Whitebergs noter

Lars Hvidbergs digitale hukommelse

Blogstorm på Ægypten

skriv en kommentar

På det seneste er 48 ægyptere blevet arresteret af myndighederne for deres kamp for større frihed, heriblandt 6 ægyptiske bloggere. Mest kendt er bloggeren Alaa, der nu er blevet hovedperson i en kampagne for at få bloggerne og de andre fri. De ægyptiske fængsler er med god grund berygtede, og det er meget sandsynligt, at de ægyptiske myndigheder har besluttet sig for at benytte lejligheden til at lukke munden på de efterhånden mange kritiske ægyptiske bloggere, der kræver større frihed og forsøger at pege på en tredje vej i et land, hvor alternativet til militærdiktatur sandsynligvis er et islamisk teokrati. Det er særdeles vigtigt for os her i vesten at støtte frihedens kræfter i Mellemøsten, og i øvrigt udvise respekt for de mennesker, som i sidste ende sætter livet på spil for at udtrykke sig frit.

Weblog-fænomenet breder sig med lysets hast i Mellemøsten, og skaber et alternativ til den ellers meget kontrollerede offentlige sfære. Myndighederne er naturligvis bekymrede, og har flere gange – bl.a. i Iran – forsøgt at slå ned på bloggere og andre, der udtrykker kritiske tanker på nettet. Men selvom den enkelte blogger tilsyneladende er svag, så har netop blogfænomenet skabt et internationalt netværk, som kan bruges for at forsvare friheden. Myndighederne er sensitive overfor pres udefra – det mest kendte eksempel er nok frigivelsen af den iranske blogger Sina Motallebi, men der er flere andre, også ægyptere, der blevet frigivet på grund af pres fra almindelige bloggere og bloglæsere.

Derfor er det vigtigt at DU gør noget, nemlig udtrykker din protest overfor de ægyptiske myndighers undertrykkelse af det frie ord og den frie tanke, og skriver under på denne netprotest. Eller endnu bedre, følger punditokraternes opfordring og sender protesten direkte til den ægyptiske ambassade i Danmark: Ægyptens Ambassade, Kristianiagade 19, 2100 København Ø.

Sandaben har naturligvis mere.

[Update, 11. maj]: Weekendavisen bringer en leder (kræver abonnement).

Skrevet af Lars Hvidberg

10. May, 2006 @ 22:40

Kategorier: Politik og etik,Web 2.0

Skriv en kommentar