Musikalsk propaganda

Der er mange måder at udbrede sine budskaber på, men internettet er ikke den værste af dem. Når man så samtidigt kan kombinere ideologien med en god sang, så er pakken vist fuldkommen.

Amerikaneren Frank Looby leverer en god gang lo-fi punkmusik tilsat neo-konservative tekster. Som han selv skriver: “At last, guitar based patriotic music that has you stamping along, not falling asleep. Frank Looby’s Rock for Americans is for those who love rock and love America. This CD is NOT for you is [sic!] you are among the following: liberal, democrat, or a terrorist.” Så skulle det vist være sagt.

Du kan lytte til Loobys sange på sitet, og såmænd også bestille cd’en “Rock For Americans”. Åbningsnummeret “Hunt em Down” er ret forrygende, med omkvædet: “The only way to win is to hunt em down and killem” – altså terroristerne forstås. Sådan fortsætter det i samme dur, og selvom Loobys musikalske talent er noget nødtørftigt, så vinder han points for inderlighed. Hvis det da ikke er et fuldstændig gennemført satirisk nummer. Svært at gennemskue. Lyt selv.

Og når vi er ved kampsangene skal vi da også lige have Danmark med. Det er jo lidt sent nu, men op til EU-valget i juni fremstillede socialdemokraten Britta Thomsen en fængende sang, “Stem på Britta”, der skulle få hende valgt. Specielt omkvædets meget insistrende kor: “E-U!!!” er fantastisk. Jeg har desværre ikke kunnet finde ud af, om Britta selv synger, men bandet hedder muligvis CopyCatz. Og jo, Britta blev valgt ind i Europaparlamentet med 4.612 stemmer. Om det var sangen der gav bonus, vides ikke. Den letteste måde at lytte til sangen på er at kopiere følgende url ind i din Media Player: http://www.brittathomsen.dk/Stem%20-%20stem%20på%20Britta%20%200604.mp3

* Tak til Jesper Eising, der altid er god til at finde historier, men som desværre endnu ikke har sin egen weblog.

* Tak til Liberator.

[Opdatering: Jesper Eising hævder, at det er Britta der synger!]

10 tanker om “Musikalsk propaganda”

 1. Mærkeligt fænomen….hvem køber mon plader på grund af det politiske budskab? Ja, jeg ved godt at de findes, men det bliver ved med at undre mig. Det er fint hvis dem som laver god musik også har noget på hjerte, men det omvendte: at de som har noget på hjerte også laver musik kunne aldrig få mig til at købe en plade eller gå til en koncert.

  Per Stig Møller jam?

  Holger K and his wife?

  Naser Khader Goes To Avedøre?

  The Glistrups?

 2. Ja, det er på sin vis temmeligt bizart. På den anden side er Beethovens 9. jo også politisk til en vis grad, og hvem elskede ikke U2 for deres Martin Luther King tekster og kampen imod Apartheid? Det gjorde jeg da. Men ok: Her er der ligesom også andre former for talent der gør sig gældende. Med Looby og Britta er der absolut ikke andet end ‘politik i den’, det musikalske er blot mediet til at fremme deres propaganda.

  En ting er når ikke-politikere eller wanna-bee politikere laver politisk musik, uden at have talent for det. Noget andet og endnu mere mærkværdigt er, når professionelle politikere indspiller upolitiske plader, som Erhards gamle fortolkning af “Dybbøl Mølle” eller når Pelle Voigt (SF) indspiller Charles Aznavour med Søren Pind (V)! Ja, det lyder jo sådan set så vanvittigt, at jeg i dag har bestilt cd’en fra biblioteket. Anmeldelse følger…

  Vi glæder os for øvrigt til når Per Stig Jam roder sig ud i deres fræsende version af “Anarchy in the D.K.”

 3. Godaften! Glad for at du synes om “Stem på Britta “til EU, men det er IKKE Britta der synger, det er mig- jeg er frontsanger i http://www.CopyCatz.dk, og jeg har skrevet texten også til “Stem på Britta “. Jeg skriver sange til hvem der ønsker det ( http://www.asong2remember.dk ) og spiller med CopyCatz over hele landet. Tak for rosen omkring ” en fængende sang ” og “fantastisk omkvæd.”

  Faktisk skrev jeg også en kampagnesang til Dan Jensen ( s) og han blev også valgt…

  Mange venlige hilsner Wicki Hartwig

 4. Når talen falder på politiske sange vil jeg lige droppe min all-time favorite:

  County Joe & the Fish : The Fish Cheer & I-Feel-Like-I’m-Fixin’-To-Die Rag.

  Den emmer af entusiasme, absurditet og summer of love.

  Yeah, come on all of you, big strong men,

  Uncle Sam needs your help again.

  He’s got himself in a terrible jam

  Way down yonder in Vietnam

 5. Well, come on mothers throughout the land,

  Pack your boys off to Vietnam.

  Come on fathers, don’t hesitate,

  Send ’em off before it’s too late.

  Be the first one on your block

  To have your boy come home in a box.

  En satirisk og til tider brutal antikrigssang på den fede 60’er-facon. Strålende politisk sang faktisk. Dem er der ikke for mange af. Læs for eksempel denne komplet latterlige sang omkring 11/9:

  Now this nation that I love

  Has fallen under attack

  A mighty sucker punch came flying in

  From somewhere in the back

  Soon as we could see clearly

  Through our big black eye

  Man, we lit up your world

  Like the 4th of July

  Ohhh Justice will be served

  And the battle will rage

  This big dog will fight

  When you rattle his cage

  And you’ll be sorry that you messed with

  The U.S. of A.

  ‘Cause we’ll put a boot in your ass

  It’s the American way

  Hey Uncle Sam

  Put your name at the top of his list

  And the Statue of Liberty

  Started shaking her fist

  And the eagle will fly

  And there’s gonna be hell

  When you hear Mother Freedom

  Start ringing her bell

  Ufattelig ringe tekst skrevet og skrålet af Toby Keith. Queens har lavet nogle omtrent lige så ringe politiske tekster. I Hammer To Fall er der f.eks. en passage, som lyder sådan her:

  What the hell we fighting for?

  Just surrender and it won’t hurt at all

  Brian May henviser her til Den Kolde Krig og Sovjet. Selvom jeg er isolationist, så er ovenstående en ufattelig ringe idé. Resten af teksten er lige så dum og rent lyrisk ikke særlig storslået. Sangen War er heller ikke nogen lyrisk genistreg, men den skal simpelthen med i samlingen af politiske sange. Den er røvblæret!

  War! huh-yeah

  What is it good for?

  Absolutely nothing

  Uh-huh

  War! huh-yeah

  What is it good for?

  Absolutely nothing

  Say it again y’all

  War! huh good God

  What is it good for?

  Absolutely nothing

  Listen to me?

  Ohhh? War! I despise

  Because it means destruction

  Of innocent lives

  War means tears

  to thousands of mothers eyes

  When their sons go to fight

  and lose their lives

  I said – War! Huh Good God y’all

  What is it good for?

  Absolutely nothing

  Say it again

  War! Whoa, Lord …

  What is it good for

  Absolutely nothing

  Listen to me!

  War! It ain’t nothing but a heartbreaker

  War! Friend only to the undertaker

  War! It’s an enemy to all mankind

  The thought of war blows my mind

  War has caused unrest in the younger generation

  Induction then destruction-

  Who wants to die?

  Ohhh? War Good God y’all

  What is it good for?

  Absolutely nothing

  Say it, Say it, Say it

  War! Uh-huh Yeah – Huh!

  What is it good for?

  Absolutely nothing

  Listen to me?

  War! It ain’t nothing but a heartbreaker

  War! It’s got one friend, that’s the undertaker

  War has shattered many a young mans dreams

  Made him disabled bitter and mean

  Life is much to precious to spend fighting wars these days

  War can’t give life, it can only take it away

 6. Tak for bidragene, i kære sanglærker. Politiske tekster er selvfølgelig sjove, og af meget vekslende kvalitet, men hvad med politisk musik? Altså hvor musikken selv giver et politisk bidrag? Her må den største være Jimi Hendrix version af “Star Sprangled Banner” (fra Woodstock), hvor de pompøse toner forvandler sig til lyden af bomber der falder – der er ingen brug for en forklarende tekst. Hans “Machine Gun” (fra Band of Gypsys) veksler ligeledes mellem en klagende tekst og direkte maskingeværlyd fra guitaren. Meget imponerende!

 7. – og samfundsundergravende. USA tabte Vietnam-krigen på hjemmefronten, til ubodelig skade for befolkningerne i Vietnam og Cambodia. Den talentfulde Jimi Hendrix ydede sit lille bidrag, inden han destruerede sig selv med narkotika.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *