Danger Mouse

Så er det i dag – og KUN i dag – at du kan downloade DJ DangerMouse’s plade “The Grey Album” fra internettet. Jo, det er i princippet ulovligt, men der er muligvis i en god sags tjeneste.

DJ DangerMouse’s “The Grey Album” er en remix-plade i den forstand, at det er Jay-Z’s raps fra “The Black Album” mixet sammen med brokker og beats fra Beatles’ “The Beatles” album (også kendt som “The White Album”, deraf den grå titel). Jeg har allerede hørt et par numre (jo, jeg downloader også), og det virker utroligt sejt. Problemet er bare, at DangerMouse’s projekt har fået pladeselskabet EMI, der styrer Beatles’ copyright, op af stolene med trusler om sagsanlæg (Jay-Z har derimod selv udgivet en akapella-version af “The Black Album”, specifikt med henblik på remix’es, helt i hip-hop kulturens ånd).

Formelt set er DangerMouse’s brug af Beatles vel også copyright-krænkende, men spørgsmålet er hvor stærkt copyrightloven bør være. Bør en så konsekvent kunstnerisk brug af musik-samplinger, som DangerMouse’s projekt er udtryk for, ikke være tilladt? Jeg er selv usikker på spørgsmålet, men jeg mener, at man godt kan stille spørgsmålstegn ved størrelsen af forskellige selskabers ret til at eje og forvalte kunstnerisk materiale, i øvrigt uafhængigt af kunstnernes ønsker. Der jo ikke tale om et plagiat, “The Grey Album” er tydeligvis et kunstnerisk værk i egen ret.

I protest mod pladeselskabernes forsøg på at monopolisere retten til lyd, har mange forskellige ildsjæle sat båndvidde til rådighed til at downloade “The Grey Album”, men altså kun i dag, på den Grå Tirsdag. Lyt og læs på www.greytuesday.org og http://www.downhillbattle.org/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *