Whitebergs noter

Lars Hvidbergs digitale hukommelse

En Che T-shirt er som at gå med Stalin på maven

med 11 kommentarer

Et meget interessant – og for Dagbladet Information særdeles atypisk – interview med den cubanske eksilforfatter, Carlos Alberto Montane. Et par udpluk fra artiklen, der især handler om hvad Sydamerika kan lære fra Europa, og hvilke muligheder der er for et fremtidigt Sydamerikansk samarbejde, en videreudvikling af Mercosur.

Den vanlige undskyldning er, at USA og de gamle kolonimagter har ansvaret for Latinamerikas problemer og fattigdommen. Men ingen person, der er ordentligt informeret, kan klamre sig til den forklaring. Lande, der for 40 år siden var fattigere end mange latinamerikanske lande – som f.eks. Taiwan, Sydkorea og også Spanien – er i dag meget rigere. Spanien, der så sent som i 1976 eksporterede arbejdere til Chile og Argentina, er nu så velstående, at folk fra Latinamerika nu rejser til Spanien for at arbejde der. Spanien er i dag den andenstørste investor i Latinamerika efter USA.

(…)

Siden den mexicanske revolution i 1910 har der i Latinamerika været en rodfæstet forestilling om, at det er statens opgave at skabe social retfærdighed i samfundet. Og den har været delt af både højrefløjen og af venstrefløjen. Fra Peron i Argentina til Castro på Cuba og sandinisterne i Nicaragua har alle kræfter satset på en stærk og autoritær statsmagt, mens man svækkede og udplyndrede det civile samfund. Dengang José Figueres Ferrer kom til magten i Costa Rica og nationaliserede banker og forsikringsselskaber, var vi mange – mig selv inklusiv – der klappede i hænderne. Fra 1950’erne var der også mange, der med henvisning til keynesianismen troede, at løsningen lå i statsmagtens fordeling af goderne. Men keynesianismen duede ikke. Det var en stor fejltagelse at tro, at staten skaber rigdom.

(…)

Chile er et succesrigt eksempel på, at åbning af økonomien, liberaliseringer og også privatiseringer kan give et positivt resultat. Chile har lavet frihandelsaftaler ikke alene med USA, men også med Europa, Japan og Korea. Den vrede og frustrerede venstrefløj, som foretrækker at skyde skylden på USA og tror, at der er et økonomisk magtcentrum i verden, som bare søger at holde periferien i den tredje nede. De tager grusomt fej.

Og en sluttelig lille opsang til de Che-glade unge i Europa:

Ches figur er tragisk. Og han var en farlig personlighed. Han sagde de forfærdelige ord, at ‘en god revolutionær er en perfekt dræbermaskine’. Han var villig til at gøre alt for den revolutionære sag, og han henrettede personligt dusinvis af personer. Han er en af de myter, der har været skadelig for Latinamerika. Helt til det sidste i sit liv kritiserede han Sovjetunionen og Kina for ikke at hjælpe Cuba tilstrækkeligt med at udbygge revolutionen. Det var ikke, fordi han var kritisk over for Sovjet eller Kina, men fordi han ønskede at indføre deres model i Cuba og andre latinamerikanske lande. Når unge i Vesteuropa i dag går rundt med en T-shirt med Che Guevara, svarer det til at bære en T-shirt med Stalin.

Nice…

Skrevet af Lars Hvidberg

28. July, 2005 @ 12:46

Kategorier: Politik og etik

11 kommentarer til 'En Che T-shirt er som at gå med Stalin på maven'

Kommentarer-feed med RSS eller TrackBack til 'En Che T-shirt er som at gå med Stalin på maven'.

