Whitebergs noter

Lars Hvidbergs digitale hukommelse

Gasolin’

skriv en kommentar

I dag fik Gasolin’ filmen premiere, og jeg sidder netop nu og ser en gammel dokumentar fra 1972-73 på DR2, og det slår mig egentlig, hvilket beskedent band de er, uden de store floskuløse armbevægelser. De vil bare gerne leve af at spille og “køre den op med folk”, som Kim Larsen siger. Men, uden yderligere forsinkelser, her er min anmeldelse af Anders Østergaards “Gasolin'” for Citadel.

Danmarks største rockband har fået deres egen film, som vil få både hærdede gas-tvivlere og garvede fans til at flippe ud og gå i ekstase: “Gasolin’” er så overlegent begavet og bragende morsom, at der slet ikke er noget at rafle om: Her er en af forårets bedste film.

Det er utroligt glædeligt at se en så visuelt gennemarbejdet dokumentar, som skaber et selvstændigt filmisk udtryk og ikke giver de mindste mindelser om tv-avisens ’talende hoveder’. Det er ikke mindst instruktøren Anders Østergaards fortjeneste. Han har med denne film – og den meget opfindsomme ”Tintin et moi” – formået at nytænke dansk dokumentarisme på en meget personlig måde, hvor stoffet bliver til kunst uden at blive kedeligt.

Tværtimod, for “Gasolin’” er mere underholdende end et Spielberg-epos, takket være de gamle bandmedlemmer, som kan give en god røverhistorie fuld gas. Kim Larsen er lurendrejer og poet med et glimt i øjet, og han får stærkt modspil af Franz Beckerlees sarkastiske og underspillede kommentarer, mens Wili Jønsson er Willi Jønsson, når han er bedst. De mødes aldrig i filmen, men fortæller i levende nærbilleder, der suppleres med en genskabelse af København, da der var gang i Rabalderstræde og fest i Sofiehuset. Det er en lattermild og melankolsk rejse ind i fortiden, hvor blomsterbørnene konsekvent og kompromisløst udlevede de vildeste rockdrømme. Lige til at drømme med på.

P. S. Jeg bryder mig egentlig ikke specielt meget om Gasolin’s musik. Men jeg kan godt lide bandet.

Skrevet af Lars Hvidberg

10. March, 2006 @ 23:56

Kategorier: Musik

Skriv en kommentar