Whitebergs noter

Lars Hvidbergs digitale hukommelse

Jens Christian Grøndahl er GUD

med 10 kommentarer

Jeg havde ellers fået nok af hele den her Jørgen Leth-sag, som jeg simpelthen synes er et af de mest svinagtige karaktermord i nyere tid, en offentlig henrettelse, intet mindre, men faldt i går tilfældigvis over Debatten på DR2, hvor Bent Falbert fra Ekstra-Bladet og Elisabeth Møller Jensen fra Kvinfo forsvarede deres smædekampagne overfor filminstruktør Tómas Gislason (der har lavet den fremragende Fra hjertet til hånden om Leth) og en redaktør fra Tidens Kvinder, som jeg desværre ikke fik fat i navnet på, sorry.

Debatten kørte i tomgang, med de sædvanlige anklager om voldtægt og kvindeundertrykkelse fra den ene side, og nypuritanisme og dobbeltmoral fra den anden side. Intet nyt under solen, og et langt, trist og deprimerende gab… dvs. indtil Jens Christian Grøndahl ankom midt i programmet, direkte med fly fra provinsen, og gjorde en entré, som simpelthen bør gå over i tv-historien. Jeg har ikke set noget lignende, siden Michael Strunge mørbankede Lola Baidel i Bazar.

Grøndahl er ikke en forfatter jeg læser, pga. den lettere parfumerede omtale af hans nyeste bøger, men det kan da godt være, at jeg samler et eksemplar af Lucca op efter den svada han leverede. En stor og flot mand er Grøndahl, mindst et hoved højere end de andre deltagere, lidt af en bjørn, og han var hverken forpustet eller forvirret over den lange flyvetur og sene entré, tværtimod kom han fattet og venlig ind, lod damen fra Kvinfo gøre sig færdig, og sagde så stilfærdigt “jeg vil godt lige samle op på den med moral og amoral…” – og så fik den ellers med Fru Møller Jensen som en ‘rejekælling’, der havde godtet sig over Leths prostatasygdom og Falbert som en ‘hyklerisk alfons’, der smækker ‘liderlige Leth’ på forsiden, samtidig med at purunge piger klæder sig af på side 9 og massagepiger breder sig ud over tre sider bag i bladet. Han spurgte hvordan mennesker, der endda har læst litteratur på universitetet, kan være så åndsformørkede og villet småborgerlige at læse en stor kunstners selvbiografi som om det var et stykke petit-journalistik, og hvorfor de ikke fattede, at Leth fortolkede og iscensatte sig selv som ‘koloniherre’, osv.

Møller Jensen forsøgte fortvivlet at forsvare sig, mens Falbert mest lignede Frank Hvam i Klovn, når han bliver skældt ud af sin kæreste – han kiggede bare flov ned i bordet og anede ikke hvad han skulle sige. Fuldstændigt kontant, velformuleret, uden vrede, men med det forstandige menneskes indignation over sagens vanvid, gav Grøndahl dem tørt på, et klaps i numsen og så hjem i seng. Så var den ged barberet. Tak, Grøndahl, for det bedste, mest befriende grin jeg har fået foran dansk tv i lange tider.

UPDATE: Jørgen Leth giver svar på titale i Weekendavisen. Sådan!

Skrevet af Lars Hvidberg

14. October, 2005 @ 10:01

10 kommentarer til 'Jens Christian Grøndahl er GUD'

Kommentarer-feed med RSS eller TrackBack til 'Jens Christian Grøndahl er GUD'.

 1. Doh det ville jeg gerne ha set. Kan man gense det nogen steder?

  Jan

  14. Oct 05 @ 11:38

 2. Kan ses på Debattens hjemmeside – og downloades, hvis man er lidt snedig…

  Lars Hvidberg

  14. Oct 05 @ 11:43

 3. Programmet ligger allerede nu på DR’s hjemmeside, og blir også genudsendt. Vil se det nu!

  Jan

  14. Oct 05 @ 11:45

 4. Jan

  14. Oct 05 @ 16:12

 5. Det mærkelige ved dobbeltmoral er, at den kan vokse sig så stor, at den åbenbart bliver usynlig. Det mærkelige ved hysteri er, at det kan bide sig selv så grundigt i halen, at folk fuldstændigt mister evnen til at læse indenad. Men Rousseau fik selvfølgelig også ørerne i maskinen for sine “Bekendelser”. Intet nyt på den front.

  RJJ

  14. Oct 05 @ 20:44

 6. Et fantastisk program. Jens Christian Grønsdahl er suveræn i programmet. Jeg kan kun anbefale, at andre også ser programmet, da det er yderst berigende og befriende!

  Johan Espersen

  16. Oct 05 @ 10:37

 7. Jeg er enig med dig i, at Jens Christian Grøndahl fik jordet sine opponenter fint, men kan vel også tillade sig at stille spørgsmålstegn ved, hvor kvalificerede opponenterne var.

  Jeg er helt på Leths og Grøndahls side, men sagen afgøres ikke af, at Grøndahl jorder en eller anden paf kælling og Falbert.

  Fantomas

  16. Oct 05 @ 22:37

 8. “NÅr en mand siger sin mening er han en mand, når en kvinde siger sin mening er hun en rejekælling”. Citat Bette Davis. Hvor er det bare for nemt for jer at kalde Elisabeth Møller Jensen for en kælling. Gu’ er hun ej en kælling. Hun har som mange andre ytret sin mening om Leth, og så er hun pludselig bare en kælling? Hallooo?? Jeg fatter ved gud ikke, at nogen kan forsvare. Han står for pokker til op til 10 års fængsel, hvis han vender tilbage til Haiti. Det er ikke bare dybt forkasteligt og umoralsk, det han har gjort, det er også ulovligt. Hele hans herremandsmentalitet over for 3. verdens fattige kvinder – føj, det er klamt. Hans handlinger er klamme, hans holdninger er dybt sexistiske. Hvis Elisabeth Møller Jensen er en kælling – hvad f…… er Leth så? Et svin? Jeg tror det!

  Lars

  17. Oct 05 @ 12:20

 9. Lars: Nu var det Grøndahl som kaldte Jensen for en ‘rejekælling’ og ikke mig, og jeg ville nok bruge andre og mere diplomatiske ord, men i forhold til debattens niveau var det forfriskende at få tingene sat lidt på plads. Hendes anmeldelse af Leths bog er enøjet og fordrejet, og hvor skadelig bl.a. hendes anmeldelse har været for debatten, er dit indlæg her et godt bevis på. Jeg bliver nødt til at spørge dig, om du har læst Leths bog? Eller om du bare bygger din holdning på, hvad du har læst i Ekstra Bladet eller på Kvinfo? Du kan starte med det kapitel som hedder “Kokkens datter”.

  mvh

  Lars

  Lars Hvidberg

  18. Oct 05 @ 10:41

 10. Bingo – jvf. mine indlæg på Debatten på DR2 . The rest is silence

  Bedste hilsener

  Helge Georg Jensen

  Helge Georg Jensen

  19. Oct 05 @ 22:27

Skriv en kommentar