 1. Når jeg ser unge rende rundt med Che-trøjer eller går en tur ned ad Studiestræde og ser alle de besynderlige Che-accessories man kan købe, så kan jeg altså lade være med at smile en smule: En så indædt modstander af kapitalisme er blevet kapitaliseret og markedsgjort i en ekstrem grad. Ikke engang Nike og Adidas kan følge med med deres ellers ihærdige branding og ekstreme fremvisning af egne logo og navn. Det er jo ikke revolutionsfanatikere som tjener på Che, men smarte forretningsfolk og fattige kinesere som får et arbejde – det er ægte kapitalisme.

  Så selvom det svarer til at rende rundt med Stalin, så er det da stadig en smule opløftende. Og ufatteligt paradoksalt!

  Johan Espersen

  28. Jul 05 @ 15:09

 2. Har faktisk lige smidt Information fra mig. Det var da en gabende ligegyldig artikel. Fyldt med postulater. Har mikrofonholderi nogensinde været så gennemført?

  Det er som om Information engang imellem får dårlig samvittighed over at være venstredrejet, og så absolut skal copy-paste en traditionel JP-artikel.

  De virker sgu ligeså mavesure som… shit! – Mig:-(

  tastastafari

  28. Jul 05 @ 15:31

 3. Hvorfor skulle det være postulater? Hvor mange mellemregninger skal man have med i en artikel?

  Hvad Montane skriver passer meget godt til hvad jeg ellers ved om området, men det er unægteligt usædvanligt for en avis, der normalt anser den såkaldte ‘neoliberalisme’ for at være kilden til alt ondt i verden.

  Lars Hvidberg

  28. Jul 05 @ 15:47

 4. Sandheden er altid relativ for fortælleren for hvor godt går det egentligt i de sydøstasiatiske lande med ghettoer og ekstrem forskel på rig og fattig, og hvor det langt fra er alle der har fået mere velstand, sikkert ikke engang flertallet!

  Chile er et andet eksempel hvad ved vi egentligt ud fra den artikkel siger den noget om talne for relativ fattigdom børnedødelighed og alt det der.

  Argentina er f.eks. et eksempel på dette fenomen, det går af røvens til og IMF hiver dem frem som beviset på at neoliberalisme virker.

  Man kan kigge på en faens masse markører og få 3-4 forskellige resultater, hvis man går til sagen med en politisk agenda, hvilket manden nok gør hvis hans selvopfattelse går på at han er eksil cubaner.

  Han siger f.eks. at keynesianismen er død og borte hvilket så ikke lige passer på et USA hvor Militær budgettet nesten er det der holder stagnationen på afstand eller EU med vores masive landbrugstøtte.

  Stort set alle vestlige staten, specielt dem med lave tal for relativ fattigdom bruger rimeligt mange penge, og er en stor del af økonomien.

  Og hvad er det lige han taler om med hensyn til spanien, det lyder ret meget som et pseudo argument der ikke beviser det går godt i hverken chile eller argentina.

  Det var en masse ting der ikke skete i latin amerika men at påstå det var sket hvis bare man havde bekendt sig til Laizes faire kapitalisme er vel en lige vel modig påstand at komme med.

  Che er et symbol på en drøm om social retfærdighed, den samme drøm der så vidt jeg kan læse også drev Smith og Keynes og som Friedman bush osv forkaster, og fordømmer.

  Daniel Udsen

  30. Jul 05 @ 23:11

 5. Hej Daniel, tak for din kommentar.

  Sandheden er altid relativ for fortælleren for hvor godt går det egentligt i de sydøstasiatiske lande med ghettoer og ekstrem forskel på rig og fattig, og hvor det langt fra er alle der har fået mere velstand, sikkert ikke engang flertallet!

  Du mener det var bedre før, hvor alle var lige fattige? 300 millioner kinesere har arbejdet sig ud af fattigdommen, Indien modtager ikke længere ulandshjælp og man kunne blive ved – alt sammen på grund af kapitalismen (og en stærk arbejdsmoral). Naturligvis er ikke alle rige endnu, men nu er de i det mindste på rette vej.

  Det går glimrende i Chile, landet er snart et I-land fuldt på linje med de europæiske lande, og med betydeligt bedre fremtidsudsigter med en vækst på omkring de 6 %, hvilket er det afgørende. Pointen er, at det på grund af liberale reformer konsistent er gået fremad for Chile igennem 90’erne, også selvom resten af kontinentet har været rystet af økonomiske problemer. Når de rige i Bolivia skal have enten en uddannelse eller på hospitalet så tager de enten til USA eller Chile. Du kan fx læse mere her: http://www.mises.org/fullstory.aspx?Id=1719 – vinklen er politisk, men der er masser af hårde fakta at forholde sig til.

  Militærbudgetterne og den kunstigt lave rente i USA holder ikke udviklingen i gang, den udskydder bare krakket, som så bliver så meget voldsommere. Staten kan ikke skabe vækst med investeringer, den kan kun flytte rundt på midler, som mennesker ellers ville have brugt på mere fornuftige ting. Keynes er et blålys politikere bruger for at blive valgt – selvom de muligvis selv tror på det.

  Spaniens udvikling beviser bare, at sydamerika har stået i stampe i mange år.

  At liberale refomer virker er Chile et bevis på. Det kræver naturligvis at befolkningen og politikerne er med på ideen og ikke aktivt modvirker det som fx i Bolivia. Så kommer man naturligvis ingen vegne.

  Che er et symbol på en drøm om social lighed, hvilket i praksis betyder at alle er lige fattige. Social retfærdighed betyder, at enhver får hvad han fortjener efter indsats og fornuft. Det er kapitalismen det bedste system til at fremskaffe, selvom et økonomisk system ikke gør det alene – det er menneskene det handler om. Jeg er naturligvis enig i, at Che ønskede at gøre op med en lang række uretfærdigheder på det sydamerikanske kontinent, og det var han helt berettiget til. Men at han ønskede at gøre det ved at indføre autoritær kommunisme var forkasteligt og forkert og bør fordømmes. Han var en benhård ideolog, der var klar til at myrde fuldstændigt uskyldige mennesker for at opnå sit syge samfundsideal, hvor individet forsvinder i det så forherligede ‘fællesskab’. Du kan læse mere om hvad jeg mener om Che her: http://www.larshvidberg.dk/?p=71

  Lars Hvidberg

  31. Jul 05 @ 12:19

 6. Her kan der læses en masse om forsøgskaninen Chile: http://hairpin-bend.blogspot.com/2005/03/konomiske-reformer-i-chile-under.html

  Det er et hamrende spændende emne. Min personlige konklusion er, at privatiseringen af pensionssystemet kom for tidligt og virkede derfor alt for revolutionært. Det holder selvfølgelig ikke. Men derudover fik Pinochet (hvad angår økonomisk politik) landet på rette vej igen, efter nogle forfærdelige år under Allende.

  Johan Espersen

  31. Jul 05 @ 14:37

 7. Tak for dit bidrag, Johan. Hvilke kilder bygger du på?

  Lars Hvidberg

  31. Jul 05 @ 22:12

 8. De kommer senere i aften, da de ligger på min bærbare. Men det er en god blanding af officielle, internationale organisationer, bøger om emnet og så diverse outrere hjemmesider. Jeg skrev oprindeligt indlægget som en del af en skoleopgave, så jeg har kildeliste og det hele.

  Det skal måske også lige nævnes, at Chiles pensionssystem faktisk fungerer ok nu, men det tog også sin tid. Det fungerer i hvert fald bedre end så mange andre sydamerikanske.

  Johan Espersen

  2. Aug 05 @ 15:57

 9. Abekongen

  28. Mar 06 @ 22:19

 10. Det er en flot t-shirt. Kommer vi til at se Abekongen i den til sommer?

  Lars Hvidberg

  29. Mar 06 @ 18:08

 11. Desværre, det er stadig en Che-T-shirt, og det er jeg blevet alt for gammel til.

  Abekongen

  30. Mar 06 @ 19:22

Skriv en kommentar