Whitebergs noter

Lars Hvidbergs digitale hukommelse

Hvem er “Verdens største filosof”?

med 13 kommentarer

Kan man virkelig stemme om det? Det minder mig om en historie om en skråsikker studerende, der som en bikommentar til en andens omtale om Anthony Giddens, supplerede med “…verdens største sociolog…” – man ser allerede konkurrencen for sig, med pointgivning for bedste kapitalismekritik og hvad har vi: “Det blev desværre kun til sølv til Ulrik Beck, men bedre held næste år.”

Men filosofafstemningen kører på BBC, med kendte menneskers nomineringer, eksperters anbefalinger og små gnidrede billeder. Efter sigende fører Carlos Marx (som de kalder ham i Spanien), men jeg har naturligvis stemt på Aristoteles – selvom David Hume og Ludwig Wittgenstein også var med i min indkøbsvogn, og Kant heller ikke er til at komme udenom. Man siger, at al filosofi er fodnoter til Platon, og det er jo sikkert rigtigt, men Sokrates har altid virket lidt øretæveindbydende på mig – så derfor vælger jeg den runde og fornuftige ‘Aristotle was a beggar for the bottle’.

Skrevet af Lars Hvidberg

30. June, 2005 @ 13:10

Kategorier: Web 2.0

Tagged med

13 kommentarer til 'Hvem er “Verdens største filosof”?'

Kommentarer-feed med RSS eller TrackBack til 'Hvem er “Verdens største filosof”?'.

 1. Jeg forsøgte desperat at få Adorno nomineret, men det lykkedes vist ikke. Han ville i øvrigt også have hadet en sådan konkurence…

  Torben Sangild

  1. Jul 05 @ 09:54

 2. Ja, mon ikke de fleste filosoffer ville regne sådan en popularitetskonkurrence for dybt latterlig? Men hvis det kan udbrede kendskabet til fiosofihistorien lidt, så for min skyld ingen alarm. Nomineringerne er jo heldigvis også kvalificerde og begrundede, så hvem der ‘vinder’ kan man så bare trækker overbærende på skuldrene overfor. Jeg har langt fra læst alle på listen, men det kunne jo være jeg skulle gøre det…

  Lars Hvidberg

  1. Jul 05 @ 11:56

 3. Her er et andet, og lidt mere opdateret, bud:

  1. Derrida

  2. Heidegger

  3. Rorty

  4. Gadamer

  5. Wittgenstein

  Sarah

  Sarah

  5. Jul 05 @ 11:04

 4. Heller ikke dårlige bud… der er jo mange at tage af! Er det en prioriteret rækkefølge? Derrida på toppen er måske lige i overkanten efter min mening – endda over Heidegger?

  Lars Hvidberg

  5. Jul 05 @ 11:47

 5. Nej, det er bare 5 filosoffer, jeg selv har lært meget af. Derrida citerede jo altid Heidegger, så lad os bare gøre Heidegger til nummer et. Ellers en god hjemmeside, du har her, Lars.

  Sarah

  Sarah

  5. Jul 05 @ 12:19

 6. Tak for rosen. Det var jo for øvrigt lige forholdet mellem Heidegger og Derrida jeg tænke på dér ;-)

  Lars Hvidberg

  5. Jul 05 @ 12:59

 7. Og vinderen blev: Karl Marx!

  (Og nej, jeg kunne heller ikke finde på at stemme på ham som den største filosof, men det var der åbenbart mange andre der kunne)

  Torben Sangild

  17. Jul 05 @ 12:09

 8. Utroligt, men sandt. Næsten 28 % har stemt på Karl Marx, mens andenpladsen er under 13 % til David Hume (der i sig selv heller ikke er et oplagt valg, hvis man skal se objektivt på filosofihistorien). En overbevisende sejr, må man sige.

  Det er alligevel mærkværdigt, at så mange stemmer på Marx. Naturligvis har han haft betydning, men måske mere en kulturhistorisk betydning end en egentlig fagfilosofisk betydning. På den anden side kan man selvfølgelig sige, at ingen filosofi har haft større betydning for historien end netop marxismen – men bestemt ikke udelukkende på en positiv måde! Det kunne være interessant med en segment-analyse af lytterne til In Our Time…

  Lars Hvidberg

  17. Jul 05 @ 17:02

 9. Det er mit indtryk at marxismen står meget stærkt i Storbritannien – måske fordi mange oplever det britiske samfund som et klassesamfund, modsat vores vi-er-alle-middelklasse-med-Webergrill-samfund. En del af forklaringen ligger tilsyneladende hos Thatcher-regeringens benhårde socialpolitik.

  Se blot på filmskabere som Ken Loach og til dels også Mike Leigh m.fl. De skildrer en industriel arbejderklasse der ikke synes at have ændret sig væsentligt siden Marx’s tid.

  Eller på popmusikken, hvor de forskellige bands nærmest konkurrerer på at være mest autentisk arbejderklasse-agtige (fx Oasis), og hvor endda bands som Wham og Depeche Mode skrev arbejdersange i 80erne. Det kunne man ikke forestille sig herhjemme i samme grad.

  Så marxismen synes at have et særligt tag i briterne, også i de akademiske miljøer. Og hvis man er overbevist marxist må Marx stå som en stor filosof, som manden der viste at historien er drevet frem af klassemodsætninger. At det ikke holder som historisk teori synes at være klart i dag. Og at marxismen ofte har ført til totalitarisme når den skulle føres ud i praksis skal man være uhyre verdensfjern for at benægte.

  Skulle man finde noget interessant i Marx må man vel gå til dels hans tidlige skrifter generelt, dels hans analyse af varen i Kapitalen. I øvrigt er det påfaldende hvor stor respekt og beundring Marx og Engels udtrykker for liberalismen som energisk, frigørende drivkraft i Det kommunistiske manifest, jvf. Marshall Bermans analyse i “All That Is Solid Melts Into Air”.

  Men en genial filosof på linje med fx Platon, Aristoteles, Kant, Hegel, Husserl og Adorno – det bliver han aldrig!

  Torben Sangild

  18. Jul 05 @ 11:32

 10. Tak til Torben for at nævne Husserl og undlade Derrida :)

  Mai-Britt

  24. Feb 06 @ 21:15

 11. Det er da klart at det må være Aristoteles som den første. Og så vil jeg sige Platon. Dernæst bliver det svært men er det muligt at komme uden om de store skolastikere? Thomas Aquinas må med. Så er der wildcartet Thomas Reid – helt sikkert større end hans modstandere Hume og Berkeley. Men hvad med en moderne filosof som Alvin Plantinga — vidunderlig tænker.

  David Jakobsen

  11. Oct 06 @ 12:59

 12. .. a lovely little thinker, but a bugger when hes pissed?

  morten wilken

  13. Oct 06 @ 15:01

 13. Plantinga har jeg aldrig læst, lyder som lidt af en dark horse, men et spændende bud.

  Min gamle filosofilærer sagde for øvrigt, at når det gjaldt selskabelighed, så kunne ingen konkurrere med David Hume, der – som vi ved – “could outconsume Schopenhauer and Schlegel”. Måske kunne det være en ny form for konkurrence og lagdeling: Mest behagelige filosof?

  Sokrates var jo lidt af en glad drikkebror med sjove historier, så han skal helt sikkert med. Grækerne var jo i det hele taget glade for selskabelighed, så de rangerer højt. Hume har vi nævnt, men en ellers populær mand som Kant må komme ned af rangstien: Sikke en stivstikker. Schopenhauer var jo en bitter mand, og Nietzsche sikkert helt uudholdeligt indebrændt og vanvittig. Kierkegaard er tvetydig: han kunne både være selskabelig og irriterende.

  Lars Hvidberg

  15. Oct 06 @ 13:25

Skriv en kommentar