Ikke frie nok

Guantánamo, krigen mod terror og krigen mod narkotika er bare én side af sagen. De amerikanske myndigheders magt er blevet stadigt udvidet på stort set alle områder gennem de sidste år, også ned i det helt små:

The American legal system also seems to have lost any sense of proportion. Christopher Ratte, a professor of archaeology, recently tried to buy his seven-year-old son a bottle of lemonade at a baseball game. He was handed a bottle of Mike’s Hard Lemonade, an alcoholic drink, by mistake. Officials noticed the boy sipping the drink and immediately whisked him off to hospital. He was fine. But the family was condemned to legal hell: the police at first put the seven-year-old into a foster home and a judge ruled that he could go home only if his father moved out. It took several days of legal wrangling to reunite the family.

Dette er fra The Economists omtale af Freedomhouses nye rapport om frihed i Amerika. Konklusionen er, at Freedomhouse om noget er for optimistisk med henblik på systemets evne til at rette sig selv. En kort opsummering af rapporten kan læses her.

3 tanker om “Ikke frie nok”

  1. Freedom House havde på et tidspunkt en tabel hvor man kunne se de enkeltes landes samlede point, hvor det galdt at jo færre point jo bedre. Jeg mener at huske at Finland eller Island lå helt i top her med 14 point eller noget og DK også lå helt i top med næsten lige så få point. Det der undrede mig lidt var at USA lå så højt oppe som de gjorde, med de ting som du selv nævner i mente. De havde vist kun ganske få point flere end DK. Grænsen for at ryge ind i den næste mere ufrie kategori lå vist på 30 point. Til sammenligning havde de mest ufrie lande vist 200 point eller lign ( Nord Korea og lign)

    Har Freedom house fjernet denne tabel? Jeg kan ihvertfald ikke finde den mere. Ihvertfald stemmer det indtryk jeg fik efter at ha kigget på den meget godt overens med Economists forbehold overfor Freedomhouses konklusioner om frihed i USA

  2. Nej, du tænker på pressefrihedsindekset, hvor man kan få fra 0 til 100 points. Danmark og de andre skandinaviske lande får 11 (Finland får 9), mens USA får 16 (Cuba får 96, Irak omkring 70 og Iran et sted i firserne). Så der er nogen forskel her, men det gælder altså specifikt pressefriheden, der stadig er meget udstrakt i USA.

    Frihedsindekset giver fra 1 til 7 på to forskellige parametre: Politiske rettigheder og borgerrettigheder. Her får både DK og USA 1 på begge ligesom det meste af den vestlige verden. Lande som Mexico lå i 2006 på 2/2, og det ville nok være for voldsomt at hæve USA op (eller ned) på Mexicos niveau. Danmark og Storbritiannien har fx også indført ret strenge antiterrorlove. Men at der er sket et skred er der ikke tvivl om.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *