Håb og tømmermænd

Første bud på min nye klumme “USA i dag” for Berlingske Tidende. Læs hele klummen her. Vi springer lige til konklusionen:

Set fra klummeskribentens lokale Starbucks-café er det bedste derfor at droppe alle tankerne om grandiose New Deals, som det kan være svært at overskue konsekvenserne af, og i stedet stoppe hullerne i statskassen. At køre videre med stort underskud vil være groft uansvarligt, især overfor de socialt svageste, som Obama hævder at repræsentere.

Jeg kan i øvrigt se allerede nu, at jeg skal tænke mere over, hvad jeg skriver i første linje, da det via det digitale trykkeri er blevet til kolofonen til klummen. Det havde nok været bedre med en underoverskrift, der både fangede håb og tømmermænd, i stedet for kun misvisende at fokusere på håb. Man skal lære noget nyt hver dag.

Indsættelsen – en dansk dagbog

Jesper Waldvogel Rasmussen  skriver i Berlingske Tidende både i dag og de næste dage frem.

Det er åbenbart i øvrigt ikke alle stjernerne, der rigtig har villet til lommerne. Jeremy fortæller: »Vi har haft en del endog meget store stjerner, der simpelthen har sovet i timen, og ventet med at købe billetterne, fordi de er så vant til at få billetter til alting uden at betale noget. (…) Nu er mange af dem i total panik og ringer i ét væk, for at tilbyde penge – men der er udsolgt, you snooze, you lose.«

Drømmen lever

Fra Peggy Noonans klumme i Wall Street Journal:

And this has grown old, and maybe it’s the last time to say it, history moving so fast, but there’s something we all know so well that we are perhaps forgetting to see it in the forefront. But a long-oppressed people have raised up a president. It is moving and beautiful and speaks to the unending magic and sense of justice of our country. The other day the journalist John O’Sullivan noted that 150 years after slavery, a black man stands in the place of Lincoln in the inaugural stands, and this country has proved again that anything is possible, that if we can do this we can do anything. That is a good thing to remember at a difficult time.

Drømmeholdet – gamle hvide mænd

Berlingske Tidendes nye USA-korrespondent, David Trads, giver en introduktion til Barack Obamas ministerhold.

Artiklen inkluderer en fin interaktiv guide og kodeordet er “erfaring og stabilitet” – men det er nu svært at skjule, at holdet på alle de tunge poster består af gamle, hvide mænd (m/k) med årtiers erfaring i Washington. Det er med andre ord så som så med den change, Barack Obama lovede. Men alle kan jo komme på bedre tanker – og partiets forskellige lejre skal have kødben for at sikre sammenholdet.

Finanskrisen har kaldet på ædrueligheden, og de moderate demokrater – Blue Dogs – fylder i en regering, der bortset fra hovedpersonen kunne være Bill Clintons tredje præsidentperiode. Hvad den jo næsten også er.

Ganske vist er der en del farvede og kvinder på de lavere rangerende poster, men umiddelbart virkede George W. Bushs hold væsentligt mere kulørt. Og en del yngre.

Bøger om USA

En ukomplet liste over bøger om USA. Tilføj gerne flere.

Rejsebøger:

Martin Krasnik: Min amerikanske drøm (Bianco Luno, 2008). Samling af Krasniks interviews gennem tre år. Mange spændende mennesker – men ret beset er titlen snyd: De fleste samtaler i bogen handler overhovedet ikke om den amerikanske drøm, men om alt muligt andet interessant.

Andreas Fugl Thøgersen og Maj Juni: Amerikanske tilstande (Aschehoug, 2004). Interessante, men noget snik-snakkende interviews med Lauren Bacall, Po Bronson, Ray Bradbury, Richard Florida (godt), Dee Dee Gordon og Chris Thomas King. Et godt signalement af den “alternative” kreative klasse i USA anno 2004, men uden et samlende punkt.

Læs videre “Bøger om USA”

Markeder i alt: Kom og se Obama

Washington D.C. venter over 4 millioner gæster til Barack Obamas indsættelse som præsident den 20. januar 2009. Metroen lægger allerede nu planer for, hvordan linierne skal klare presset, og private udlejer sofaer til hundrevis af dollars. I Danmark ville huslejenævnet skride ind omgående, men i USA er der heldigvis plads til lidt privat initiativ, så flest muligt kan komme og se giraffen. Man kan naturligvis også købe en særlig Obama-billet, der kan bruges netop på dagen: