japanerne har i løbet af de sidste par år genopfundet horrorgenren, først og fremmest med den skrækindjagende The Ring fra 1998, der fik teenagere verden over til at frygte deres gamle videobåndoptagere. The Grudge er sidste skud på stammen – og en effektivt rædselsvækkende spøgelseshistorie om had og hævn.

Det er Shimizu selv der styrer amerikaniseringen af sin Ju-On-serie (hele fire film i Japan), og selvom der tales engelsk er hele stemningen meget fremmed og asiatisk, hvilket filmen da også spiller på: Vi følger en gruppe amerikanere der i Japan ankommer til et grusomt spøgelseshus, hvor en ond ånd regerer. Gellar er den obligatoriske ’Final Girl’, der altså ikke denne gang skal jage vampyrer, men spøgelsets hemmelighed.

Det er så som så med logikken i plottet, for The Grudge er mest interesseret i at hviske ’Pas på… De kommer!’, mens ofrene bliver skræmt til døde af en forfærdelig kvinde med slange-sort hår, en lille mystisk dreng og en sort kat. Det lyder måske plat, men atmosfæren og stilen i The Grudge er så sikker, og variationerne så udspekulerede, at man gang efter gang kryber i sædet eller springer op med bankende hjerte. Læg især mærke til den mageløse lydside, der for altid vil forandre betydningen af en telefon der ringer, eller guldbrædder der knirker…

(Anmeldt for Citadel)

[“The Grudge.” USA, 2004. Instruktion og manuskript: Takashi Shimizu. Medv.: Sarah Michelle Gellar, Bill Pulman, Jason Behr, m.fl.]

Skrevet af Lars Hvidberg

4. February, 2005 @ 13:31

Kategorier: Film og tv

Skriv en kommentar