Whitebergs noter

Lars Hvidbergs digitale hukommelse

Liberal læseliste

med 3 kommentarer

Hvad skal man læse, hvis man går i gymnasiet og gerne vil have et hurtigt crash-course i den relevante liberale litteratur og blive klædt ordentligt på til en debat – uden at skulle slæbe sig igennem alt for mange komplicerede tekster?

Mit bud på tre bøger, der kan gøre tilgangen nemmere. De er alle på dansk, nemme at læse og proppede med argumenter, der har relevans i den nutidige danske virkelighed. De handler alle tre om at vende verden på hovedet og undersøge alle de velkendte argumenter én gang til.

Martin Ågerup: Den retfærdige ulighed (2007). En god blanding af principper og fakta. Redegør letforståeligt for, at ikke al ulighed er uretfærdig og at materiel fattigdom er et næsten ikke-eksisterende problem i Danmark.

Christopher Arzrouni: Helt uforsvarligt (2005). Ideen kommer ganske vist fra Walter Blocks “Defending the Undefendable” (fås i pdf her), men Arzrouni skabte en del debat med sine vittige og velskrevne provokationer i Weekendavisen, her samlet i bogform. Pointen er, at frihed også er frihed for folk til at gøre noget, ikke alle bryder sig om.

Ole Birk Olesen: Taberfabrikken (2007). Tror du, at velfærdsstaten hjælper de svage? Tro om igen.

Det var tre hurtige, nutidige og let spiselige bud. Næste punkt må være at få nogle lidt større idehistoriske titler frem i lyset. Hvordan ser din liste ud?

Skrevet af Lars Hvidberg

1. May, 2008 @ 15:52

Kategorier: Bøger,Politik og etik

Tagged med

3 kommentarer til 'Liberal læseliste'

Kommentarer-feed med RSS eller TrackBack til 'Liberal læseliste'.

 1. Jeg foreslår:

  Henry Hazlitt – Economics in One Lesson. En kort indføring i simpel økonomi, på en måde som alle kan forstå. Den kan læses kvit og frit her:
  http://www.fee.org/library/books/economics.asp

  og da jeg jo er mere liberal end de fleste, så foreslår jeg også:

  David Friedman – Machinery of Freedom: Guide to Radical Capitalism. Den er god til gymnasielever, og den vender mange forestillinger på hovedet. En glimrende bog til at gøre op med vanetænkning.Den er nem at læse, og der er lidt uddrag fra den her:
  http://www.daviddfriedman.com/Libertarian/Machinery_of_Freedom/MofF_Contents.html

  og et kapitel oversat til dansk her:

  http://www.liberator.dk/art-detail.asp?A_id=319

  Den sidste bog er også i den anarkistiske afdeling:

  Robert Murphy – Chaos Theory: Two essays on Market Anarchy. Det er en meget kort lille sag, og den kan læses gratis her:
  http://mises.org/books/chaostheory.pdf

  Desværre ikke så meget på dansk, og det er vel mest en introduktion til den radikale liberalisme. Men for en gymnasieelev vil det sikkert også være spændende, for det er nok ikke ideer han/hun er blevet udsat for før.

  Daniel B

  1. May 08 @ 19:36

 2. Tre gode titler til reolen – eller den virtuelle pdf-reol.

  Whiteberg

  4. May 08 @ 09:56

 3. Jeg synes også, at Hymne / Anthem hører med: http://coin.dk/files/pdf/hymne.pdf

  Lasse Birk Olesen

  6. May 08 @ 09:54

Skriv en kommentar