Hvor har vi så lært det fra?

Kulturens catch-phrases kommer og går. I lang tid var det “Bop bop bop”, “Og nu til noget helt andet” eller endda “Så stands da den fordrukne niggermusik!” I RoboCop gøres der sågar en joke ud af fænomenet med “I’d buy that for a dollar!”

Som regelen kan en sætning spores tilbage til en enkelt kilde. I de tre ovennævnte tilfælde a) julekalenderen The Julekalender med De Nattergale, b) Monty Python og c) Matador (afsnit 4, hvor Vicki spiller jazzzz for hr. Arnesen og han går amok i kulturel forargelse og selvhad).

I dag er det fx “Ja, nemlig ja” fra Drengene fra Angora, der er hyperpopulær. Se denne google-søgning (prøv evt. at søge uden g i nemlig, det giver også mange resultater).

Et af de omsiggribende udtryk, som har været hotte i de sidste par år er “Så kan du lære det!” – et kraftfuldt og bastant udbrud vendt imod nogen, som har fået sig en lærestreg. Det bruges overalt og i alle lag. I dag så jeg sågar en instruktionsbog om et kendt kortspil: Poker – så kan du lære det, og så kan man vist ikke nå højere.

Men mit spørgsmål er: Hvor i alverden kommer “Så kan du lære det” fra? Er der en bestemt kilde, eller er det bare et af de udtryk ligesom “Fedt!” “Cool Burger” eller “Garvet!” som dukker op ud af ingenting? Er der nogen som har kilderne i orden og kan hjælpe en stakkels forvirret mand?

9 kommentarer til “Hvor har vi så lært det fra?”

  1. Godt spørgsmål. Jeg kan ikke svare, men det er ældre end som så. Hvis der er en oprindelig kilde, skal vi mindst syv-otte år tilbage i tiden, men sikkert mere. Jeg forbinder nemlig særligt udtrykket med en person, som jeg har kendt i mange år, men ikke haft nogen særlig kontakt med siden gymnasiet, så jeg kan helt sikkert sige, at første gang, jeg hørte det brugt som fast udtryk i et omfang, så jeg lagde mærke til det, har været senest i 1997-’98. Men muligvis endda en del år tidligere. Hvornår det bed sig fast andre steder end hos bornholmske gymnasiebumser, ved jeg ikke. Det er måske nyere andre steder.

    Mit gæt er, at der ikke kan findes et konkret forlæg som i de andre tilfælde. Det er snarere bare en opdatering af det gamle “lad det være dig en lærestreg” – eller måske en indførsel af engelsk “that’ll teach you”.

  2. Tak for researchen, Thomas. Det ser ud til at det bare er et af den slags udtryk, der dukker op. Det er jeg på sin vis glad for – jeg troede at det var mig der bare ikke havde fattet joken!

  3. Cool Burger husker jeg fra reklamer bag på Anders And. Det var en bugerbolle med salat og to tykke skiver ost. Det er dog gået mig over hovedet at det nogensinde har været et begreb.

  4. Wow, så fik vi det opklaret! Cool Burger (opskrift findes her) er et udtryk der bruges i min omgangskreds og jeg har også set det i en “Slim, Slam, Slum”-tegneserie. Det betyder “okay, helt i orden”. Hvis man fx aftaler at mødes i biografen kl. 21, så siger den anden “cool burger”, og så ved man, at det er bare en aftale.

  5. Anekdote om ordet garvet: Jeg var engang på besøg hos min mormor – min kusine og hendes daværende kæreste var der også. På et tidpunkt fik kæresten sagt noget i retning af “du er nu garvet” til min mormor. Ingen reaktion, tiden gik, de tog hjem, og så spurgte min mormor, hvad i alverden han havde ment med det. Vi fik hende dog overbevist om, at det skam var noget godt.

    Samme kusine kreerede i øvrigt helt ufrivilligt en lille perle ved en anden lejlighed. Det var da udtrykket “ikke den skarpeste kniv i skuffen” lige var begyndt at sprede sig, og det endnu ikke var begyndt at mutere i alle retninger til udtryk som “den hurtigste knallert på havnen” og hvad ved jeg. Hun var kommet til at sige noget dumt og brillerede så med at sige: “Undskyld, jeg er vist ikke den skarpeste ske i skuffen” – og hele selskabet var flade af grin.

  6. “Så kan du lære det” kommer fra Anders Matthesen. Han fik i hvert fald populariseret udtrykket under hans tid hos Børneradio. Jeg husker det som et rimelig kendt Anden-udtryk, men kilden er åbenbart blevet glemt siden, da det bliver brugt så tit nu om dage.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *