This American Life

En varm anbefaling: Det amerikanske radioshow This American Life kommer nu som (gratis) podcast. Udsendelsen har hidtil kun været tilgængelig gennem abonnement, men sender nu hver uge en udsendelse fra arkivet, som er tilgængelig som podcast i én uge. Så det er om at komme med, når bussen kører!

Hvad er “This American Life”? Det er et ugentligt 1-times program, som har kørt i over 10 år og fortæller 3-4 forskellige historier med samme tema, f. eks. “It seemed like a good idea at the time” (om folk der har truffet forkerte beslutninger) eller “Notes on Camp” (om det amerikanske fænomen “summer camp”). Historierne er både finurlige, sjove, tankevækkende og af og til også sørgelige, og noget af det mest menneskelige radio, jeg har hørt. Showet er fuldstændig uden kulturelle eller politiske prætentioner, men fortæller jævnt om almindelige (og knap så almindelige) menneskers oplevelser, sorger og glæder.

En venlig sjæl havde overspillet en række cd’er med udsendelser, da vi kørte “on the road” i New England. Udsendelserne kræver at man lytter koncentreret, og de egner sig specielt til kørsel om natten, når der er fare for elge!

7 kommentarer til “This American Life”

 1. Nu har jeg hørt den fra i dag. Den virker rigtig god. Den virker meget lig Radiolab fra WNYC, som desværre ikke kører længere. Mange tak for tippet.

  Jeg forstår ikke hvorfor folk hører så mange danske podcasts (udover DA som er fremragende), der findes så mange langt bedre amerikanske (især).

  /HArry

 2. Ja, jeg savner også Radiolab, men jeg tror godt jeg forstår at folk hører danske podcasts, selv om de ikke er på niveau med de bedste udenlandske: de taler dansk og de handler om og refererer til danske personer og fænomener osv.

  Så jeg tror simpelthen at man lytter til danske podcasts af samme grund som man lytter til dansk radio og læser danske aviser. Hvad de fleste stadig gør. Jeg selv lytter både til danske og udenlandske podcasts (se listen her).

 3. Nu har jeg hørt det seneste program (“Fiasco”), og jeg er ellerede solgt. De ældre udsendelser kan købes via iTunes, men der er overskueligt mange at vælge imellem, så jeg tænkte om du (eller andre) kunne anbefale en lille top 3 blandt de tidligere programmer i serien I har hørt?

 4. Nogle af mine favoritter er fx ‘Seemed Like a Good Idea at the Time’ (især indslaget om en Riverdance trup der satser alt på at vinde et lotteri). ‘Getting and Spendning’ om følgerne af orkanen Kathrina. ‘Go Ask Your Father’ og ‘Family Legend’ er begge gribende og sjove. ‘Reunited – and it feels so good’ – især inslaget om den iranske familiefar i USA, der får en vækkelse af at læse ‘Mænd er fra Mars, Kvinder fra Venus’. Alle programmerne er fra 2006. God fornøjelse – sig endelig til hvis der er andre der kan anbefale flere.

 5. Tak Caroline! Jeg kan anbefale “Last Words”, som jeg nu har hørt, om at opsummere livet før man skal dø. Det lyder måske lidt trist, men det er det ikke som sådan. Især 4. akt, “Rosebud”, er sublimt som et eksempel på ikke at tale ned til sine lyttere. Hør det selv, jeg siger ikke mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *