Whitebergs noter

Lars Hvidbergs digitale hukommelse

Og solen går sin gang

med 7 kommentarer

Ernest Hemingway: Forleden lå jeg søvnløs og læste de sidste 100 sider i The Sun Also Rises, der både er Hemingways første roman og hans første mesterværk. Jeg er – som så mange andre – ret begejstret for hans minimalistiske stil, der passer perfekt til den overfladiske stemning blandt ex-pats i Paris og Pamplona, som bare ikke rigtig kan få fat i livet, men i stedet drikker sig fra sans og samling for at fordrive tiden. Dialogen er forbilledlig. Jeg foretrækker dog nok stadig Fitzgerald fra den periode. Her er Librarything om bogen.

Nørdedetaljer: Der er byttet om på tidsforløbet i bogen. San Fermin-festivalen løber hvert år fra den 6. juli, men ligger i bogen efter en fisketur, hvor populisten William Jennings Bryans død den 26. juli 1925 omtales. Der er også fejl på Wikipedias side om Hemingway, hvor bogen anføres at være skrevet i 1924, selvom Hemingway ikke deltog i fiestaen før 1925 (og Bryan altså også døde det år). Hvis jeg havde en engelsk wikipedia-konto ville jeg gå ind og rette.

Skrevet af Lars Hvidberg

15. March, 2010 @ 20:17

Kategorier: Kultur

7 kommentarer til 'Og solen går sin gang'

Kommentarer-feed med RSS eller TrackBack til 'Og solen går sin gang'.

 1. Den er værd at miste nogle timers søvn over. En fremragende bog!

  Hvad forhindrer dig i at oprette en engelsk wikipedia-konto? Ville det ikke have taget kortere tid at oprette en konto, end at skrive det du gjorde i posten samt læse disse ord og svare på mit spørgsmål i kommentarsektionen herunder, eller vælge at lade være?

  US

  16. Mar 10 @ 20:57

 2. Status quo bias?

  Lars Hvidberg

  16. Mar 10 @ 22:08

 3. ‘The Sun Also Rises’ er måske nok en af hans bedste romaner, men jeg har aldrig rigtig kunnet komme igennem Hemingway; det eneste positive ved ham er, at Hamsun lærte ham at skrive! Først skabte Gud Himmelen, og så blev Satan vred og skabte Helvede ;-) Men når du nu selv nævner F. Scott Fitzgerald, så anbefalede Hemingway Hamsuns ‘Markens Grøde’ til Fitzgerald i et brev, dateret 15. december, 1925. Men læser du så Hemingways roman som en bitter satire eller en tragedie?

  Bielefeld

  22. Mar 10 @ 14:46

 4. Bitter satire eller tragedie? Det er et godt, rigtig godt, spørgsmål. Jeg vil være tilbøjelig til at vælge den (bittersøde) tragedie, fordi det antydes, at Jake er blevet “såret i krigen” og derfor ikke kan varetage de mandlige pligter overfor kvinden, han elsker, og hun derfor farer til alle mulige andre, inkl. en ungdommelig og viril matador. Det forhold kan så også læses som en metafor over den “tabte generation”. Men på så lang afstand kan man måske lige så godt vælge at læse en satire ind generationsportrættet. Sådan er det vel ofte med generationsportrætter – det kunne være blevet til så meget, og så blev det til så lidt. Det er både trist og lidt til grin. Hvad siger du til den udlægning?

  Lars Hvidberg

  22. Mar 10 @ 15:03

 5. Jeg har desværre (…) ikke selv læst den, men det var et tema i The Independant on Sunday for nogle år siden, da David Lodge skrev sine ugentlige klummer om at skrive og læse fiktion. Jeres udlægninger flugter vist nogenlunde. Jeg kan sådan set godt lide hans simple og upretentiøse sprogbrug, men der er efter min mening for megen symbolisme i romanerne. Og så er der for mange gentagelser. Og så er der for mange gentagelser. Hvis man en dag havde tid og var nørdet nok, skulle man tage og overstrege alle hans “ands” i “In Another Country”. Det ville nok tage i omegnen af tre-fire uger. Der er noget manisk over det. Martin Amis gør sig også i det med gentagelser, men han gør det på en sjov og finurlig måde. Du har ret med generationsportrætter.

  Bielefeld

  25. Mar 10 @ 16:25

 6. The Independant … #!¤%? … The Independent (Internettets afmagt!)

  Bielefeld

  25. Mar 10 @ 19:59

 7. Gentagelser og “ands” var også noget, jeg lagde mærke til, men det er vel også en del af den minimalistiske stil? Hvorfor sige noget på en ny måde, når man bare kan gentage det? Jeg har ikke læst Hemingway nok til at dømme, men samler nok snart “Death In The Afternoon” op.

  Lars Hvidberg

  26. Mar 10 @ 15:09

Skriv en kommentar