Whitebergs noter

Lars Hvidbergs digitale hukommelse

“Her kommer vi!”

med 16 kommentarer

Lokalaviser er altid fyldt med sjov, ikke mindst Frederiksberg Bladet, som jeg modtager efter at være flyttet til det rolige og konservative FRB C – trodede jeg. For Frederiksberg er så smækfyldt med larm, at man endda er begyndt at eksportere den. Det skriver en Tommy Hansen fra Værløse, hvor der ligger en såkaldt ‘skovbørnehave’ med børn fra Frederiksberg, i læserbrevet “Terrorister fra Frederiksberg”. Åbenbart generer støjen fra udflyttebørnene, der hver morgen bliver fragtet ud i busser, ham så meget, at han er ved at gå ud af sit gode skind:

Vi bor 300 meter fra institutionen og børnenes skrigeri trænger helt ind i huset, vi kan hverken være udendørs eller have vinduer åbne. Hvor skal vi flygte hen, hvorfor skal vores tilværelse ødelægges, hvorfor skal vi tvinges fra hus og hjem?

Måske en kende dramatisk, men jeg kan egentlig godt følge ham. Da jeg flyttede fra det hip-hop-og-festlarm-fyldte Vesterbro til Frederiksberg var det ganske vist ikke for at komme væk fra støjen, men havde jeg håbet på det, ville jeg være blevet slemt skuffet. Vi bor klods op og ned af en folkeskole, to børnehaver og to vuggestuer, og hele kvarteret er fra kl. 8 morgen til 16 eftermiddag så smækfyldt med skrig og skrål, at man kun åbner sine vinduer med fare for den mentale sundhed.

Der er en så skrigende og hvinende infernalsk larm i alle de lyse timer, at man må tage høretelefoner på og længes tilbage til de ubehjælsomme saxofonsoloer, der holdt én vågen i sommernatten på Vesterbronx. Nu overdriver jeg måske lidt, men forleden sad jeg lige så stille og passede mig selv en morgen og var ved at gå i gang med dagens arbejde, da der pludselig fra skolen på den anden side lød et taktfast og stadigt højere kor af børnestemmer: “Her kommer vi! Her kommer vi! Her kommer vi! Her kommer vi! HER KOMMER VI!” – ja, det råbte de faktisk! Skræmmende…

Skrevet af Lars Hvidberg

9. September, 2005 @ 10:45

Kategorier: Ego,Trivia

16 kommentarer til '“Her kommer vi!”'

Kommentarer-feed med RSS eller TrackBack til '“Her kommer vi!”'.

 1. Det er interessant så stor forskel, der kan være på støjniveauet, hvor man bor, og man burde faktisk gøre det til en parameter i husannoncer – på linje med kvadratmetertal og antal værelser. For hvem gider at betale 3 millioner for en lejlighed, der ligger oven på den populære bar, der har åbent til kl. 5 om morgenen, når man kunne betale det samme for en, hvor der er helt stille?

  Jeg bor selv på Vesterbro, og selv om man kan høre en ambulance i ny og næ, og der en sjælden gang er et barn, der græder i gården, så er jeg lykkelig for, hvor stille der er. For der kunne lige så godt have boet en vanvittig børnefamilie ovenpå og en natteravn af en heavy metal-fan inde ved siden af. Eller brandstationen kunne have ligget på den anden side af gaden!

  Abekongen

  9. Sep 05 @ 11:34

 2. Ha!

  De “her kommer vi”-råbende børn skal nok blive gode neocons en dag, jvf. http://antikrig.dk/art-detail.asp?A_Id=33 :-)

  Ole

  9. Sep 05 @ 11:45

 3. Børn kan og bør støjdæmpes. Da de gennem generationer med stort held hertil benyttede lussinger desværre ikke længere er fuldt legale, må støjdæmpningen ske med medicinske og/eller mekaniske midler.

  De sidste to måneder før kommunalvalget er rette tid til at åbne politikernes øjne og især ører for problemet.

  På Frederiksberg kunne løsningen på længere sigt være, at kommunen bliver børnefri. Kun tilflyttere over den formeringsdygtige alder accepteres, dog med dispensation for dokumenterbart homofile, som 2000 F jo i forvejen huser en del af.

  Der er god økonomi og kreative perspektiver i en sådan udvikling. Hvis jeg boede på Frederiksberg, ville jeg uanset personlige præferencer støtte en borgerligt-geriatrisk homoliste.

  Heldigvis har vi her i Nordvestjylland helt andre og mere probate løsninger på samfundsproblemer af den ovenfor nævnte art.

  Crass Børsting

  9. Sep 05 @ 11:55

 4. Det gælder om at vælge de rette skoler at bo opad. Da jeg boede i ambassadekvarteret 2100 var hverdagen også fyldt af glade, legende, viltre unger på vej til og fra skolen lige henne på kastelvej. Hver gang jeg så dem prste jeg mig lykkelig for mit held – det var nemlig en døveskole, så støjniveauet var ikke bare lavt, men ikke-eksisterende.

  Thomas S

  9. Sep 05 @ 12:25

 5. Måske burde døvstumhed blandt børn indtil det fyldte 18 år indføres ved lov?

  Lars Hvidberg

  9. Sep 05 @ 12:41

 6. Jeg har et eller andet sted læst, at der i øjeblikket bliver forsket i positionsstyret lyd, hvor man ved hjælp af højfrekvente bølger kan skabe lyd på en helt bestemt position. Fx kan det bruges i biografer til at lave indviduel lyd for de enkelt sæder, således at børn kan få dansk tale, mens de voksne kan få engelsk, eller at stereobilledet bliver helt centreret, uanset hvor man sidder i salen osv. osv.

  Måske kunne man lave tilsvarende, hvor man i stedet udfaser udefrakommende lyd og laver en stilhedsklokke i sit egen hjem?

  Abekongen

  9. Sep 05 @ 12:51

 7. Det er en entreprenør, der taler! Den som skaber en maskine til at skabe en stilhedsklokke vil blive millionær.

  Lars Hvidberg

  9. Sep 05 @ 12:56

 8. Abekongen, du er langt bagefter din tid. Selv i min glade ungdom på DTU, det daværende DTH, blev der forsket i aktiv støjdæmpning. Princippet er såmænd ganske enkelt, man skal bare udsende lyd med samme amplitude, men i præcis modfase, med den støj, man vil gøre kål på. 1 + (-1) giver som bekendt nul, og støjen er væk.

  Man bruger det en del steder, hvor man kan begrænse sit virke til et forholdsvis lille areal – fx i førerhuse på traktorer. I større områder er det noget mere bøvlet, da lyden jo ikke er den samme over alt på arealet.

  Men jeg er sikker på, at man kan gøre det. Den person, der ønsker støjdæmpning, skal bare bære en mikrofon og en sender, der kan sende det aktuelle støvniveau og personens position tilbage til en computer, der i realtid kan analysere støjen og positionen, og så smide noget passende antilyd det rette sted hen.

  I min ungdom var den største forhindring for virkningsfuld aktiv støjdæmpning slet og ret manglende computerkraft. Det må vi være kommet ud over i dag, skulle man tro.

  The Citizen

  11. Sep 05 @ 23:45

 9. Ok, jeg prøver med noget mere moderne (Abekongen vil nemlig gerne være moderne):

  Hvad med en belægning af nano-rør på vinduer og vægge, som neutraliserer udefrakommende støj?

  Abekongen

  12. Sep 05 @ 10:58

 10. Det virker kun, når vinduerne er lukkede. Tykke vægge og kraftige vinduer kan gøre det samme. Opgaven er at få det til at du ude på terrasen.

  Thomas S

  13. Sep 05 @ 00:11

 11. Hvis du vil være moderne, Abekonge, skulle du se at åbne din weblog igen. Den er savnet.

  Torben Sangild

  15. Sep 05 @ 17:49

 12. Man kan kun være absolut moderne (som jo er et krav), hvis man har en weblog.

  Lars Hvidberg

  15. Sep 05 @ 20:25

 13. Jeg skal se, hvad jeg kan gøre. Mit problem er, at jeg altid breder mig ud over for meget. Jeg har tænkt over, om jeg kunne lave en blog, der var koncentreret om et enkelt emne. På den måde blev den (forhåbentligt) mere interessant, fordi den så ikke lignede alle andres blogs. Men jeg kan ikke finde et enkelt emne, som jeg brænder så meget for. Jeg kunne lave en om film eller musik, men altså, der findes jo masser af anmeldelser af film og musik derude, og jeg kan vist ikke bidrage med noget videre interessant … Måske skulle jeg lave en blog om netop dette problem? “Bloggen uden emne” …

  Abekongen

  19. Sep 05 @ 12:37

 14. Engang arbejdede jeg i en vuggestue hvor børnene var trætte af at de voksne hele tiden blev skiftet ud – fordi de ikke kunne klare det grufulde arbejdsmiljø og jeg siger jer, der var hyl og skrål fra morgen til aften! Små børn som er utrygge og som oplever at der er for få hænder til for mange unger på for lidt plads, vænner sig til at hyle op for at overdøve de andre og for dog at få lidt opmærksomhed.

  Idag har jeg ofte modbydelige anfald af tinnitus, heldigvis bor vi på en kedsommeligt begivenhedsløs villavej med en velsignet fred og ro – når lige undtages de tidspunkter hvor de motoriserede klippemaskiner slippes løs…

  Ørenlyd

  20. Sep 05 @ 02:07

 15. Den med motoriserede klippemaskiner i villakvartererne er en interessant kommentar. Folk (dvs. mine kollegaer og enkelte venner) plejer at argumentere for, at de gerne ville “flytte ud” for at få fred (og natur). Men altså, jeg oplever ofte, at der er mere ro i byen end på landet, fordi naboerne netop drøner rundt med deres maskiner og som regel altid på dage med godt vejr, hvor man allerhelst vil sidde ude og nyde roen. Jeg kommer selv fra et villakvarter, men har bestemt ikke lyst til at flytte tilbage, næsten alene af den grund … Dog, retfærdigvis skal det siges, at man i byen også kan opleve forfærdelig larm fra skraldebiler og håndværkere, alt efter hvor man bor. Men konklusionen må alligevel være, at hvis der er ca. lige meget larm begge steder, så falder argumentet om “ro på landet” til jorden, og man må finde andre grunde til evt. huskøb.

  Abekongen

  20. Sep 05 @ 16:14

 16. Først og fremmest gælder det om at undgå områder med børn, medmindre man selv har nogen. Men de er jo desværre overalt…

  Lars Hvidberg

  21. Sep 05 @ 12:39

Skriv en kommentar