Whitebergs noter

Lars Hvidbergs digitale hukommelse

Torden og Stormslag

med 33 kommentarer

De sidste par fredag aftener har jeg været hjemmegående af forskellige årsager, og derfor har jeg kunnet følger med i noget, som jeg ellers aldrig plejer at have lejlighed til at se, nemlig DR2s faste satireflade fredag aften, hvor hævdvundne navne som Rockerne, Drengene fra Angora og Banjos Likørstue. Nu prydes sendefladen af den ukuelige blå flodhest Dolph (som jeg faktisk personligt ikke synes er så vanvittigt sjov), og de nye skud på stammen: Dusk & Bomholt og Stormslag.

Jeg er personligt blevet lidt vild med Dusk & Bomholts gammelmandsagtige bibliotekarbriller og træperler og sætter pris på deres snøflen rundt i Danmark og den lille, fine sang Gregory synger til sidst, før han skal lægge sig til at sove. Den minder om Bamsens godnatsang fra en forlængst glemt børneudsendelse med Jesper Klein. Giv det en chance, hvis du har tid.

Stormslag, derimod, har allerede fået lidt af en mediestorm imod sig, med anklager om opfordring til mord og politianmeldelse. Det undrer mig, at man konsekvent omtaler programmet som dokumentar, for jeg vil bide mig selv i armen på, at det vi ser altså er en gang satire af den mest begavede slags, et slags Blair Witch-nummer, der fingerer at være en dokumentar, men altså er fiktion. Jeg ved godt, at Stormslag også har spillet live som band, men alligevel minder projektet så påfaldende meget om Spinal Tap, og det benytter sig i den grad af mockumentarykoder (blandingen af satire og dokumentar, fupdokumentaren) at jeg ikke kan tro på det. Det sidste fingerprej er naturligvis, at medlemmerne af Stormslag er så overdrevent tåbelige at høre på, at jeg, selvom jeg sådan set selv har mødt den slags mennesker i virkeligheden, alligevel ikke kan tro på, at de selv tror på det de siger…

…dette skrev jeg så i formiddags, men har nu i DR-debatten hørt Kenneth Plummer igen og igen hævde, at der altså er tale om et dokumentarprogram. Jeg må derfor bøje mig og erkende, at verden er så meget større og tåbeligere, end man nogensinde kunne have forestillet sig – og at programmet dermed er usædvanligt perfidt i sin satiriske sammenstilling af de medvirkendes selvhøjtidelige fraser med deres ynkelige virkelighed. Alle mine medieantenner siger mig, at dette er satire, men jeg er åbenbart en dårlig smagsdommer og skal have mine universitetspenge tilbage (jeg har en cand. mag. i film- og medievidenskab…), hvis jeg ellers havde betalt for at gå der. Måske er det mig, der burde betale penge tilbage til staten? Eller skal mine forældre have deres skattemønter tilbage? Problemstillingen vil ingen ende tage.

Se i øvrigt her, hvor forsangeren Jim fra Stormslag forsvarer sig overfor jubiis debattører. Bemærk hans karakteristiske lingo, der er så præcist ramt, at man næsten ikke kan tro på det… jeg tror stadig ikke på det…

Stormslags hjemmeside med oversigt over debatten
Anden omtale af stormslag hos Uriasposten, Gaffa, danskefilm

Skrevet af Lars Hvidberg

15. December, 2005 @ 15:05

Kategorier: Film og tv

33 kommentarer til 'Torden og Stormslag'

Kommentarer-feed med RSS eller TrackBack til 'Torden og Stormslag'.

 1. Jeg tror på, at de er virkelige. Jeg har kun set et enkelt afsnit, og det så jeg uden at have hørt noget som helst om programmet i forvejen, så da introen var overstået, troede jeg, at jeg skulle til at se “Rockerne” igen bare med metalheads. Men der var bare ingen tegn på, at det var opdigtet. Deres hår, tøj og ordvalg er så spot on, at jeg ikke kan tro på, de er fiktive. Mit eneste problem var, at jeg troede, at den slags mennesker var uddøde. Guess I was wrong.

  Thomas S

  15. Dec 05 @ 15:57

 2. Jeg sad faktisk og så alle afsnit af ‘Stormslag’ på DR’s hjemmeside i forgårs. Og jeg var færdig af grin. Alene den måde Tao gør rundt med sit snøvlende grin hele tiden. At det hele skulle være fake har ikke strejfet mig må jeg indrømme. Tag for eks. det skænderi som Tao og Jim har i afsnit 2. Hvis det hele er et setup, er de ihvertfald supergode skuespillere. Der kan selvfølgelig sagtens være ting som er staget i en retning der gør det mere underholdende for os seere at kigge på, men deres personligheder virker troværdige på mig.

  Jan

  15. Dec 05 @ 16:03

 3. Jamen, det er jo netop alt for troværdigt, kan I ikke se det? Det er alt for godt ramt. Hvorfor vil de være med til at gøre sig selv til grin? Det er jo som The Office bare med virkelige mennesker?

  Lars Hvidberg

  15. Dec 05 @ 16:09

 4. I øvrigt overrasker det mig, at politianmeldelsen også er rettet mod DR. Forudsat at det vitterligt er en dokumentar, skulle der da siden Grønjakkesagen have været lukket for, at journalister stilles som medansvarlige for andres ytringer, når det er en del af reel skildring af et miljø.

  Thomas S

  15. Dec 05 @ 16:14

 5. Jeg kunne aldrig tro på, at David Brent skulle eksistere i virkeligheden. Eller Colin McKenzie fra Peter Jacksons Forgotten Silver. De præsenteres måske i en troværdig ramme, men de er jo – når det kommer til stykket – ikke skidetroværdige. Jeg modtager ingen tells fra Stormslag overhovedet.

  Thomas S

  15. Dec 05 @ 16:18

 6. Det er det jeg mener. Havde The Office holdt igen kunne man også have opretholdt dokumentarfiktionen. Det er ikke meget mere end at skrue 10 % på figuren. Men naturligvis, efter 3 afsnit uden afsløringer er det svært at tro at de kommer. Når det kommer til stykket er de tre drenge fra Stormslag heller ikke skidetroværdige… men det er de så bare alligevel.

  Lars Hvidberg

  15. Dec 05 @ 16:28

 7. Jeg tror i virkeligheden det er mere klipningen end skuespil/karakterer der trækker mig i retningen af satiren, netop fordi serien er klippet ‘illoyalt’ overfor de medvirkende, ved at den gør dem til grin. Det ville man ellers kun gøre med politikere eller magtfulde personer, og det er faktisk en smule usympatisk, mener jeg.

  Lars Hvidberg

  15. Dec 05 @ 16:30

 8. Heller ikke her.

  Tilgengæld sad jeg og så et afsnit af Ozbornes forleden, hvor en ‘fattig’ student betaler omkring 100.000 kr for at tilbringe en dag med Ozbornes. Alt hvad hun sagde var en parodi på en mindre intelligent heavyrocker. For eks vil hun på et tidspunkt vise sine egne evner til at synge og spille, og slår ud i sang, men stopper så efter 1 linie, og siger hun ikke kan huske sin egen sang. Hun prøver også at spille på tromemr,men det er så sindsygt dårligt at det er fuldstændigt utroværdigt, når hun prøver at give indtryk af at hun selv er stolt af det. DET var for mig af se et klokkeklart eksempel på en skuespiller der var hyret til at spille dum heavyrocker.

  Jan

  15. Dec 05 @ 16:39

 9. Jeg kan godt se du har en pointe,med at det ikke ville ligne DR at være så illoyal overfor de medvirkende i deres fremstilling hvis det var en ‘ægte’ dokumentar. Men så længe jeg ligesom Thomas ingen tells får på at det skulle være et setup, kan jeg stadigikke tro andet.

  Jan

  15. Dec 05 @ 16:46

 10. Ha, jeg tænkte på netop den samme person fra Osbournes. Hende kunne jeg ganske simpelt ikke tro på (hvis hun var ægte, så var det noget af det sørgeligste tv jeg nogensinde har set). Hvem der blev taget ved næsen, ved jeg ikke, men jeg troede ikke på hende. Til gengæld hoppede jeg på den første gang, jeg så den fake-udgave af Osbournes, hvor Jack begynder at slå hundene ihjel i søvne. Men selv da blev jeg mistænksom – noget jeg ikke kan se grund til med Stormslag.

  Thomas S

  15. Dec 05 @ 16:51

 11. Ja hvis hun var ægte, hvilket jeg ikke kan tro, så kan man for alvor tale om illoyal TV på den måde det udstillede en sørgelig person.

  Jeg har ikke set den anden episode af Osbournes du refererer til.

  Jan

  15. Dec 05 @ 17:00

 12. “Jeg ved godt, at Stormslag også har spillet live som band, men alligevel minder projektet så påfaldende meget om Spinal Tap, ”

  heh heh min første tanke var at det mindede om “Bad News” http://www.orangeneko.com/rik/thumbs/badnews.htm :-D

  mads

  15. Dec 05 @ 20:05

 13. Wikipedia beskriver forskellen imelle Bad News og Spinal Tap således :

  “Beyond the premise, the two aren’t that similar: Spinal Tap have some talent and a lot of success, while Bad News has neither” – det lyder som Stormslag ;-)

  mads

  15. Dec 05 @ 20:08

 14. Jeg kender flere der kender de mennesker i Stormslag. Den er god nok. De har opført sig sådan i årevis.

  Daniel Beattie

  15. Dec 05 @ 20:17

 15. Det forekommer mig bizart, hvis det vitterlig er en dokumentar. De 3 (senere 2) hovedpersoner er jo fuldstændig til grin i programmet. Hvilken interesse har de i at fremstå som en lallende samling tåber på landsdækkende tv?

  Hvis det virkelig er dokumentar, så bliver drengene altså røvrendt meget alvorligt af DR. Har I hørt deres musik overhovedet – udover elendige og komiske jam-sessions og øvelser? Nej, fokus er udelukkende på drengenes forbløffende mangel på intelligens og deres evindelige øl-drikkeri og tågen-omkring. Det kan de da mene er et fyldestgørende billede af dem…

  Johan Espersen

  16. Dec 05 @ 02:21

 16. Alt i programmet siger mig det er fup, men alt det omkring peger på sandhed. En utrolig sag! Verden er større end man tror…

  Mads: Bad News ser seje ud. Kan man høre deres musik på nettet?

  Lars Hvidberg

  16. Dec 05 @ 10:08

 17. Johan, måske de satser på en Sussi og Leo-effekt? Sussi og Leo har vel altid været bredt kendt som ikke særligt talentfulde. Alligevel spillede de for fulde huse i – hvad var det? 20? – år på skansen… og folk kom for at høre dem. For nogle år siden gik det helt grassat, da de pludselig blev hyret til reklamer og siden en stor turné. Og på forsiden af B.T. kunne man (uh… jeg gyser stadig) læser om deres sexliv. Mon Stormslag får lettere eller sværere ved at få spilletid efter serien? Jeg gætter på lettere. I en periode i hvert fald.

  Thomas S

  16. Dec 05 @ 10:57

 18. @Lars Hvidberg : prøv at kigge på http://www.orangeneko.com/rik/audio.htm der er en forrygende version, hvis ikke verdens bedste version af Bohemian Rhapsody. Linket er http://www.orangeneko.com/rik/brhappretty.mp3

  Hvis du elsker The Young ones, Bottom og lign. så vil du klappe i hænderne af glæde ;-)

  mads

  16. Dec 05 @ 11:03

 19. Tak, den er næsten bedre end Queens version.

  Lars Hvidberg

  16. Dec 05 @ 11:15

 20. De spiller godt, og så er der endda en version af “Pretty Woman” med i vognen. Det er jo bare bonus! Synes dog ikke helt, at de holder takten…

  Lars Hvidberg

  16. Dec 05 @ 11:20

 21. det spøjse ved det nummer er at Brian May (guitaristen i Queen) faktisk produceredehele deres album som hed “”The Cash In Compilation”” :-D

  mads

  16. Dec 05 @ 21:15

 22. Hvornår skulle “stormslag” være optaget?

  her er billeder fra en stormslagkoncert i 2004:

  http://theblackcat.dk/gallery/redcell?page=7

  Det må vel være fra før DR begyndte at blande sig, eller hvad … I så fald kan de jo være “plantet”, selvom det forekommer temmelig usandsynligt

  anders

  25. Dec 05 @ 23:48

 23. Hej Anders,

  Jeg tror det meste af Stormslag er optaget sidste sommer og efterår (fordi de taler om at spille til nytår), og muligvis også i foråret. Jeg tror efterhånden vi må konstatere, at bandet virkelig eksisterer. Men hvor meget de er ‘med på joken’ er ret uklart.

  Lars Hvidberg

  26. Dec 05 @ 12:23

 24. Har flere gange stødt på ‘Stormslag’ i den Københavnske trafik. Stormslag, er ikke satire, de er som de er . Hatten af for det.

  Har en god ven som har en cd forretning, hvoe Stormslag gennem flere år har kigget forbi…….de er ‘Stormslag’.

  I min verden er der en gang Ozzy inde over det.

  De har fået deres 10 minutes of fame og lever med hele vejen, men Stormslag som vi ser dem, er Stormslag.

  Muddley

  10. Jan 06 @ 04:38

 25. Læser at Stormslag bliver fremstillet som lallende tåber og andet her, Ja de passer heller ikke ind i min profil om hvordan man er som person og samfundsborger, men de er sgu’ da totalt harmløse og glade i låget.

  At de har valgt at deres liv skal tage den retning er da deres sag. Andre vælger at blive bibliotekarer, skosælgere, slagtere og direktører.

  Jeg vílle aldrig tage samme retning som Stormslag, men synes alligevel at de har en anderledes livskvalitet, som jeg forstår og respekterer, ligesom jeg respekterer alle andre mennesker.

  De er totalt harmløse, og tror på hvad de foretager sig. Respekt for det.

  At jeg som dansker sikkert kommer til at betale for deres eksistens de næste mange år, er uvedkommende, jeg betaler alligevel for en masse andre typer i samfundet, som jeg gerne undgik at betale for….

  Respekt og held og lykke til Stormslag

  Muddley

  10. Jan 06 @ 04:48

 26. Jeg tror såmænd heller ikke, at Stormslag er til fare for andre end sig selv, og de skal da være velkomne til at spille al den musik de har lyst til (dog helst ikke på min regning) – jeg troede simpelthen bare ikke

  1) at den slags typer eksisterede,

  2) at de ville lade sig fremstille på tv på dén måde, der ikke er specielt loyal. Det er jo nok mere fremstillingsformen end typerne i sig selv, der vækker min mistænksomhed.

  Men jeg må jo bide i det sure æble og erkende, at Stormslag er rigtige og at verden er større og mere forunderlig end hvad man selv kan forestille sig. Og det er jo bare dejligt…

  Lars Hvidberg

  10. Jan 06 @ 08:31

 27. Muddley,

  jeg ville være enig med dig hvis ikke det lieg var fordi vi andre skal betale de metal-taberes socialhjælp. Det er muligt du gerne vil og det skal du have lov til, men du kan altså ikke se bort fra at sociale nassere ikke er “harmløse”. De ligger jo andre mennesker til last.

  Daniel Beattie

  10. Jan 06 @ 10:26

 28. Daniel.

  Er 100% enig med dig og Lars, hvis jeg skulle vælge at trykke på 2 knapper hvorpå der stod betal/betal ikke. så ville jeg vælge /betal ikke. til disse fyre. Man sådan som samfundet er skruet sammen, så er det sådan at vi alle betaler til alle mulige som ikke selv finder deres plads. Stormslag er vel at sætte i bås med en kunstner fra Hillerød, Allerød eller et andet sted nord fra KBH, som hvert år modtager kunstnerstøtte. Stormslag modtager sikkert minimum, og det er fint med mid. At jeg betaler til nogle der er glade i låget og tror på det de laver, eller betaler til en ”’forarmet”’ kunstner som bruger dagen på at smaske et eller andet sammen, som kunst er for mig ligegyldigt.

  At kunne bøje et eller andet i Bronze eller neon betegnes i vores land som kunst, men hvem kan kvalitets bestemme kunst.??

  Musik er ofte en overset kunstart, specielt Dødsmetal, som jeg absolut ikke holder af, hvorimod andre stilarter er meget anerkendte og sikkert er på din og min lønningsliste, men hvem bestemmer hvornår det er kunst og hvornår det ikke er kunst.

  Kender flere som er ‘fredet’ i samfundet på grund af deres kunst, og forstår det simpelthen ikke.

  Hvis man i min verden skulle kigge på hvad vi unødigt betaler til, bliver det til en politisk debat, og det er vel ikke det Lars har tænkt sig med siden.

  Muddley

  10. Jan 06 @ 11:49

 29. Det er selvfølgelig off-topic, men I skal da være velkomne til at diskutere politik alt det i har lyst til – selvom jeg i grunden tror i er ret enige, og så er det nok lidt kedeligt ;-)

  Lars Hvidberg

  10. Jan 06 @ 17:36

 30. Jeg har ikke besøgt denne side før og beklager hvis min kommentar falder lidt uden for konteksten. Men her er min mening om programmet Stormslag:

  Jeg synes at Stormslag er et sjovt program, men ikke noget jeg ikke ville kunne undvære. Jeg har ingen problemer med at tro på at det er en form for reality-program, men har dog svært ved at forstå at de lader kameraet følge dem så tæt.

  Jeg går ud fra at de selv er glade for og tilfredse med deres livsstil og derfor ikke har nogle problemer med at vise det ærligt frem. Dette kan jeg til dels godt forstå – jeg tror også, jeg ville synes at det ville være sjovt at se en dokumentar, der fulgte min lejr på Roskilde Festival, selv om nogle nok ville mene at vi var til grin – men når jeg f.eks. ser episoden, hvor Tao bliver afvist af en pige i byen, kan det godt undre mig, hvor meget de vælger at vise frem. Det er jo ikke engang særligt sjovt.

  Hvad angår “at betale” for Stormslags udskejelser, vil jeg gerne påpege at Tao tilsyneladende har et fast job som arbejdsmand, og at J.P. er i aktivering.

  For mig at se er Stormslag vel bare den tragikomiske udgave af den idoliserede sex, drugs and rock’n’roll-livsstil. Hvis de var pænere og smartere, lavede musik inden for en mere populær musikgenre og havde succes ville de måske blive opfattet anderledes. Sådan er de bare ikke. Men jeg synes ikke de er mere tåbelige eller latterlige end mange af de mennesker der stiller op til diverse reality-programmer og talentkonkurrencer som Popstars, Big Brother osv. Personerne i Stormslag virker bare mindre kunstige og mere menneskelige.

  Doktor Lam

  15. Jan 06 @ 18:02

 31. “Dr. Lam”, tak for din kommentar. Den falder bestemt ikke uden for konteksten.

  Er der i øvrigt nogen der ved, om Stormslag serien fortsætter her til foråret? Vi skulle jo gerne se, om de får den der pladekontrakt!

  Lars Hvidberg

  15. Jan 06 @ 18:29

 32. Lige meget hvor glade de er for deres livsstil er det jo ikke til at komme uden, som Lars også nævner, at programmet er klippet og vinklet så de fremstår som dumme. Måske også dummere end de er.

  Det er jo mærkeligt at de stiller op til det.

  Men deres kalkule er vel at illoyal TV dækning på landsdækkende TV er bedre end ingen dækning.

  Det er jo også en interssant diskussion i hvor høj grad det at de fremstilles i en narrativ presser deres projekt ind i et narrativt forløb; får de nu den pladekontrakt? Fortællingen Stormslag kræver en forløsning, selv om det virkelige liv sjældent indeholder den slags.

  Men betyder det at de har rendt rundt med et kamera over skulderen at omgivelserne i højere grad spiller med?

  Vil folk, konfronteret med den viden at de er ved at indgå i en fortælling, bevidst elelr ubevidst, spille med på de konventioner der ligger i en fortælling.

  ..Eller foregår hele den narrative konstruktion på klippebordet?

  morten wilken

  17. Jan 06 @ 13:09

 33. Efter at have fået serien anbefalet af en ven fulgte jeg med største fornøjelse med i Stormslag på DR2. Her er nogle mennesker, for hvem tanke til handling er er kort! -respekt for det! Dumme…? Jeg skal ikke kunne svare på det, men én ting kan man sige: her har vi at gøre med nogle mennesker som trives og eksistere i et samfund der gør plads til dem. De er både sympatiske og grundlæggende rare og ufattelig underholdene…..

  -Jeg ønsker dem alt held og lykke.

  (kan man donere penge til deres karriere?? eller endnu bedre til flere afsnit af STORMSLAG!!-vi/jeg mangler helt klart en forløsning eller flere (jvnf ovenstående)

  henrik hesner

  26. Feb 06 @ 01:50

Skriv en kommentar