Whitebergs noter

Lars Hvidbergs digitale hukommelse

Flaget der viste alt – og alligevel ikke

med 2 kommentarer

Så er jeg tilbage efter en dejlig ferie i Eilat ved Det Røde Havs munding i Israel. Det har været en fin tur, som jeg skriver mere om ved lejlighed. Jeg vil bare lige gøre opmærksom på en lille detalje, der i lyset af Muhammed-kontroversen (gider vi høre mere om den? Det kommer vi til), efter min mening fortæller alt om den arabiske verdens selvbillede, og vores billede af dem. Detaljen kommer her:

Eilat er en rigtig ferieby med Las Vegas-agtige hoteller, forlystelsespark og badestrand, klemt inde på en lille stribe land mellem Egypten til den ene side og Jordan til den anden. Det lader man sig nu ikke mærke med i Eilat, men lever livet som man vil, afslappet og glædeligt. Ikke noget med store militærpatruljer og hvinende sirener. Her tager vi det afslappet. Lige ved siden af Eilat ligger på den jordanske side af grænsen byen Aqaba, der også er en ferieby med hoteller og forlystelser og falaffel-fabrikker. Byen minder i et og alt om Eilat og lever af nogenlunde det samme – nemlig turisme. Alligevel våger der over Aqabas havn et ENORMT jordansk flag, der er synligt overalt i Eilat, eller hvor man måtte befinde sig langt ned at kysten. Og når jeg skriver enormt, så er det virkelig enormt. Det vil sige 136 meter højt – så højt at det skal have advarselslampe på, for at flyene ikke støder ind i det. Og det er ikke engang løgn.

Indtrykket af flaget er naturligvis ikke skrækindjagende, hvilket jordanerne måske selv forestiller sig, men mystisk og en smule morsomt. På den ene side Israel, der hviler stille og roligt i sig selv, på trods af at være på utallige psykopaters dødsliste; på den anden side Jordan, der skal stive sig selv af med det største fallossymbol siden Eiffel-tårnet.

I følge artiklen jeg linker til, er flaget dog primært vendt imod andre arabiske stater og Al Qaeda, idet flaget faktisk ikke kun er jordansk, men også symboliserer det hashemitiske dynasti. Så det oprindelige indtryk jeg fik, er ikke nødvendigvis rimeligt, og afspejler lige så meget min egen uvidenhed om arabiske lande (som jeg dog forsøger at råde bod på ved ivrig læsning). Men de burde nok uddele en folder, hvis man ikke skal have det forkerte indtryk ;-)

Mere her.

Skrevet af Lars Hvidberg

9. February, 2006 @ 19:45

Kategorier: Ego,Politik og etik

2 kommentarer til 'Flaget der viste alt – og alligevel ikke'

Kommentarer-feed med RSS eller TrackBack til 'Flaget der viste alt – og alligevel ikke'.

 1. Jeg var i Eilat i 1997, men husker intet til store, Jordanske flag. Måske er det kommet op siden? Jeg husker heller ikke noget om en stor turistby, selv om der da var noget turisme, bla. et flot undersøisk akvarium med udsigt over de rigtige koralrev … Måske var jeg ikke i den for alvor tursitede del af byen? Jeg var der kun en enkelt nat på gennemrejse med de lokale busser … Til gengæld husker jeg, at der var et ganske synligt israelsk militær, selv om Israel dengang generelt var noget mere fredeligt end nu.

  Abekongen

  10. Feb 06 @ 11:39

 2. Vi talte med en dansk-israeler, der ikke havde været i byen i 10 år. Han sagde, at den var vokset helt vildt, og at hotellerne var skudt op som paddehatte. Flaget blev først opført i 2004 (læs evt. artiklen jeg linker til). Byen i sig selv er dog ikke så interessant, men der er sol og varme og gode udflugtsmuligheder, og desuden flinke mennesker, rimelige priser og store portioner på restauranterne!

  Der er ganske vist uro i dele af Israel, men det er ikke i Eilat-området, der ligger langt fra Vestbredden og Gaza. Faktisk tror jeg forholdet til Egypten og Jordan i dag er betydeligt bedre end det har været nogensinde siden 1948. Det meste vi så til militæret var små 18-årige piger med M16-rifler over skulderen, der købte ind i det lokale supermarked. Ret vildt, men sådan er det overalt, fordi soldaterne altid skal have deres våben på sig. Men der ligger i øvrigt naturligvis et par militærbaser i området, fordi man er i grænseland.

  Lars Hvidberg

  10. Feb 06 @ 21:44

Skriv en kommentar