Whitebergs noter

Lars Hvidbergs digitale hukommelse

Findes den fri vilje?

skriv en kommentar

Og hvad er de politiske følgeslutninger af den nyeste forskning? Spændende arrangement her fra American Enterprises Institute. Både lyd og video på sitet, men jeg kan ikke få lyden på videofeedet til at fungere.

Strøtanker:

Hvor meget betyder ideen om den fri vilje for vores politiske holdninger? Måske ikke så meget, som man skulle tro. Fx: Liberalismen bekender sig ofte til det frie valg, men uanset om det frie valg eksisterer eller ej (eller om det er determineret af generne) er det ikke indlysende, at politikere skulle være bedre til at kende mine præferencer end jeg selv er. De er jo – når alt kommer til alt – også mennesker og ramt af de samme begrænsninger.

Omvendt peger den seneste forskning på, at mange af de sociale præferencer vi har (også som mænd og kvinder) er indstøbt i hjernen, hvilket sætter begrænsninger for reformprojekter, der vil gøre os til “bedre mennesker” eller på andre måder skabe lighed, hvor naturen vægter forskellighed. Socialismen fejlede ikke fordi den blev overtaget af onde mennesker, men fordi den forsøgte at ændre på basale psykologiske realiteter: At vi først og fremmest er os selv nærmest (inklusive familie og venner), og at vi ikke er i stand til hverken følelsmæssigt eller rationelt at være solidariske med hele verden.

Skrevet af Lars Hvidberg

4. May, 2009 @ 15:31

Kategorier: Kultur,Politik

Tagged med , ,

Skriv en kommentar