Whitebergs noter

Lars Hvidbergs digitale hukommelse

VM og Imperiet

skriv en kommentar

På den altid læseværdige blog Walla Min Fætter har Bielefeldt et langt og meget morsomt indlæg om det globaliserede VM og dets baggrund i det engelske imperiums ‘soft power’ – sport. Et lille uddrag:

På Englands hold var der en del sorte biprodukter af imperiet – Cole, Ferdinand og Lennon. Sorte englændere spiller fodbold, men indiske englændere gør ikke, som filmen Bedre end Beckham afslørede. Da imperiet var allerstørst, måtte englænderne helt til Afrika for at finde arbejdskraft; i dag kommer arbejdskraften af sig selv. Der er tale om en slags fodboldslavehandel på frivillig basis. Fodboldens udvikling er også markedets sejr over staten, selv om spillerne kæmper for statsskabte nationer. Man savner dog firmalogoer på landsholdstrøjerne, som vi kender det fra klubfodbold – undtagen den markedsfjendske klub FC Barcelona.

Og i det hele taget er dette VM fyldt med små og store imperialistiske og globalistiske pudsigheder. Kun ganske få af turneringens 32 hold har aldrig været en europæisk koloni. Tysklands hold består blandt andet af to polakker – Lucas Podolski og Miroslav Klose – som begge er født inden for grænserne af det tidligere Preussen. I Tysklands gruppe finder vi også Ecuador, som hovedsageligt består af efterkommere af afrikanske slaver, der i 1600-tallet blev fragtet til Sydamerika af de spanske koloniherrer. Også Costa Rica er en forhenværende spansk koloni, hvorfor der tales spansk på taktikmødet i omklædningsrummet.

Skrevet af Lars Hvidberg

23. June, 2006 @ 10:43

Kategorier: Politik og etik,Trivia

Skriv en kommentar