Aldrig mere “lige en runde til”

Alle der har spillet det geniale spil Civilization ved, at det kan være noget af det mest vanedannende – man skal altid lige have én runde til, for at se om man kan nå at få bygget pyramiderne før den forbandede Ghandi gør det, eller man lige skal have banket krigselefanterne helt ind i Montezumas endetarm. Men nu er der heldigvis råd for den forfærdelige lidelse, der er værre end heroinafhængighed: Civilization Anonymous tilbyder hjælp – og forbereder dig på, at Civilization IV kommer til efteråret.

P. S. Husk at se den sjove trailer, hvor bl.a. en vis “George W.” fortæller om sin interesse for spillet, bl.a. de mange religionsaspekter, som han synes er rigtig sjove: “Did you know they spoke Latin in Rome? It was a whole language!”

51 tanker om “Aldrig mere “lige en runde til””

 1. Ingen over og ingen ved siden af! De ellers så populære nymodens RTS-spil er det rene vand, når man i Civilization næsten kan bruge flere timer på at udregne sit næste træk… og et til… og et til… og…

  Venlig hilsen en, der har været med siden 1’eren.

 2. Jeg blev først afhængig af 2’eren. Og har siden – ja, jeg skammer mig over at sige det i fuld offentlighed – flere gange måttet skrotte et Civ-spil, som en ussel speed-junkie, der skyller sit skidt ud i toilettet og siger “aldrig mere!”. Og jeg troede, jeg var alene. Må straks melde mig ind i Civ Anonymous. Og skynde mig ned og købe Civ IV til efteråret…

 3. Hæ, hæ, jeg har godt nok aldrig måtte smide spillet væk, men første gang jeg spillede Civ I fik jeg hverken vådt eller tørt i en syv-otte timer, kom vist ikke engang på toilettet – og jeg havde ikke engang fået morgenmad. Glæder mig meget til IV’eren. Det ser lidt anderledes ud (3d-grafik), men virker også ret fedt (men måske lidt mere lettilgængeligt, hvilket ikke nødvendigvis er et plus). Hvis man har en hurtig forbindelse kan man se en 13-minutters gameplay footage video her:

  Det ultimative civ-ressource site er Civfanatics med 100-vis af downloads, bl.a. mange gode mods til spillet: regelmodifikationer, så man fx kan spille i warhammer-universet (hvilket anbefales!)

 4. Jeg må vel se i øjnene, at jeg er kvartals-civilisationist. P.t. tørlagt, men for altid afhængig. Warhammer-universet kender jeg ikke. Har foretrukket at spille på det ordinære verdenskort, men selv det at erobre hele verden kan jo blive lidt rutinepræget, så måske jeg skal prøve noget nyt.

  Jeg synes til gengæld, at der er skruet op for sværhedsgraden i IIIeren. Med IIeren kunne jeg vinde på næsthøjeste niveau, mens jeg med IIIeren har problemer med at vinde bare på et af de midterste niveauer. A1 snyder, gør den! Den er hele tiden et skridt foran, lige meget hvad man stiller op…

  PS: tak for tippet med datering af indlæg. Det fungerer også i TypePad.

 5. Raapil -> Jeg synes, at man i 3’eren svært kan bruge samme taktik som i de to første. Det har fået mig til at spille langt mere fredeligt (jeg har i 3’eren endnu ikke prøvet at vinde ved at være den eneste spiller tilbage).

  Hehe, tjek i øvrigt denne revolutionerende MOD til Civ3 1.29f: http://forums.civfanatics.com/showthread.php?p=118020 😉

 6. Hmm… måske jeg skal prøve en mere fredelig udviklingsmodel fremover. The Danish tribe ser interessant ud – prøver den næste gang, jeg køber et Civ-spil…

 7. Hæ hæ, jeg burde jo have vidst at det var en vis Lasse Birk Olesen, der gemte sig bag ‘fimp’ – jeg er ‘clabauterman’, men jeg har nu ikke fremstillet nogen mods. Jeg spiller mest Conquest-udvidelsen, men jeg skal da lige prøve din mod…

  3’eren har bl.a. med kultur gjort det langt sværere at mosle sig frem, det er også min erfaring. Man kan ikke længere eje meget store områder uden at have store problemer med korruption osv. Egentlig har jeg mest spillet forskellige mods og ikke så meget grundspillet. Jeg kan varmt anbefale Warhammer-mod’en, men den kræver Conquests. Det er en fantasy-verden ala Tolkien, men også med Lizard-men, vampyrer og meget andet godt 😉

 8. Hvordan er det egentlig at spille Civilization i multiplayer? Jeg har aldrig rigtig prøvet det, men det har du sikkert med Conquest?

  Er det fx ikke meget frustrerende at skulle vente på, at samtlige modspillere laver deres træk?

 9. Jeg har faktisk aldrig spillet multiplayer, selvom jeg tit har overvejet det. Jeg tror det har noget at gøre med, at jeg forestiller mig at man skal bruge uforholdsmæssig lang ventetid selvom der vist er en real-time funktion. I Conquests skulle det være ganske godt, og der er vist flere forskellige muligheder. Civ 4 skulle for øvrigt indeholde en funktion, der gemmer spillet på en server, så man kan logge sig ind, lave sit træk og logge sig ud igen – og de andre så fremdeles, så man ikke skal vente så lang tid.

 10. Det er en meget sjov idé Hobbs kommer med, men nok ikke helt så spilbar som det originale civilization. Hans idé om ‘folke-identiteter’ virker også lidt mærkelig på mig, men det er muligt jeg ikke helt har forstået den.

  Civ 4 skulle for øvrigt have et mere komplekst regeringssystem, hvor der bliver en række parametrer man kan skrue op og ned på (fra frit marked til planøkonomi, osv.) i stedet for kun én blok man vælger.

 11. Ja, jeg har prøvet det på et tidspunkt! Det er meget sjovt, selvom der er både bjerge og jern i bakkerne omkring Himmelbjerget, men det gør det selvfølgelig mere spilbart. Versionen er vist ikke fuldt færdig, men man kan vælge alle mulige ‘egne’ som kan slås mod hinanden.

 12. Ak ja. Jeg har altid holdt mig til Civ II, og jeg får nok svært ved at komme videre …

  Multiplayer: Man kan også spille flere sammen og styre den samme civilisation i fællesskab. Det kan faktisk være ganske underholdende og en god måde at holde et venskab (eller måske endda kæresteforhold?) i gang – eller skabe et helt nyt!

 13. Har man observeret, at der er kommet en brætspil-version af Civ? Ikke at brætspil er min store passion, men det kunne da være sjovt af høre om nogle har testet det.

 14. Ang. mulitplayer ved jeg ikke, om man kan spille flere sammen, men jeg ved til gengæld, at der findes et såkaldt ‘demoracy game’, hvor man spiller per email (PBEM) i hold, der beslutter deres træk ‘demokratisk’ igennem repræsentanter. Ved ikke så meget mere om det, men ideen er sjov: http://demogame.civfanatics.net/

  Raapil: Brætspil-versionen – hvis det er den gamle fra Avalon Hill ? 1991 og tidligere – har jeg spillet en del, og det har ikke udmiddelbart noget med computerspillet at gøre, selvom ideen er beslægtet. Det foregår kun i den antikke verden og er ret sjovt og farverigt, men kan være meget langvarigt og har tendens til at få slagside, hvor ret få kombattanter er stærke og de andre rene statister (ligesom i den virkelige verden). Men hvis du har hørt om et nyt spil, må du meget gerne sige til!

 15. Jeg så det netop i dag til 500-600 kr. Brætspil har jo den fordel, at man ikke kan sidde og stene over det solo – lidt mere socialt ;o)

 16. Spiltiden er angivet til 3 timer, og det tager helt sikkert længere i begyndelsen, eller hvis man er et interessant antal spillere (dvs. mere end 3). Og der er ingen save-funktioner, ud over at lade brættet stå til næste weekend 🙁

 17. Der er vel manuel save: Noter alle værdier og positioner ned, så stillingen kan genskabes. Om det så er anbefalelsesværdigt, ved jeg ikke.

 18. Spillet ligger på plads 1584 – ikke så godt. Desuden har jeg det svært med spil med kæmpe landkort og en spilletid på meget mere end en time. Det er synd, at de ikke har tænkt konceptet helt ind til benet og skåret de mange hærenheder væk. Det havde passet bedre til min smag i hvert fald.

 19. Er der nogen, der er med på at køre et multiplayer-spil, efter at have spillet det nye spil igennem et par gange?

 20. Nej, det skulle komme her i slutningen af oktober, men jeg ville bare lige veje stemningen. Er du med?

 21. Hmm… kommer lidt an på om jeg må være Hammurabi 🙂

  Men også lidt på om jeg får tid. Vil lige overveje…

  Kan man i øvrigt forvente, at den kommer på samme tid i DK som i USA?

 22. Iroquois er også blevet udeladt i 4’eren, så det tror jeg nu ikke. Til gengæld er der bl.a. kommet arabere.

 23. Men til gengæld er Mali kommet til. Men jeg kommer nu nok til at savne Shaka Zulu, der forlanger tribut til gengæld for fred.

  Der er kun blevet plads til 18 civilisationer i første omgang i Civ4, så en del er røget fra. Men der vil utvivlsomt opstå en masse mods, så man kan spille lige netop sin yndlingscivilisation – så mon ikke Raapil skulle have en chance for at være Hammurabi (og smide amerikanerne på porten, hvem ved?)

 24. I det originale Civ3 var der kun 16 civilizationer. Så jeg tror du sammenligner Civ3 + udvidelsespakker med Civ4 alene?

  Dertil kommer at ved en del af de 18 civilizationer i Civ4, er der to ledere at vælge imellem, som har hver sine fordele.

  Så i forhold til den første udgave af Civ3, har den første udgave af Civ4 alligevel flere muligheder.

  PS: I morgen skulle der komme et preview af Civ4’s multiplayer på CivFanatics.com !

 25. Hehe, jeg ville ikke spille Hammurabi for at smide amerikanerne på porten, men fordi jeg ofte har spillet Babylon, da det er eneste civ med *religion* og *videnskab* som særlige evner. Det giver visse fordele, bl.a. en ekstra science ved hvert tidsskift samt hurtige skift mellem styreformer.

 26. Okay, det her lover godt! I onsdags gik spillet guld, dvs. det blev sendt til produktion, og den første anmeldelse af spillet er i dag kommet fra det svenske magasin SuperPlay.

  SuperPlay giver spillet:

  Graphics: 8/10, Sound: 8/10, Control: 10/10, Value: 10/10, Total: 10/10.

  Og det skulle være over et år siden SuperPlay sidst uddelte topkarakteren til et spil!

  http://forums.civfanatics.com/showthread.php?t=131937

 27. Undertegnede har selvfølgelig forudbestilt spillet, men jeg havde svært ved at vente længere, så efter spillet udkom i USA for et par dage siden, hentede jeg det ned.

  Jeg har lige vundet mit første singeplayer-spil og er halvt inde i et multiplayer-spil, og synes helt klart at de gode anmeldelser er fortjente. Religion er virkeligt et sjovt, nyt koncept, man belønnes ikke længere for at have mange små byer men for færre store, velplejede af slagsen og vil man vinde en krig, bliver man nød til at variere sin hær.

  Multiplayer med simultaneous moves kører også upåklageligt. Jeg spiller på hold med et menneske mod to computere, der også er på hold. Holdkammerater kan give enheder til hinanden som gaver og dele alle teknologier, der researches.

 28. Jeg betaler d. 5., når jeg modtager min rigtige kopi. Det vil jeg godt tillade mig selv moralsk. 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *