Hvorfor gik det galt for Hillary Clinton?

Hun var den fødte præsidentkandidat, og ville være den første kvindelige præsident. Storfavorit med støtte i det meste af partiet. Alligevel gik det galt for Hillary Clinton, og hun tabte til Barack Obama. Men hvorfor fejlede favoritten? Joshua Green her fra en lidt ældre artikel i The Atlantic: The Front-Runner’s Fall

Clinton ran on the basis of managerial competence—on her capacity, as she liked to put it, to “do the job from Day One.” In fact, she never behaved like a chief executive, and her own staff proved to be her Achilles’ heel. What is clear from the internal documents is that Clinton’s loss derived not from any specific decision she made but rather from the preponderance of the many she did not make. Her hesitancy and habit of avoiding hard choices exacted a price that eventually sank her chances at the presidency. What follows is the inside account of how the campaign for the seemingly unstoppable Democratic nominee came into being, and then came apart.

Obamas nødvendige reform

Jeg har i dag en kronik i Berlingske Tidende om et emne, der optager mig meget, nemig det amerikanske skolesystem: Kronik: Obamas nødvendige reform

Børnene i demonstrationen var modtagere af det såkaldte D.C.
Opportunity Scholarship Program – et såkaldt »school voucher« program, hvor en række fattige familier modtager en årlig »skole-check«, de kan bruge til en privatskole af eget valg. Washington DC har notorisk ringe offentlige skoler, hvor det ikke bare er kedeligt, men decideret livsfarligt at gå. Tilskudsprogrammet har siden 2004 givet ca. 1.700 elever muligheden for at komme i en god privatskole, og for de heldige har det gjort en kæmpe forskel. Men nu bliver programmet lukket, og de børn, der er indrulleret i privatskolerne, skal tilbage til de offentlige skoler, de er flygtet fra.

Grunden er ikke, at programmet ikke virker, men at det virker alt for godt. Det private programs succes er et eklatant eksempel på de offentlige skolers fallit i socialt svage områder – og programmet viser også, at der kan skabes meget markante faglige fremskridt for børn fra »vanskelige kår«, hvis forældrene frit får lov at vælge skole, og skolerne får lov til at tjene penge på børnene.

Hong Kong vejrudsigt

I næste uge lægger jeg vejen forbi den kinesiske ø med tilhørende halvø. Vejret ser ikke lovende ud (fra DMI). I det mindste er der dog ingen tyfoner på vej, så vidt jeg kan se.

Gude-kongen fra Amerika

USA I DAG klummen blev flyttet til mandag, og jeg blev bedt om at lave en hurtig udgave. Det var en lidt ældre idé, jeg fik for nogle måneder siden. Et udsnit fra Gude-kongen fra Amerika

Med Barack Obama er det gået helt over gevind. Gadekunstneren Shepard Faireys kendte malede portræt – der spiller på både Che Guevara og Jesus-ikoner – er det mindste af det. I boghandlerne er særlige afdelinger afsat til Obama-bras – dukker, klistermærker, pegebøger til de små. Selv på mit metrokort er der et billede af Obama. Særligt én børnebog fik det til at løbe koldt ned ad ryggen på mig. Obamas liv og gerninger blev med smukke tegninger skildret som en helgenhistorie lige ud af Vagttårnet. Man så halvt Obama som spæd komme sejlende ned ad Nilen i en sivkurv som en anden Moses. Her sammenblandes to verdener, som intet burde have med hinanden at gøre.

Klummen blev vist for øvrigt omtalt i Politikens “Godt sagt”-kolonne med udklip fra debatten i andre aviser. Det er da dejligt, men jeg har ikke set citatet.

Update: Jeg har nu set udklippet fra Politiken 9. juni. Det er sjovt at blive citeret – men lidt ærgerligt, at Rasmus Bech staver mig Hvidbjerg! Men hvad, enhver berømmelse har jo sin pris.

USA I DAG – Obama og fremtiden

Helle Dales USA-klumme i tirsdags: USA i dag Obama er ikke fremtidssikret

Men det er vigtigt at holde perspektivet. Præsident Obama fik jo trods alt kun 52 procent af stemmerne i november, en sikker valgsejr, men ikke ligefrem et politisk jordskælv. Og selv blandt amerikanere, der støtter ham personligt, er der ifølge meningsmålingerne mange, som ikke støtter hans ideer og politik. Det er især tilfældet, når det gælder udvidelsen af det offentliges rolle og magt og det enorme
budgetunderskud, som er konsekvensen af hans økonomiske stimulus og 2010-budget. Underskuddet er nu 12 procent af nationalbudgettet, mere end dobbelt så meget som under George Bush.

The Maryland Toleration Act

According to Paul Johnson’s A History of the American People (p. 59-60), The Maryland Toleration Act from 1649

not only laid down the principle of the free practice of religion, but also made it an offence to use hostile language about the religions of others, ‘such as Heretick, Schismatic, Idolator, Puritan, Independent, Presbytarian, Popish Priest, Jesuite, Jesuited Papist, Rounhead, Separatist and the like.’

Freedom within certain limits. The road to political correct tyranny, or reasonable limits to ensure the harmony of the free society?

Full text of the Toleration Act here.

Den amerikanske drøms fremtid

Altid morsomme Mark Steyn om, hvad der sker, når reel vækst bliver afløst af bureaukrater, der administrerer andre bureaukrater, der skal administrere “stimuleringer”:

The bad news is our children will not enjoy the American Dream. The good news is they’ll be able to apply for an American Dream Readiness Assistance Coordination Grantwriter Program. May the Funds be with you!