Whitebergs noter

Lars Hvidbergs digitale hukommelse

En anstændig venstrefløj?

skriv en kommentar

Min ven, Jens Troldborg, sendte mig en artikel fra det amerikanske venstrefløjs-magasin Dissent, der er lige så gyldig i dag, som den var i foråret 2002, hvor den først blev trykt. Artiklen, der er skrevet af magasinets medredaktør Michael Walzer, handler om den amerikanske venstrefløjs reaktioner på 11. september-angrebet og krigen i Afghanistan, men den kunne sådan set lige så godt handle om (dele af) den danske venstrefløj og deres forhold til Irak-krigen. Det er et forhold som Walzer beskriver som ‘pathological unwillingness’ – en sygelig modstand imod at gøre noget konstruktivt imod fx Al Qaeda eller tyranner som Saddam Hussein, og en manglende stillingstagen til de positive konsekvenser af amerikansk (og dansk) magt: Hvorfor synes SF og Enhedslisten fx at det vigtigste problem i Irak lige nu er at få de danske tropper hjem? Venstrefløjens ideologiske apparatur er simpelthen ikke længere tidssvarende, og Walzer opfordrer til at finde alternativer til den gammelkendte, selvretfærdige positur, hvor man med foldede arme og bestemt mine siger “NEJ!”

Læs artiklen: Can There Be A Decent Left. Udvalgte godbidder:

Ideologically primed leftists were likely to think that they already understood whatever needed to be understood. Any group that attacks the imperial power must be a representative of the oppressed, and its agenda must be the agenda of the left. It isn’t necessary to listen to its spokesmen. What else can they want except . . . the redistribution of resources across the globe, the withdrawal of American soldiers from wherever they are, the closing down of aid programs for repressive governments, the end of the blockade of Iraq, and the establishment of a Palestinian state alongside Israel? I don’t doubt that there is some overlap between this program and the dreams of al-Qaeda leaders-though al-Qaeda is not an egalitarian movement, and the idea that it supports a two-state solution to the Israeli-Palestinian conflict is crazy. The overlap is circumstantial and convenient, nothing more. A holy war against infidels is not, even unintentionally, unconsciously, or “objectively,” a left politics. But how many leftists can even imagine a holy war against infidels?

[…]

There is no deeper impulse in left politics than this enlistment; solidarity with people in trouble seems to me the most profound commitment that leftists make. But this solidarity includes, or should include, a readiness to tell these people when we think they are acting wrongly, violating the values we share. Even the oppressed have obligations, and surely the first among these is not to murder innocent people, not to make terrorism their politics. Leftists who cannot insist upon this point, even to people poorer and weaker than they are, have abandoned both politics and morality for something else.

Skrevet af Lars Hvidberg

20. February, 2005 @ 17:42

Kategorier: Politik og etik

Tagged med

Skriv en kommentar