Whitebergs noter

Lars Hvidbergs digitale hukommelse

Ikke mere brok

med 11 kommentarer

For snart en del år siden besluttede jeg og en kammerat, at mottoet for vores liv skulle være: Ikke mere brok. Det lyder måske mærkeligt, fordi jeg jævnligt brokker mig her på bloggen, men faktisk ser jeg det som lidt af en ledetråd for, hvordan jeg ønsker at leve mit liv. Der er mange ting, som kan trække én ned, nogle af dem med god grund, men i det store hele handler det om at være konstruktiv i stedet for negativ. Nej, der ligger ikke noget skjult scientology-projekt bag eller anden selvudvikling eller niende-tiende-indsigt. Bare tænk lidt over det. Eller som Nicolaj Moltke-Leth siger: Jo Du Kan.

Holder det? Lige nu er 2.560 html-links med på trenden. Skal du også være med?

Skrevet af Lars Hvidberg

7. September, 2006 @ 13:33

Kategorier: Ego

11 kommentarer til 'Ikke mere brok'

Kommentarer-feed med RSS eller TrackBack til 'Ikke mere brok'.

 1. Min tidligere chef brugte nogle gange udtrykket SUMO! hvilket betyder “Shut Up, Move On”. Det kan både være meget befriende og meget belastende. Brok er ikke konstruktivt, men det er hovedløs optimisme heller ikke. I virkeligheden gælder det mere om at skære ind til benet og kun kæmpe de kampe, der bringer en videre.

  Thomas Emil Hansen

  7. Sep 06 @ 14:24

 2. Jeg er ikke sikker på, at brok-ikkebrok aksen fuldstændigt passer til pessimisme-optimisme. Man taler jo også om kontruktiv kritik (der heller ikke er brok). Optimisme er bare fraværet af kritik/pessimisme, men ofte urealistisk og ikke-konstruktiv.

  Ikke-brok ideologien (Non-brokkologien) handler derimod om at se på det, der kan bringe én videre. Dette kan indeholde kritik, men konstruktiv kritik, ikke mavesurhed. Brok er netop ofte en negativ attitude uden at tage konfrontationen med problemerne. Optimisme er bare at ignorere problemerne (eller udfordringerne) og overbevise sig selv om, at alt nok går alligevel. Non-brok er derimod at skære ind til benet, som du siger, så man kan slippe for at brokke sig. Fx på arbejdspladsen karakteriseres brok ofte ved, at der ‘brokkes i krogene’ uden at nogen gør noget ved problemet, fx dårlig ledelse. Non-brok vil derfor være at tage konfrontationen med problemet og foreslå en løsning.

  SUMO er et godt princip, både på arbejdspladsen og i livet som helhed.

  Lars Hvidberg

  7. Sep 06 @ 15:01

 3. Af og til kan det dog for øvrigt være en god idé med en solid gang brog.

  Lars Hvidberg

  7. Sep 06 @ 15:02

 4. Non-brok konceptet arbejder vel også meget med a) ærlighed og b) løsninger/handling.

  Til ærlighed skal der tænkes på et udbredt diplomat-slogan: Du behøver ikke at fortælle alt eller hele sandheden. Bare det du siger er sandt.

  Jeg støtter fuldt om om Non-brok ideen. Og alt min brok vil for fremtiden rettes ind efter principper om ærlighed og løsninger/handling.

  Dog må der efter alkohol-indtagelse godt brokkes, lyves og være et udbredt inaktivitet. Især dagen efter.

  Andreas

  7. Sep 06 @ 15:43

 5. Indlæggene er alt for lange til brok. Det skal være kort, urimeligt, og med STORE BOGSTAVER!

  Thomas Emil Hansen

  7. Sep 06 @ 16:17

 6. Du har en god pointe med, at brok og ansvarsløshed hænger tæt sammen. Typisk brokker man sig, fordi man ikke har ansvaret og derfor kan se ensidigt på en forsimplet løsning: “Hvorfor ikke bare sådan og sådan? Hvorfor kan de dog ikke se det? Det er jo så TYDELIGT!”. Så snart man er med til at tage beslutningen, kommer nuancerne frem. Måske er det derfor regeringspartier som regel flytter ind mod midten, mens oppositionen markerer sig ude på fløjene?

  Thomas Emil Hansen

  7. Sep 06 @ 16:20

 7. Brok er i hvert fald udpræget ikke-pragmatisk og forbundet med manglende magt over situationen. Non-brok tager ansvaret, bortset fra når man har tømmermænd.

  Lars Hvidberg

  7. Sep 06 @ 17:07

 8. Jeg har oplevet, at det kan være meget identitetsskabende at brokke sig, også i fællesskab i grupper. Man markerer sig over for det, man ved, man ikke kan lide – hvad altid er lettere end at finde noget, som man virkelig godt kan lide. Brok er umodent, non-brok er voksent!

  Thomas Emil Hansen

  7. Sep 06 @ 17:20

 9. Jeg kan mærke at jeg i morgen er helt klart umoden og parat til brok!

  tømmermænd… – Non-brok doktrinens værste fjende?

  Så hvordan kommer man over den? Konstruktiv tømmermændsbrok? Involvere det brunch?+ Og hvis man er i Oslo, må man så brokke sig over både prisen for brunch og gårsdagens druktur?

  Og hænger brok sammen med en slags idealisme? Siden alle på fløjene brokker sig?

  Andreas Kiaby

  8. Sep 06 @ 03:51

 10. Og ungdommen brokker sig, og den er som bekendt idealistisk … eller er den? Måske var det bare i 70’erne og 80’erne. I dag vil de unge hellere være popmusikere og hollywoodstjerner, og den slags karrierer tillader ikke brok!

  Thomas Emil Hansen

  8. Sep 06 @ 09:59

 11. Jeg er SÅ træt af alt det brok! Hvorfor helvede kan folk ikke finde på noget bedre at tage sig til end at brokke sig? De skulle kraftstejlemig se at få sig et liv i stedet for al deres weblog-kommentering og hvad det altsammen hedder! Øv! Pis! Jeg holder det ikke ud!

  ;-)

  Torben Sangild

  10. Sep 06 @ 18:23

Skriv en kommentar