Min klumme om hash-frigivelse har sat gang i debatten og har også givet et modsvar fra Lise Helweg, der er formand (fra Venstre) for Børne og Ungdomsudvalget i Københavns Kommune.
Lise Helwegs modsvar er symptomatisk for store dele af debatten om hash. Det virker som om, vi diskuterer to helt forskellige ting, og det undrer mig, at Lise Helweg kan have læst min klumme så dårligt.
Helwegs – og mange andre kommentatorers – primære anke imod en lovvliggørelse af hash er, at hash er farligt. Som Helweg skriver:
Først og fremmest har jeg som politiker og som medlem af og senere formand for Børn og Ungeudvalget i Københavns Kommune mødt utallige forældre til omsorgssvigtede børn, hvor forældrenes intellekt og livskvalitet var fuldstændig spoleret på grund af hashbrug/hashmisbrug og dermed også deres børns normale opvækstmuligheder.
Hashen har således været den direkte årsag til, at man har måttet tvangsfjerne børn fra forældrene på grund af tiltagende og senere massiv om-sorgssvigt.
Det betvivler jeg sådan set ikke, men det er heller ikke det, der er pointen. Det er muligt, at der findes enkelte hash-tilhængere, der vil hævde, at hash er ufarligt, eller måske mindre farligt end alkohol. Jeg er ikke en af dem. Jeg mener, at hash ligesom andre rusmidler kan være særdeles farligt og skal bruges med omhu. Misbrug af hash kan bestemt være årsag til ulykker og forsumpning, og når misbrugerne også har ansvar for børn, er der naturligvis tale om en tragedie.
Men, men men: Det samme gælder altså for alkohol. Bogstaveligt talt tusindvis af mennesker drikker sig selv ihjel hvert år i Danmark, og hvor mange familier er ikke blevet smadret af en eller begge forældres druk? Alligevel er alkohol lovligt, og der er vel ingen der forestiller sig, at vi får bugt med alkoholproblemerne ved at forbryde alkohol? Jeg behøver vel ikke nærmere fortælle om den omfattende kriminalitet, som alkoholforbudet i USA førte med sig? Folk vil nu engang have deres rusmidler, og det behov kan et forbud ikke lave synderligt om på. Om hash er farligt eller ej, er derfor ikke det væsentligste spørgsmål i debatten, det er faktisk irrelevant. Det vigtige er, hvilken gavn vi har ud af et forbud.
Det undrer mig ærligt talt, at Lise Helweg, der jo er formand for Børne og Ungdomsudvalget i København og derfor må have set sin del af alkoholskæbner og ødelagte druk-familier, ikke kan komme med et bedre forsvar for forbudet end en stråmand. Med samme begrundelse vil hun vel også forbyde alkohol? Eller computerspil som World of Warcraft, der afhængighedsmæssigt nærmest er på linje med crack-kokain?
Lise Helweg og andres indlæg giver dog også indtrykket af, at hun ikke personligt har den store viden, om det stof hun omtaler. Jo, der er bestemt folk, der får problemer med hash, men der er andre der lever fint med det som et alternativt rusmiddel. Jeg er ikke selv hashbruger, men jeg kender mange, der periodevis og af og til tager sig en weekend-joint, ligesom vi andre tager os et glas rødvin eller to lørdag aften. De er fuldstændigt velfungerende og succesfulde mennesker. Til gengæld kender jeg andre mennesker, der har smadret deres liv med alkohol, og så er vi vel lige vidt? Nogle får problemer med rusmidler, andre gør ikke. Om man vil indlade sig på risikoen bør i et frit samfund være individets eget valg. Enten det, ellers må vi til at forbyde alle former for rusmidler og glæder, der kan være skadelige.
Spørgsmålet er jo heller ikke, om der skal bruges hash eller ej – spørgsmålet er, hvad et forbud gavner. Folk som Lise Helweg bliver nødt til at åbne øjnene og indse, at hash allerede er vidt udbredt i det danske samfund og til at få fat i for enhver, der ønsker det. Forskellen er udelukkende, om man køber fra kriminelle grupper eller fra lovlydige udbydere. Markedet er der og kommer altid til at være der. Spørgsmålet er, om det skal være sort eller hvidt.
Andre mærkelige indvendinger mod lovliggørelse af hash har været:
– “forbryderne finder bare på noget andet”. Det er jo sandt. Kriminaliteten forsvinder ikke bare over night, selvom vi frigiver hashen. Men incitamenter betyder noget, også for kriminelle. Der er nemme penge at tjene på hash – de er sværere at tjene på heroin, fordi efterspørgslen er langt mindre, og betydeligt farligere og mere besværlige at tjene på andre former for kriminalitet som røverier og indbrud. Alt andet lige vil en legalisering føre til en drastisk nedgang i indtægt for kriminelle grupper, og det kan ikke undgå at påvirke deres adfærd.
– “hvorfor vil du have, at børn skal ryge hash?” Folk har haft mærkelige idéer om, hvad en legalisering vil betyde. Skal de så ryge hash i skolen? Skal politiet til at køre rundt i en cannabis-tåge, osv.? Tænk nu selv. Hash er et rusmiddel og skal behandle som andre rusmidler. Forældrene tager ansvaret for børnene indtil de er 18, og politiet eller bilister skal naturligvis ikke køre i påvirket tilstand.
– “hvis det skal være legalt, skal det være på apotek med recept”. Det er et skridt på vejen, men løser jo ikke problemet med det illegale marked. Hash skal sælges som andre rusmidler, som fx spiritus, for at løse problemet med de kriminelles indtægter. Desuden gør man på denne måde staten til pusher for hashrygerne, hvilket for mig virker bagvendt, når man nu synes, at stoffet er så farligt. Hvorfor tror man altid, at problemerne kommer under kontrol, når staten tager sig af dem?
Jeg er helt enig i indlægget. Helwegs indlæg er pinligt ud over alle grænser, fordi hun tydeligvis ikke magter at se kritisk på det forbud hun taler for – og at “se kritisk” på” betyder ikke andet end at stille spørgsmålet: Hvordan er sammenhængen mellem det erklærede formål med forbuddet og virkeligheden.
Jeg er dog lidt optimistisk mht. en legalisering af hash – ikke fordi jeg tror danske politikkere vil begynde at tage argumenterne til sig (tværtimod – de vil hårdnakket stritte imod ethvert forslag, hvis en del af præmissen er at man ikke kan forbyde sig ud af alting) men fordi jeg tror (håber) at holdningen i USA kan vende, og at det vil have en afsmittende effekt på DK.
Nu har legaliseringsdebatten jo kørt i mange år i USA, uden at der er sket noget, men følgende link gav mig det indtryk at der sker en reel ny udvikling denne gang:
http://blogs.wsj.com/photojournal/2009/07/22/making-marijuana-legit/
Helt enig. Stemningen i USA er ved at vende, og selvom Obama har været lidt lunken, er der gode takter at spore i hvert fald i nogle stater. Reason Magazine plejer at følge sagen indgående, så http://www.reason.com er værd at tjekke ud. Her fx et interview med pot-smugleren “Jimmy Divine”: http://reason.com/blog/show/135018.html
Kære Lars Hvidberg
Denne blog er først idag den 4. august d.å. kommet til min kundskab. Derfor først svar idag.
Min pointe i min reaktion på dit indlæg er faktisk, at selv almindelig brug (selskabsbrug) af hash kan have nogle negative konsekvenser for brugerne. Dette fordi hashen har en “længere levetid” i kroppen end f.eks. alkohol. Naturligvis er begge dele farlige rusmidler, når der sker et overforbrug, men medens almindeligt brug af alkohol ifølge sundhedsmyndighedernes ikke skulle skade brugeren, hvis man holder sig indenfor den mængde alkohol, som er udstukket af eksperterne. Almindelig brug af hash medfører derimod, at stoffet befinder sig i kroppen i længere tid, og da dette faktum bl.a. er en barriere for indlæringsprocessen og hukommelsen også i små mængder, må man resolvere, at almindeligt brug af hash har andre konsekvenser end almindelig brug af alkohol. Dertil kommer, at længere tids forbrug af hash ofte giver psykiske skader. Jeg medgiver, at et overforbrug af alkohol naturligvis også er farligt og kan have mange fysiske og menneskelige konsekvenser, men det kan hash altså også – selv med et mindre forbrug. For god ordens skyld skal jeg bemærke, at jeg tidligere var formand (ikke nuværende) for Børn og Ungeudvalget i Københavns Kommune.
Jeg kan se, at man mener, at jeg er uvidende på området, hvorfor jeg vil anbefale, at man henvender sig til en psykiater eller en psykolog, som kan redegøre for hashens farlighed på et fagligt og kompetent plan!
M.v.h. Lise Helweg
Kære Lise Helweg. Tak for din kommentar. Jeg må desværre igen påpege, at du ikke svarer på det spørgsmål, der bliver stillet med klummen: Hvad vinder vi ved at ulovliggøre hash? Om hash er mere eller mindre farligt end alkohol er ikke det afgørende – og forskellen er under alle omstændigheder kun en gradsforskel ,ikke en afgørende forskel – og vi kan også sammenligne med mange andre farlige aktiviteter, fx skisport, der skader hundredevis af danskere, mange af dem for livet, hvert år, uden at vi ulovliggør dem af den grund.
Pointen er, som efterhånden utallige har skrevet til dig: Du fjerner ikke hashen ved at gøre den ulovlig. Det eneste du gør er at flytte indkomsterne fra hashen over i kriminelle hænder frem for i lovlydige borgeres hænder. Lovlydige borgere slår ikke hinanden – og sagesløse – ihjel for deres karteldannelser. Det er det vi skal undgå ved at lovliggøre et rusmiddel, hvis misbrugsproblemer vi alligvel ikke kan forbryde os ud af. Som du jo selv har oplevet: Uanset om hash er lovligt eller ej findes der masser af mennesker med hashproblemer.
Desuden er det vel i sidste ende det enkelte menneskes valg, om det vil udsætte sig selv for de risici, som et hashforbrug medfører. Jeg kan ikke se, at det er din eller andres opgave at vurdere, hvilke risici jeg bør udsætte mig for. Men det er nok lidt en anden diskussion.