Whitebergs noter

Lars Hvidbergs digitale hukommelse

Lommepengesamfundet

med 2 kommentarer

I morges hørte jeg i radioavisen, at udenlandske fodboldspillere, der spiller for danske klubber, kun betaler 25 % i skat. Det er selvfølgelig dejligt for dem, men det som undrede mig var, at oplæseren vinklede nyheden som “danske skatteydere betaler en del af lønnen for fodboldstjerner”.

Det lyder mærkeligt. Er det således, at de penge du får i løn, som udgangspunkt tilhører skattetyderne, og de derefter tildeles dig som lommepenge? Det kunne lyde sådan ifølge DR. Men det er jo ikke rigtigt: Pengene tilhører som udgangspunkt dig, og herefter opkræver staten en større eller mindre del i skat. Om det er rimeligt kan man diskutere, men det kan aldrig blive sådan, at pengene som udgangspunkt tilører staten. Det er ikke staten eller politikerne eller fællesskabet, der skaber værdierne. Også selvom politikerne – og åbenbart også DR – gerne ville have at de danske borgere opfatter det sådan.

Skrevet af Lars Hvidberg

6. January, 2006 @ 10:00

Kategorier: Politik og etik

2 kommentarer til 'Lommepengesamfundet'

Kommentarer-feed med RSS eller TrackBack til 'Lommepengesamfundet'.

 1. Den vinkling er meget udbredt i Danmarks Radios nyhedsudsendelser. For ikke så længe siden kom det frem, at nogle teatre og kulturforeninger ikke betalte skat af nogle af deres billetindtægter. Overskriften var: “Danske skatteydere betaler millioner for billetter” eller noget i den stil.

  MrSoprano

  8. Jan 06 @ 17:56

 2. Absurd, ganske enkelt.

  I det hele taget er historien mærkelig. De udenlandske fodboldspillere er en mergevinst for det danske samfund og vi bør derfor være glade for den skat, de betaler – også selvom den er lavere end vores. De tager jo ikke noget fra de danske skatteydere – de danske skatteydere skal jo ikke “skal runde op til topskat” for fodboldspillerne, med andre ord kommer skattefar ikke til at mangle nogle penge, som de danske skatteydere skal dække.

  Fodboldspillerne kommer ikke til at belaste det danske velfærdssystem – de får næppe gratis lægehjælp, men har sikkert en eller anden dyr sygeforsikring via deres klub. De kommer næppe på kontanthjælp eller dagpenge osv.

  At vi så ikke allesammen blot betaler 25 procent i skat af vores penge er en helt anden sag – lad os håbe, det kommer til at gå den vej :-)

  JE

  JE

  8. Jan 06 @ 18:47

Skriv en kommentar