Whitebergs noter

Lars Hvidbergs digitale hukommelse

Dagens dumhed

med 2 kommentarer

Bolivia nationaliserer gasindustrien. Bolivianske soldater indtager gasfelterne og truer med at smide de udenlandske firmaer ud, hvis de ikke frivilligt fraviger kontrollen og giver det meste af indtægterne videre til det nationale olieselskab YPFB. Gæt engang hvem der bestyrer det? ‘Folket’ skal naturligvis forstås metaforisk her – det inkluderer nemlig kun Morales og hans kumpaner.

Danmarks mangeårige og kostbare arbejde på at opbygge landets demokratiske institutioner er fuldstændigt spildt, for magtens tredeling er sort snak for Evo Morales. Den står jo i vejen for folkets vilje. Så skidt med, om der overhovedet kommer gas ud af de der brønde. Så længe de er folkets! Venezuela here we come…

Som en bekendt, der har arbejdet fire år på ambasaden i La Paz, sagde til mig: “Det har ikke nyttet en skid, at vi har været der”.

Skrevet af Lars Hvidberg

2. May, 2006 @ 10:44

Kategorier: Politik og etik

Tagged med

2 kommentarer til 'Dagens dumhed'

Kommentarer-feed med RSS eller TrackBack til 'Dagens dumhed'.

 1. Hej Lars

  Der er mange vinkler på det emne du har valgt og ét synspunkt er dit, et andet er, at har nogen gjort noget virkeligt dumt så skal man have lov at rette op på fadæsen. I dette tilfælde er de så efterfølgeren der skal rette op på forgængerens fadæse :-)

  Bolivia har mister ca. 450 mill USD årligt på dårlige Gas/Olie kontrakter, så det er med en hvis retfærdighed at tingene sker, man kan så godt diskuterer om midlet var det rigtige. (der er jo mange af firmaerne der vælger at blive, under de nye kontrakter de tilbydes, Petrobras)

  Mht. til demokratiseringen af Bolivia, eller skal vi bare kalde ensretning af samfundet efter “bedre” danske normer. Så er intet arbejde spilt. Men udbyttet var bare ikke som forvente. Der er mange processer igang her i Bolivia der drejer samfundet i vores retning, men det tager tid og om det er bedre for dette samfund kan kun tiden vise. Hvis topstyring er ineffektivt hvad er så værdien af et ineffektivt kommune, Amt og stat?

  Bolivianere er som de er og det er det vi elsker dem for!

  Jeg tror at ethvert samfund der bliver tilført ekstern viden med et godt formål, skal have muligeden for at sortere i pakken istedet for at tvinge til den vestlige alt eller ingenting mentalitet.

  Din holding til Evo Morales og hans kumpaner er negativ, om det er hans baggrund eller det han gør/har gjort du dømmer ud fra ved jeg ikke. Men lav en analyse af det danske magtapparats kompetance niveau og opsummer deres daglige fadæser. Så vil jeg gerne se forskellene udover at der kun dyrkes Hash i Danmark og ikke Coca, og at vi ikke har behov for terroisme fordi danskerne giver op før målet er nået.

  Henrik

  17. Jun 06 @ 01:24

 2. Hej Henrik

  Vil det så sige, at hvis jeg fx tegner et telefonabonnement, og finder ud af, at jeg kunne få det billigere et andet sted, så har jeg ret til egenhændigt og med pistol i hånden at opsige kontrakten og kræve abonnementsprisen sat ned? Hvis de går med til det, så er der jo ingen skade sket vel? Faktisk var det jo dem, der har snydt mig – de kunne jo godt have gjort det billigere.

  Jeg skal ikke kunne sige, om de konktrakter Bolivias regeringer tidligere har indgået, har været dårlige (det har de sikkert, hvis man kender korruptionen i det bolivianske samfund), men jeg er tilgengæld ret sikker på, at de i fremtiden kommer til at skulle tilbyde MEGET attraktive kontrakter for at få nye selskaber til landet.

  Når de udenlandske selskaber ser, at kontrakten kan ændres fra dag til dag – tilmed med trusler om nationalisering og indstættelse af militæret – så er de nok ikke lige så villige til i fremtiden at investere i Bolivias fremtid. Selskaber som Petrobras har investeret adskillige millarder dollars i Bolivias gasfelter, og at de nu forsøger at minimere skaden ved at blive, betyder jo ikke at de er ovenud tilfredse, eller at de har lyst til at indgå nye aftaler lige med det samme. Og hvem er det så, der skal skabe Bolivia fremtidige gasindustri, hvis de bedste selskaber på området ikke vil være med? Skal Morales selv ud med spaden? Jeg tror, at det vil være meget skadeligt på langt sigt på den måde at vise disrespekt for sine samarbejdspartnere. Morales regner så med, at selskaberne er grådige nok til at blive, og det kan da være han har ret. Men hvad nu hvis han ikke har ret?

  Det kan også være, at Evo Morales har en forestilling om, at jo færre udlændige jo bedre, men det gør ham jo bare til Bolivias Pia Kjærsgaard. Bortset fra at han er langt mere tilbøjelig til at bruge vold for at nå sine mål.

  Jeg forstår ikke, at du kan sige at arbejdet skam ikke er spildt, når den nye præsidents respekt for magtdeling og demokratiske funktioner tydeligvis ligger på et lille sted. Det store problem er imidlertid, at han tror, at man bliver rig ved at tage fra andre eller ved politiske beslutninger, hvilket nok heller ikke er helt forkert i et land som Bolivia rent historisk, hvor der ved Gud er brug for reformer af rigtig mange ting. Jeg er bare bange for, at Morales tror, han kan skabe mere værdi for de fattige ved at straffe de rige. Sådan fungerer de altså ikke på langt sigt, selvom jeg godt ved at man også tror det herhjemme. På den måde er han jo meget dansk.

  Men du tager nu fejl, hvis du tror jeg bare er sur over, at Morales ikke vil tage ‘vestlige’ værdier til sig eller ikke være mere dansk end danskerne. Det jeg taler om er et frit samfund, der kan skabe rigdom for alle dets medlemmer (noget, det danske heller ikke er alt for god til) med dertilhørende ukrænkelige frihedsrettigheder og privat ejendomsret. Jeg har kun hørt Morales tale om kollektive rettigheder, folket og fjenden fra udlandet, og det er en retorik som peger i en meget skidt retning for Bolivia. Og det bliver desværre de fattige, som kommer til at betale prisen.

  Lars Hvidberg

  17. Jun 06 @ 09:38

Skriv en kommentar