Klaps til Trier

Jyllands-Postens leder giver Lars von Trier tørt på, efter hans forsøg på at lege kulturel kommentator i Cannes – bl.a. ved at kalde George Bush for “et røvhul” (pressekonferencen kan ses her). Som erfaren festivalgænger er der rart at se, at en instruktør omsider bliver taget til indtægt for alt det latterlige vrøvl de hælder ud af ørerne til pressekonferencer – og det tror jeg i øvrigt Lars von Trier ville give mig ret i, selvom han er blevet mere og mere hellig i de seneste år, og mindre og mindre sjov. Jeg glæder mig stadig til Manderlay – og jeg regner ham stadig for den største nulevende danske instruktør – men hold da op, hvor er jeg træt af at høre på ham som person.

Et par udpluk fra lederen:

Triers pubertetsagtige fremfærd trodser ret beset enhver beskrivelse. Et forkælet barn af velfærdsstaten – der bare har givet ham det hele, næsten før han kunne nå at bede om det – med en personlig udvikling præget af, at han har fået alt for meget medløb og alt for lidt kritisk modspil – ikke mindst fra medierne – har mistet overblikket over, hvornår han er kunstnerisk provokerende, og hvornår han bare er plat og pinlig.

At kalde Bush »et røvhul« er så stupidt/puerilt, at det skriger til himlen. At hævde, at amerikansk kultur og erhvervsliv er blevet så dominerende i Europa, at vi lige så godt kan tale om en amerikansk militær besættelse er så forskruet, at man stilfærdigt kan undre sig over, at der ikke er en behjertet sjæl, som kan yde den følsomme mand lidt verdenshistorisk førstehjælp; lige præcis her 60 år efter, at vi har markeret ophøret af en virkelig besættelse.

Trier er så langt ude, at forklaringen kun kan være, at det er et gennemindstuderet, iskoldt udtænkt forretningsfif over læsten: Dårlig omtale er bedre end ingen omtale. Det er en – indrømmet – stærkt udført PR-gimmick, som nok skal øge opmærksomheden omkring den nye film, “Manderlay”, når den nu åbenbart ikke kan klare sig på mere almindelige, kunstneriske præmisser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *