Menneskerettigheder i et nyt medielandskab

Lørdag den 24. april afholdt jeg en workshop på Amnesty Internationals danske landsmøde i Nyborg. Det var en rigtig spændende oplevelse, og jeg synes at det gik ok på trods af, at jeg var ret jetlagged efter rejsen fra USA, der på grund af den islandske askesky måtte udsættes til sidste øjeblik.

Min workshop var udvalgt til at blive webcastet for Amnesty-medlemmer, der ikke kunne deltage i landsmødet. Webcastet er nu online fra denne side. Konkret tager man adressen mms://wms2.digicast.dk/amnesty/joined12345_generated.wmv og enten klikker på den eller indsætter den i en medieafspiller (VLC kan anbefales). Vær opmærksom på, at min præsentation først starter 3 timer og 10 minutter inde i forløbet, så du kan spole frem, hvis du ikke har lyst til at se det hele. Hvis man er kvik på tangenterne kan man også downloade filen.

Optagelsen bærer præg af, at man ikke kan se min præsentation på videooptagelsen (den blev muligvis afspillet samtidig for dem, der så med derhjemme gennem webcastsoftwaren). Det forhold gør muligvis, at sammenhængen kan være lidt svær at følge. Det har jeg svært ved selv at vurdere. Til gengæld kan jeg ikke lade være med at hæfte mig ved, at jeg tripper meget, når jeg holder oplæg, og at jeg burde have brugt flere eksempler, især i starten. Jeg tror, at jeg snart må genlæse Bjarne Herskins Undervisning i praksis. Men øvelse gør mester.

Alt i alt var det dog en god oplevelse. Kontakt mig endelig, hvis jeg også skal holde oplæg om Internet Revolutionen for din institution.

Grænseløse børn og Facebook-debatter

I tirsdags havde jeg igen en USA-klumme i Berlingske Tidende. Den kan læses online her: Grænseløse børn. Det handlede om forskellen på børns opførsel i Danmark og i USA, og her er et udklip fra klummen:

Ligesom danskerne elsker amerikanerne deres børn. Men i modsætning til Danmark har kærligheden ikke givet sig udslag i en fanatisk »børnekult«, hvor alt centreres omkring børnenes behov. I USA lærer børnene fra deres forældre, at de skal tage hensyn og vise respekt over for andre.

Det var jo nok et emne, som jeg regnede med ville give en del debat, men faktisk har responsen været rigtig god. Det virker som et problem, rigtig mange danskere tænker over og kæmper med, men det kan jo være ekstremt svært at lære børnene, at de skal dæmpe sig lidt, når alle de andre råber. Der er kommet rigtig gode kommentarer på selve klummesiden på Berlingske, blandt andet fra et par herboende amerikanske forældre, der er glade for opbakningen.

Men i virkeligheden har den mest interessante debat fundet sted på min Facebook-konto, hvor der har været mange rigtig gode kommentarer, blandt andet om det nu også er hensynet til børnenes behov, der skaber problemet, og hvad klasseforskelle kan have med sagen at gøre. Det er i grunden synd, at man ikke kan dele den slags diskussioner med hele verden, som eksempelvis på en blog, når Facebook er en “have med høje mure”. Måske findes der måder at gøre det på?

Debatten fik mig også til at tænke på, at jeg – som arkiv-fetichist – godt kunne tænke mig at kunne opbevare Facebook-samtaler og profiler for eftertiden. Det er jo et flygtigt medie og et skrøbeligt site, men måske er der muligheder? Jeg søgte lidt på nettet og fandt en Firefox-extension til formålet og et helt lille program. Jeg har ikke afprøvet nogle af delene. Hvis du har, eller kender andre muligheder for at opbevare og/eller dele Facebook-indhold, så skriv en kommentar.

Formiddagssol

Jeg faldt over dette digt ved en googlesøgning på “formiddagssol”. Det ser ud til, at Sophus Claussens samlede er blevet lagt på nettet på Arkiv for Dansk Litteratur. Det er da mægtigt!

Formiddagssol i November,
Sølvspind af svindende Taage mod Blaaet.
Alt, som skal leve i Dag i Paris,
er paa Udfart og velopstaaet.

Søvndrukne Skønheder ordner med flinke
Greb deres Dragt, hvis et Skørt er i Flænger,
husker en Dumhed, som Natten har bragt,
gaber og husker ej længer.

Langstrakte øde Chausséer forbindes
over en Korsvej, hvor intet staar stille,
Livet er vaagnet og mærker sin Puls
stærkt som en hastende Kilde.

Sølvslør af Dampe, der bølger og brister,
Guldspind af Smil langs de fri Boulevarder,
Jorden er fuld af det himmelske Lys
og de vrimlende Menneskearter.

Hinduen, Tyrken, den mexikanske
Miss med de sortblanke Øjne – kommen
svøbt som en Sydfrugt i Sølvpapir
og med en Guldklump i Lommen.

Men hendes Guldfund er hendes Øjne.
Se hendes Jomfruhuds uvorne Fylde
og hendes Gang som det duvende Hav.
Det Blik maa dit Hjerte forgylde.

Russiske perspektiver

Evgeny Morozov har nogle interessante russiske perspektiver på kampen mellem Google og Kina. Jeg tror det på længere sigt kan give bagslag for Google, at de har allieret sig så tydeligt med den amerikanske regering, for se her, hvordan den russiske internetekspert Igor Ashmanov vurderer sagen:

On Google as an instrument of the US government and on its role in China: Google is just another way [for the US government] to tease China for not being a democracy and to get it to barge on certain economic issues. So if the Chinese don’t want to weaken remnibi’s exchange rate, we [the US government] would say that, from the perspective of a true religion of democracy – of which the US is the capital – you are heretics and we’ll be teasing you for human rights violations and the like until you weaken the rate…Eric Schmidt, Google’s CEO, frequently meets with Hillary Clinton, goes to special breakfasts [ at the state department]; the US authorities often say that Google is advancing the causes of democracy in China. How should the Chinese government view this? As an intervention in their affairs. That’s exactly what they are doing…Google was founded in a university, it works with security services – the US government would be silly not use it for America’s own good.

Det er klassiske talking-points fra den del af verden (og fra Berlingskes blogkommentarer i øvrigt), men de giver genlyd hos mange, der ikke bryder sig om vestliggørelse af deres lande.

Internettets Supermagt

Jeg deltog tirsdag i P1 programmet Horisont om Internettets supermagt. Programmet handler mest om Google, men jeg udtaler mig mere generelt om internettets muligheder for at føre til politiske forandringer, især i autoritære stater. Jeg er lettere pessimistisk sammenlignet med den anden deltager i debatten, Rikke Frank Jørgensen fra Institut for Menneskerettigheder, der i øvrigt siger nogle interessante ting. Desuden deltager Louise Brincker og Anders Høeg Nissen.

Kan man overhovedet tale om ‘sølvkugler’ på dansk?

Et par real-life venner har bemærket min anglificerede brug af ordet “sølvkugle” i overskriften til det her indlæg. Der menes naturligvis en sølvkugle, som man bruger mod varvulve, men man bruger vist ikke udtrykket på den måde på dansk. Et bedre ord ville være “mirakelkur”, men det er et kedeligt, gammeldags udtryk. Én bemærkede, at der nu var gået “Poul Høi” i den, men selv synes jeg mere, at jeg minder om Brigitte Nielsen.

Nyt blogindlæg i dag: Googles krigserklæring.

Du kan ikke stole på Skype

En lidt gammel nyhed, jeg først bliver opmærksom på nu:

As Salon notes in “Skype sells out to China,” the eBay-owned service has collaborated with a Chinese company to enable spying on the allegedly encrypted messages that Skype users send each other to and from, and within, China. This disgusting sellout should surprise no one.

Skype and its corporate parent, eBay, have been evasive about whether the product is truly secure. There’s ample reason — including this admission attributed to an Austrian law-enforcement agency — to suspect that the company has created backdoors for police.

Beklageligt. Via Internet Freedom Alert.

Hvis du for øvrigt tror, at censur kun finder sted i Kina og Iran, så prøv at google Diego Maradona i Argentina.

Undersøgelse af blogs pålidelighed

Jeg fik følgende i indbakken. Opfordringen er hermed givet videre.

Hej

Jeg skriver i anledning af en undersøgelse, jeg og to medstuderende ved Datalogisk Institut ved Århus Universitet er ved at foretage. Undersøgelsen handler om weblogs (blogs) som kilde til politisk information. Hvor udbredt anvendelsen er, og hvor meget tillid internetbrugere har til blogs. Vi kontakter blandt andre en række blog-skribenter fra aktive danske blogs med politisk indhold, for at få vores spørgeskema ud blandt danske blog-brugere. Det vil være en stor hjælp for os, hvis du vil lægge nedenstående link ud på din blog, så vi kan få besvarelser fra dine besøgende. Du er også meget velkommen til selv at besvare spørgeskemaet og / eller sende det videre til folk, du kender.

Link til spørgeskemaet: http://www.daimi.au.dk/~ximi/blogs/

Med venlig hilsen
Torin Finnemann Jensen

Dumheder 2.0

fail owned pwned pictures

Fra skaberne af de kendte lolcats kommer nu en samling billeder og videoer af dumheder. Et klassisk web 2.0 fænomen – alle billeder er indsendt af brugere, sitet er blot en platform, der endda tilbyder en lolbuilder, så man kan tekste sine egne billeder. Kattebillederne blev desværre lidt for hurtigt ‘cute’, men failblog bevarer kanten indtil videre.