Whitebergs noter

Lars Hvidbergs digitale hukommelse

Observationer fra Amerika

med 3 kommentarer

En ny serie med små, ukategoriserede observationer fra USA. Mest om forskellen mellem danske og amerikanske tilstande. Først to forbehold, og derefter til det sjove:

1. Forskellene mellem Danmark og USA er så enorme, at sammenligninger nødvendigvis må blive meget upræcise. Fordi noget er tilfældet ud fra nogle givne omstændigheder i Danmark, betyder det ikke, at omstændighederne umiddelbart kan overføres til USA – og vice versa. Statistikker skal læses med omhu, anekdoter tages for, hvad de er. Vi er alle støbt ind i vores kultur og historie på en måde, der er meget svær at begribe og ændre.

2. Forskellene internt i USA er lige så enorme som forskellene mellem USA og Danmark (eller mellem Thyborøn og Østerbro). Landet er på alle måder enormt, geografisk, befolkningsmæssigt og kulturelt. Der er meget, meget langt fra Arlington, Virginia til Anacostia, DC, og der er meget, meget langt fra Manhattan til Nebraska. (Derimod er der sjovt nok ikke særligt langt fra Manhattan til San Francisco – og så alligevel: Jo der er).

3. De nærmeste strande i forhold til Washington DC ligger i North Carolina – mindst fire timers kørsel væk. Det mener amerikanerne ikke er noget problem. For danskerne ligner det en udflugt, man skal afsætte en hel efterårsferie til.

4. Amerikanerne taler enormt højt, også i restauranter. Efter danske standarder råber alle, hvilket selvfølgelig får alle andre til at tale endnu højere.

5. Amerikanerne smiler meget. Det er en god idé at smile igen. Det smitter.

6. Det er et tændt tv i næsten alle restauranter, også de pænere steder. Lyden er dog ikke altid tændt, men det viser næsten altid sport eller nyheder. Der er også fjernsyn i motionscentret, så man kan se MSNBC, mens man bruger cross-traineren.

7. Mediebilledet er befriende alsidigt. Det passer ikke, at en stærk markedsgørelse fører til ensretning – tværtimod. Især på nyhedsområdet har de fleste segmenter deres egen kanal, de kan identificere sig med. Især konservative Fox News er en lise for en DR-vant dansker, selvom kanalen hurtig går i selvsving. Hannity er ulidelig (“Is the president a radical? I think he is a radical!”), Sarah Palin, Gud og Mike Huckabee fylder for meget. Glenn Beck er til gengæld en reel nyskabelse, og han laver lige så spændende og eksperimenterende tv som Poul & Nulle.

8. De hjemløse er høflige og siger “God bless you” og “Happy Holidays”, selvom man ikke giver dem noget. Det kan ikke udelukkes, at taktikken er at give dårlig samvittighed gennem hjertelighed.

9. Washington DC er en betydeligt mere grøn by, end man skulle tro.

10. Washington DC er en betydeligt mere hyggelig by, end man skulle tro. Mange kvarterer har karakter af små landsbyer. Andre kvarterer er lige så udbombede og farlige som Grosnij i 1996.

11. Julepynten kommer først op i gaderne efter Thanksgiving, der altid lander på den fjerde torsdag i november. Det betyder, at julen ikke starter i slutningen af oktober, og at man rent faktisk stadig glæder sig, når juleaften kommer.

12. Der er utrolige mængder af reklamer for guld på nyhedskanalerne, især Fox News. Overskægsklædte G. Gordon Liddy (der blev skandaliseret under Watergateskandalen) har fået en ny karriere som reklamesøjle for Rosland Capital, der sælger guld. Hvis du selv har penge til overs anbefales det i øvrigt at investere i guld. Der er en betydelig fare for inflation eller et regulært dollar-krak i de næste to-tre år.

13. Amerikanerne gør rent på en anden måde end danskerne. Det er svært at købe karklude, sæbe og vaskebaljer. I stedet bruges flydende rengøringsmiddel, der sprayes på ligesom vinduesrens, og tørres af med en let klud. Det er meget mærkeligt. Til gulvet bruges en Swiffer.

Skrevet af Lars Hvidberg

10. December, 2009 @ 22:36

Kategorier: Observationer Fra Amerika

Tagged med ,

3 kommentarer til 'Observationer fra Amerika'

Kommentarer-feed med RSS eller TrackBack til 'Observationer fra Amerika'.

 1. “De nærmeste strande i forhold til Washington DC ligger i North Carolina – mindst fire timers kørsel væk. Det mener amerikanerne ikke er noget problem. For danskerne ligner det en udflugt, man skal afsætte en hel efterårsferie til.”

  Mon ikke det har noget med de store biler og lave benzinpriser at gøre? Det er sjovere at køre langt, når man kan strække benene.

  “Amerikanerne taler enormt højt, også i restauranter. Efter danske standarder råber alle, hvilket selvfølgelig får alle andre til at tale endnu højere.”

  Ja, jeg elsker det. Selvom jeg er dårligere til engelsk end til dansk, så synes jeg ikke, at jeg må bede amerikanere gentage sig oftere, end jeg må bede danskere om det. Danskere mumler. Det må være det med kartoflen i munden.

  Jeg så også for nyligt omtale af en undersøgelse, der viste, at danske børn indtil omkring 5-6 års-alderen har et mindre ordforråd end børn med andre modersmål. Simpelthen fordi de har sværere ved at skille ordene ad, når de lytter til voksne, der mumler dansk.

  Lasse Birk Olesen

  11. Dec 09 @ 00:45

 2. Det er en god liste. Nr. 13 fik mig til at grine da jeg husker min Panamanske kones store problemer med at finde en rigtig mop i DK da vi først ankom og hendes afsky af ideen med at bruge en karklud.

  Det tog mig også mindst 10 år uden for Danmark at vende mig til at bruge en svamp i stedet for en børste til at vaske op.

  Jeg havde ellers også mange små problemer af rent lav praktisk form da jeg ankom til bage i DK efter 14 år i udlandet. Her fra en af mine articler for udlændinge i DK :

  “Other important note for at least Americans is that you have to buy your bags and bag your groceries yourself. After having been abroad for 14 years my first time in Netto ended up as a stare down between me and the woman behind the cash register. I was waiting for her to bag my groceries and she was waiting for me to do so with the bag I hadn’t bought.” http://stakeventures.com/articles/2008/04/15/living-it-up-on-the-cheap-in-denmark

  Pelle Brændgaard

  11. Dec 09 @ 20:25

 3. Det er altid de små ting, der overrasker!

  Lars Hvidberg

  15. Dec 09 @ 20:34

Skriv en kommentar