Pans Labyrint

Filmen Pans Labyrint lykkedes det mig – med vanlig forsinkelse – først at få set i går. Det er en meget original og ovevældende film, jeg tror i hvert fald ikke, jeg har set en så idérig genreblanding i meget lang tid: Krigsdrama i Spanien efter Borgerkrigen, fantasy i en piges eventyrunivers og horror med blodige monstre og udpenslet vold. Det burde ikke fungere, men det gør det. Jeg tror, jeg skal se den igen, for jeg fik faktisk ikke helt fat på pointen, men har lyst til at gå på opdagelse igen. Eneste anke fra min side var det temmelig klichéfyldte portræt af falangist-kaptajn-skurken (behøver han virkelig omhyggeligt pudse sine lakstøvler?), men det er til at leve med i en film, der i forvejen er fuld af kulørte indslag. 5/6

2 tanker om “Pans Labyrint”

  1. Jeg var ganske overvældet, da jeg havde set filmen. Så meget mere fordi jeg intet havde læst om den, men bare så den helt uden anelse om hvad der ville komme. Så dén fik jeg lissom lige i synet.
    Fantasy-delen skal forstås både allegorisk og som noget virkeligt. Tudsen (fascismen) kvæler træet (Spanien), Den Blege Mand (et vrængbillede af kaptajnen) dræber børn (et forvarsel), det overfyldte bord (det totalitæres tiltrækningskraft), pigen s tilbagevenden til sin faders kongerige (det frie Spanien) mm. Bemærk at det ikke er alt magisk der sker, som kan forklares med at det foregår i pigens fantasi. Således forsvinder hun fra et lukket rum, og efterlader kun en kridttegning, og Labyrinten bevæger sig faktisk. Instruktøren sagde i et interview (som jeg selvfølgelig ikke kan finde nu), at magien skal forstås som virkelig.

  2. Det må have været rigtig fedt at se den uden at vide, hvad man kunne forvente. Den var overraskende nok, selvom jeg var indviet på forhånd.

    Jeg tror du har ret i tolkningen også mht til det virkelige i eventyrverdenen. På den måde kan man måske sige, at der er lidt latinamerikansk magisk realisme i filmen, men bare på en helt utroligt meget federe måde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *