Whitebergs noter

Lars Hvidbergs digitale hukommelse

Reformere eller gå uden om FN?

med 2 kommentarer

Min meddjævel Jacob Mchangama har i dag en fin kronik i Berlingske Tidende om reformeringen af FN’s Menneskerettighedsråd. Han slår til lyd for oprettelsen af et selvstændigt organ, der defineres efter objektive kriterier og kun giver plads til stater, der lever op til en række basale frihedsrettigheder og retsstatslige principper. En smagsprøve fra Nyt organ for menneskeret uden om FN

Et andet eksempel på relativiseringen af menneskerettigheder på FN-niveau er, at de 56 islamiske lande i OIC med udgangspunkt i Muhammed-striden fremlagde et forslag om, at det ny Menneskerettighedsråd skulle »forhindre tilfælde af intolerance, diskrimination og opfordringer til had med udgangspunkt i handlinger rettet mod religioner, profeter og trosretninger«. Med andre ord skulle Menneskerettighedsrådet begrænse snarere end beskytte ytringsfriheden. Den slags kompromiser ville ikke være nødvendige i en ny organisation af stater, der alle – om end i varierende grad – bekendte sig til og respekterede en kerne af basale borgerlige og politiske rettigheder. En kerne af rettigheder der udgør det nødvendige fundament for, at det liberale demokrati er funktionsdygtigt og legitimt. Man ville dermed kunne skære den svulstige og til tider nærmest religiøse menneskerettighedsretorik, der dominerer FN, væk og fokusere på rettigheder, der med Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols ord er »praktiske og effektive« frem for »teoretiske og illusoriske«.

Skrevet af Lars Hvidberg

12. March, 2006 @ 22:18

Kategorier: Politik og etik

2 kommentarer til 'Reformere eller gå uden om FN?'

Kommentarer-feed med RSS eller TrackBack til 'Reformere eller gå uden om FN?'.

 1. Bliver et nyt organ ikke bare til en klub for de gode, som allerede opfører sig ordenligt? Og kan dem udenfor så ikke opføre sig lige så tosset de vil, når de alligevel ikke er med i det gode selskab?

  Abekongen

  13. Mar 06 @ 16:52

 2. Hej Abekonge,

  Jeg tror han svarer på dine indvendinger i artiklen.

  Lars Hvidberg

  15. Mar 06 @ 16:00

Skriv en kommentar