“Flødeskumsfronten” …

…kaldte de tyske soldater Danmark under krigen, fordi her var så rart at være. Nu er det også titlen på en DR-dokumentar om Besættelsen set med tyske øjne. Første afsnit kørte her til aften på DR2 og næste afsnit kommer på søndag. Det var interessant, at se radiotelegrafist Franz Eitel fortælle om sit 5-årige ophold på Fyn, hvor han både fik dansk kone og barn, og om hans oplevelse af de gode og tolerante danskere, der så ham som et individ og et menneske og ikke som en fjende. Ja, han fik faktisk tårer i øjnene og erklærede “Danmark forandrede mig”. Rørende, på sin vis. Og lidt mærkeligt.

Man ved vel egentlig ikke helt, hvad man skal mene om et land, der modtager besætterne overstrømmende som det åbenbart har været tilfældet, men under alle omstændigheder giver det et forfriskende og nuancerende syn på debatten om Besættelsen, der igen og igen blusser op. Én ting maner udsendelserne i jorden, og det er myten om den store danske uvilje mod tyskerne. Den eksisterede nok, men ikke i alvorlig grad før engang over sommeren 1943. Tyskerne blev modtaget godt i 1940, og det danske fodboldlandshold spillede gudhjælpemig venskabskamp mod Tyskland i november 1941. Tak for kaffe – så var grænserne for samarbejde vist nået.

Det får mig i øvrigt til at tænke på en ting, som har irriteret mig i fx debatten omkring Foghs udtalelser om samarbejdspolitikken – om den nu var i orden eller ej. “Vi var blevet slået ihjel ellers” lyder et af modargumenterne. Og det er da rigtigt, at dansk modstand den 9. april 1940 ville være endt i katastrofe. Men derfor behøvede man vel ikke at holde døren og bukke høfligt også – og sende landshold på venskabskampe og hvad ved jeg. Hvorfor er der ingen, der nævner muligheden af, at man ganske vist ikke havde kæmpet med åben pande (det havde været selvmord), men at fx regeringen var gået af og gået i eksil? Var det virkelig pinedød nødvendigt, at den blev siddende og skabte så gode vilkår for den menige tyske soldat? Hvor meget man så i øvrigt gerne under en ordentlig og tolerant behandling til den almindelige tyske tvangsudskrevne fodtusse…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *