Nationalitet, værdier og økonomiske fejlslutninger

Det største problem er ikke, at folk ikke ved nok om økonomi, men at deres værdier står i vejen for fornuften. Det skriver i hvert fald Tyler Cowen, og supplerer, at værdierne oftest har noget med ens nationalitet og tilhørende sym- og antipatier at gøre:

Both Alex and I have blogged that nationality (or sometimes ethnicity or regional background) is often the best predictor of a person’s economic views and yes that includes among economists.  Given the diversity of economists’ views across nations, we are part of the problem too, thereby again illustrating the essential unity of mankind.

Still, I do believe in right and wrong and that means that the viewpoints of some nations (grossly construed) are better than others.  So the top economic misconception out there in the world is “unjustified dislike of the United States,” noting that there are also justifiable reasons to dislike many aspects of this country.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *