Whitebergs noter

Lars Hvidbergs digitale hukommelse

Don’t I know the feeling

med 15 kommentarer

Science fiction forfatteren Iain Banks (der bl.a. har skrevet den glimrende The Algebraist, som jeg er ved at læse) har måttet bede om en tre måneders udsættelse på sin næste roman på grund af sin afhængighed af computerspillet Civilization. Banks har udtalt til The Independent:

“It’s all because I became a serial addict of the computer game ‘Civilisation’,” Banks said at this month’s Edinburgh book festival.

“I played it for three months and then realised I hadn’t done any work. In the end, I had to delete all the saved files and smash the CD.

“It is very unprofessional of me. I had to ask for an extension for the first time, which made me feel just like I was a student again.”

Jeg kan godt genkende fornemmelsen, og det tror jeg de fleste, som har spillet Civilization kan … just one more turn … Men det berører jo et dybere problem: trangen til at udsætte opgaverne. Computerspil er en af de væreste prokrastinator-hjælpemidler derude. Men hvad er endnu værre? Internettet. Internettet er den største – og bedste – tidstyv, der har set dagens lys. Mens jeg skriver dette, kunne jeg skrive mit filmmanuskript færdigt. Men det gør jeg ikke. Hvorfor? Nogle bud?

Måske giver udsættelse af opgaverne værdifuld tænketid. Det har jeg i hvert fald selv oplevet. Man sidder med et problem, men løser det egentlig først, når man begynder at lave noget helt andet – fx gå sig en tur eller vaske op. Ideerne kommer dog desværre sjældent, når man i stedet bruger al sin energi på at udtænke strategier til, hvordan man bedst kan sende sine legionærer ind over grænsen til de stygge indere, så man kan erobre deres værdifulde ressourcer. Og så alligevel. Måske bliver Banks’ nye roman hans bedste, fordi han har haft mere tid til at tænke sig om? Måske ikke.

Under alle omstændigheder må den store gåde i det kreative arbejde være at styre, hvordan man forhindrer inspirationsøvelserne i at få overtaget. Lidt inspiration er konstruktivt – fx et godt spil Civilization – men for meget er katastrofalt. Måske har man bare brug for en manager – eller en dyretæmmer?

Skrevet af Lars Hvidberg

25. August, 2006 @ 22:52

Kategorier: Ego

Tagged med

15 kommentarer til 'Don’t I know the feeling'

Kommentarer-feed med RSS eller TrackBack til 'Don’t I know the feeling'.

 1. Så sandt som det er sagt. Uden internettet var mit speciale færdig for længe siden. Og Iain Banks er en fremragende forfatter (“Hvepsefabrikken” er min favorit).

  Rasmus

  26. Aug 06 @ 10:50

 2. Jeg har ikke læst andet af Iain Banks end “The Algebraist”, men bøger er jo en anden god overspringshandling (bare ikke så nem som internettet).

  Lars Hvidberg

  26. Aug 06 @ 16:45

 3. Du berører et emne, alle kender til, men ingen forstår, så det skorter nok derfor på kommentarer til din betragtning. Derfor får du – bare så du ved, at det altså ikke er dig, der er alene i din betragtning – et genkendende nik herfra.

  Civilization er et kapitel for sig selv, vanedannende som det er, men hvad procrastinator-tendensen bunder i, kan jeg ikke svare på, men hvem kan reelt også det? For med ordet udsættelse lyder de jo næsten som noget bevidst, med dit eget ord “oversprings_handling_”, hvilket vel udelukker undskyldninger som koncentrationsbesvær, skriveblokade, manglende inspiration, bedre effektivitet på et andet tidspunkt af døgnet osv.

  Det er svært at forklare sin lærer eller arbejdsgiver, at man er andet end en døgenigt, men der må vel alligevel være nogle formildende omstændigheder i de mentale processor, der går forud for det færdige produkt, der skal leveres.

  Forfattere såvel som videnskabsmænd kan vente år på, at den sidste brik endelig falder på plads i et større puslespil – se bare mediernes dækning af det russiske matematikgeni – og når sådan noget sker, kan man vel knap tillade sig at sige “hvorfor tog det dig så lang tid?”. I forfatterens tilfælde kan man dog sandsynligvis tilskrive evighedsprojekternes langvarighed ved tilblivelse af bøger med perfektionismeneuroser, hvis ejermand aldrig vil gå på kompromis og meget mulig aldrig sætter det endegyldige punktum i værket.

  Men hvad ved jeg, det er sent, og jeg er træt, og måske ser jeg på denne kommentar i morgen og stiller mig fuldkommen uforstående over for den. For jeg kunne vel bare have lavet den “i morgen”, hvor jeg var mere frisk i hovedet. Men det er vel bare en dårlig undskyldning – eller hvad?

  Niclas

  26. Aug 06 @ 23:36

 4. Rasmus, hvis nu ikke Internettet havde taget din tid, ville det så ikke have været noget andet?

  Thomas Emil Hansen

  28. Aug 06 @ 09:42

 5. Måske er undskyldningen “overspringshandling” i virkeligheden en undskyldning for de værre mangler, nemlig manglen på talent, manglen på gode idéer, manglen på at gide (man vil gerne være forfatter, fordi det har en særlig stjerne i ens egen og andres bevidsthed, men synes egentlig ikke, det er sjovt at skrive en bog) osv.? Når man beskylder sig selv for “overspringshandlinger”, påtager man sig nemlig selv ansvaret og forbliver i den illusion, at man faktisk godt kunne skrive verdens bedste bog, hvis bare man lige ikke var så doven/forkælet. At man forklarer sig med, at man oven i købet får gode idéer og bliver bedre, når man laver overspringshandlinger, uha, uha, så er man måske ude på et sidespor? (PS. Dette indlæg er skrevet som en modgift mod overspringshandlinger)

  Thomas Emil Hansen

  28. Aug 06 @ 09:49

 6. I øvrigt vil jeg betegne Civ og computerspil som en “dårlig” overspringshandling, nemlig den slags man kaster sig ud i, fordi man ved, at det ikke behøver at tage så lang tid, og fordi det ikke er så alvorligt. Og bagefter får man moralske tømmermænd og bebrejder sig selv, at man har brugt så meget tid på noget så ligegyldigt, som man allerede har brugt så meget tid på tidligere. “Gode” overspringshandlinger er andre projekter eller oprydning og rengøring, hvor man faktisk får noget ud af det og derfor ikke moralske tømmermænd. En af mine venner har brugt 70.000 kr. på fotoudstyr og taget 12.000 billeder i sommerferien i stedet for at skrive speciale. Og han har fået en masse ud af det. Det er en god overspringshandling! (og måske er han ved at finde ud af, at specialet i virkeligheden ikke er så vigtigt)

  Thomas Emil Hansen

  28. Aug 06 @ 09:57

 7. …hvornår var det forresten, at nogle blogomaner var klar på et slag Civ, det er så længe siden jeg har spillet det :)

  Jeg kan desværre også alt for godt sætte mig ind i problemet med overspringshandlinger. En delvis kur kan være at undgå at arbejde for meget solo; det er væsentligt sværere at være prokrastinator, hvis man arbejder sammen med andre og kan se dem i øjnene mens man gør det.

  MVH Jakob

  Jakob

  28. Aug 06 @ 13:16

 8. Thomas

  Niclas

  28. Aug 06 @ 17:14

 9. Okay, kommentarsystemet kunne tydeligvis ikke lide, at jeg lavede visse tegn, så vi prøver igen:

  Jeg giver dig fuldkommen ret; måske folk, der reelt bare er dårligere til at skrive, skal have flere stimulerende faktorer, før vedkommende kan skrive noget tilnærmelsesvist godt.

  Niclas

  28. Aug 06 @ 17:18

 10. Jeg må sige, at jeg overhovedet ikke giver jer ret – og hvad mere er, jeg har empiriske beviser for det (modsat fordomme om talent). Det er helt almindeligt for selv meget dygtige, talentfulde og succesfulde forfattere at prokrastinere fuldstændigt vanvittigt. Tag fx Iain Banks i den oprindelige post. Utallige andre eksempler kunne gives, og næsten alle forfattere oplever skriveblokeringer fra tid til anden. Flaubert, Franz Kafka, Charles Dickens, J. D. Salinger (som aldrig skrev en bog efter sin første) er alle eksempler på enormt talentfulde og succesfulde forfattere, der i perioder var ude af stand til at skrive og prokrastinerede i det uendelige. Omvendt findes der talentløse forfattere, som intet problem har med at skrive og skriver stolpe og stolpe ned (jeg vil ikke nævne navne). Så at det kun skulle være en undskyldning fra de talentløses side (selvom det muligvis har noget på sig, måske ikke) er helt forkert.

  Jeg har købt en bog om emnet, som jeg er ved at læse, så det kan være der kommer en længere post snart…

  Lars Hvidberg

  28. Aug 06 @ 18:48

 11. Nu var det ikke i den konstaterende forstand, at jeg satte lighedstegn mellem skriveblokade, overspringshandlinger osv. og manglende talent, men jeg kan dog sagtens forestille mig, at folk med mindre talent sandsynligvis skal have flere… faktorer – siger jeg, mens jeg prøver at finde på et mere rammende ord – til at hjælpe det endelige produkt på vej.

  At kalde folk, der udfører overspringshandlinger og går i stå, er jo ren idioti, som du selv siger, Lars.

  Niclas

  28. Aug 06 @ 21:58

 12. Talent er en meget relativ ting, og de fleste har det i større eller mindre grad, hvis de overhovedet overvejer at skrive (eller lave andre former for kunst). Den afgørende faktor er efter min mening viljen til hårdt arbejde, simpelthen. Det er 1 % inspiration og 99 % perspiration, som et bon mot hedder. Klaus Rifbjerg er den mest produktive danske forfatter, ikke fordi han nødvendigvis er den mest talentfulde, men simpelthen fordi han er den mest disciplinerede og er en dygtig afslutter. Så det kan selvfølgelig sagtens forekomme, at overspringshandlinger er en undskyldning for ikke at se sit manglende talent i øjnene, men det er langtfra den eneste grund, og måske ikke den mest væsentlige.

  Men hvis vi taler om frygten for at blive konfronteret med sit talents omfang, så er vi måske mere inde på noget af det rigtige. De fleste forfattere er ovenud selvkritiske perfektionister, som du jo selv er inde på, og det er aldrig rart at blive konfronteret med det endelige produkt. Det kunne nemlig altid være lidt bedre. Derfor kan det nogen gange være svært at komme i gang.

  Lars Hvidberg

  28. Aug 06 @ 22:07

 13. Søgte selv efter den perfekte anledning til at smide perspirationcitatet ind… Så benytter jeg i stedet lejligheden til at knytte et til dit andet:

  “A work of art is never finished – only abandoned”

  Jeg er selv en af dem med perfektionistneuroser, og jeg lider selv af den alt for store selvkritik forbundet med skrevne produkter – ligesom jeg har et på mange måder anstrengt forhold til deadlines.

  Jeg tror, at jeg i takt med, at du får færdiggjort din bog, lige nupper SciAm Minds udgave om kreativitet, så jeg ikke kommer til at gisne og filosofere alt for meget ud over fakta.

  Niclas

  28. Aug 06 @ 23:01

 14. Jeg sætter nu heller ikke lighedstegn mellem overspringshandlinger og manglende evner. Og selvfølgelig er det uvurderlig værdifuldt at holde pauser fra sit arbejde for at finde inspiration og se nye vinkler, når man vender tilbage. Men overspringshandlinger bliver til stadighed betragtet som et problem, og det er jo, fordi man går i stå og ikke umiddelbart er på vej derhen, hvor man gerne vil nå. Det er denne tilstand af manglende fremdrift, der er nærmest ulidelig, især bagefter, når man føler, at man kunne have nået meget i al den tid, der er gået. Men tilsyneladende har overspringshandlinger mange forskellige årsager, og det er disse, der kan være mere eller mindre gode for de kunstneriske aspirationer.

  Thomas Emil Hansen

  29. Aug 06 @ 09:46

 15. Godt citat, Niclas. Jeg vender tilbage, når jeg har fået læst på sagen… hvis ikke jeg lige skal have et slag civilization først. Fx med Jakob…

  Lars Hvidberg

  29. Aug 06 @ 20:02

Skriv en kommentar