Whitebergs noter

Lars Hvidbergs digitale hukommelse

Om litterært talent og fortælletalent

med 4 kommentarer

Så fik jeg endelig læst Dan Browns The Da Vinci Code, sikkert som den sidste i verden. Som det måske anede mig var det ikke den vildeste fængende oplevelse, selvom det var en ganske sjov bog – til tider ret spændende og trods alt lidt af en page turner: man skal liiiige se hvad der sker på næste side af røverhistorien. Nu er jeg i forvejen ikke nogen særlig fan af krimier (faktisk overhovedet ikke), så at jeg trods alt blev så grebet, som jeg gjorde, skal ses som en anbefaling.

Men det at læse bogen fik mig til at tænke på noget helt andet: Manuskriptskrivnings-guruen Robert McKee skelner i sin banebrydende bog Story mellem ‘litterært talent’ og ‘fortælletalent’. Litterært talent er at kunne sætte ord sammen på en begavet måde, der vækker interesse og forundring: poetiske beskrivelser, overraskende formuleringer, osv. Lad os bare være ærlige og sige, at Dan Brown ikke har for fem flade øre litterært talent – og hvis han har, så viser han det ikke. Sproget er hele tiden den fladeste brugsprosa: så skete der det, og så skete der det. Karakterne er rene papfigurer fuldstændigt uden dybde og deres replikker er de sløjeste klicheer. Alligevel fungerer bogen, og det er fordi Dan Brown har en enorm portion fortælletalent: Det er nemlig noget helt andet end at kunne formulere sig poetisk: Det er evnen til at dreje situationer på den rigtige måde, så det skaber spænding – at overraske i handlingen, tage røven på læseren, så at sige. Og det kan Dan Brown, han har fortælletalent, og han bruger det skamløst. Lad det være en lektie for alle forfatterspirer: Lad være med at bruge for meget tid på at finde den helt rigtige beskrivelse af hvordan ‘hun kommer ind af en dør’ – brug mere tid på at finde på ‘den gode historie’ – det er der publikum er.

Skrevet af Lars Hvidberg

7. April, 2005 @ 12:53

Kategorier: Bøger

Tagged med

4 kommentarer til 'Om litterært talent og fortælletalent'

Kommentarer-feed med RSS eller TrackBack til 'Om litterært talent og fortælletalent'.

 1. Min tilkomne har nu læst alt af Dan Brown, og kan bevidne at han bruger den samme skabelon i alle sine romaner. Det sjove er at det kunne hun allerede se efter nummer 2, men læste alligevel de andre med stor fornøjelse.

  Torben Sangild

  17. Apr 05 @ 09:23

 2. Ja, han lader til at have fundet en formular, der holder. Jeg tror nu ikke, at jeg skal læse flere af Mr. Brown…

  Torben, hvad mener du for øvrigt med “tilkomne”?

  Lars Hvidberg

  17. Apr 05 @ 16:10

 3. Joooo, ser du…det vil jeg vende tilbage til om et par måneder…

  Torben Sangild

  19. Apr 05 @ 08:58

 4. Hmm…. interessant…

  Lars Hvidberg

  19. Apr 05 @ 09:05

Skriv en kommentar