And The Band Played On

Vellykket, fængslende og ikke mindst ægte engagerende drama om AIDS-sygdommens fremkomst i USA. Det er ikke en sygdomshistorie, men sygdommens historie vi præsenteres for. Handlingen centreres omkring et forskerteam hvor Matthew Modine spiller den svære rolle som den idealistiske Don Francis, manden der tager alle de rigtige beslutninger og gør som vi publikum ville gøre – det er en svær rolle. Han bliver metonym for det der er filmens problem: Heltene er helgener, for ensporerede og kedelige. Oplivende momenter er Charles Martin Smith, der både kan være comic relief og bære en meget svær scene, hvor han pludselig står overfor en patient der ikke ved, at hun har AIDS, selvom hendes læger ved det. Det lyder banalt og politisk korrekt, men ikke desto mindre er det yderst engagerende. AIDS-historien er i sig selv rystende nok, men filmen er ydermere skruet dramaturgisk rigtigt sammen.

Filmen undgår i høj grad de sentimentale løsninger (vi hører f.eks intet om forskernes privatliv) og går i stedet lige i kødet på en voldsom kritik af det amerikanske sundhedsvæsens

behandling af sygdommen, især Reagan får råt for usødet. Alan Alda udmærker sig her i en udvidelse af sin røvhulle rolle fra “Crimes and Misdemeanors”, som lægen Robet Gallo, der søger at tage æren for opdagelsen af Virusen.

Skal man finde kritikpunkter, må det være at så mange ligegyldige film om ligegyldige opdigtede sygdomme (“Outbreak”) har ødelagt formlen og lagt klicheerne for genren: Sygdommens opdagelse som et detektivarbejde, de gode og de onde videnskabsmænd, den ‘nære relation’, der dør af virusen osv. Filmens force ligger dog i, at den transcenderer klicheerne, de preller af på den, fordi man accepterer at den skildrer virkeligheden, som set gennem romanforfatteren Randy Shilts øjne. Og de øjne har set sandt, synes det.

[“And The Band Played On”. Roger Spotswoodie, 1993. 24-07-95, Grand]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *