Observationer fra Amerika III

I Danmark får man altid serveret et eller andet til forretningsmøder. Kaffe, vand, måske nogle kiks. Det anses for uhøfligt ikke at byde gæsterne på noget. Sådan er det ikke i USA. Man bydes aldrig på noget til møder: hverken vand eller kaffe, slet ikke kiks. Intet.

Måske har det noget at gøre med, at man er “i arbejdstiden”. Men det er imidlertid meget mærkværdigt, fordi også ud fra et professionelt perspektiv kan kaffe, vand og lidt sødt være med til at få et møde til at glide. Og amerikanerne er ellers gode til at få tingene til at glide – og på hjemmefronten er de dygtige til at diske op med noget.

I Danmark skal man altid “sørge for at der er kaffe”, og hvis kunderne er vigtige, skal der også være lidt godter. I ministerierne skal der “bestiles kaffe fra kantinen”, når gæsterne kommer – andre steder skal man brygge den selv. Det er meget pinligt, hvis man ikke har sørget for kaffe. I USA: Ingenting. Måske fordi man ikke må hygge sig?

Til gengæld afholder amerikanerne ofte “brown bag”-meetings: Frokostmøder, hvor man tager sin lunch med (fx en sandwich i en lille brun pose), og så bliver der præsenteret et eller andet relevant. Så spilder man ikke tiden ved at spise frokost.

Flere Observationer fra Amerika

Eller: Observationer fra Amerika II. Denne gang om tøj.

1. I stormagasinet Nieman Marcus (en slags Illums) er der i midten af december ingen vinterfrakker at finde. Måske er stormagasinets kunder aldrig ude i kulden, fordi de kører med privatchauffør?

2. For en ung nordeuropæer er amerikanernes tøj meget grimt, kedeligt og konservativt. Den “smarte” europæiske stil hører til i New York eller blandt homoseksuelle. Selv “hipsters” har har højst en hættetrøje oven på deres tilbagelænede jeans, sneakers og t-shirt. Ingen unge mænd går med halstørklæder – og gudskelov for det.

3. At tøjet er kedeligt betyder også, at amerikanerne ikke går særligt meget op i mode. Man har konservativt arbejdstøj og afslappet fritidstøj og måske noget pænt tøj til festlige lejligheder – men man er ikke som danske unge klædt på til fest hver eneste dag og ligner ikke en hel Armani-forretning. Ingen ville her tage Henrik Vibskov alvorligt.

4. Mere om tøj: De sorte afro-amerikanere går ikke klædt i hip-hop gadgets og streetwear. De er lige så kedeligt og konservativt klædt som alle mulige andre – pæne jakker, pæne frakker, sixpence eller måske en hat. Damerne går med håndtaske og ligner ikke Missy Elliot – mere Candy Staton, hvis det endelig skal være. Afro-amerikanernes modemæssige reference er ikke Public Enemy, men derimod de gyldne 60ere. Måske er det karrierebevidste DC, der gør forskellen, men det virker som om, at hip hop tøj er ren ghetto her. De mest hip-hoppede unge, jeg har set her, var to danske 14-årige knægte i lufthavnen. De havde købt kasketter i Chinatown i New York, havde hættetrøjer og jeans stukket ned i sokkerne i deres kæmpe, hvide sneakers. De så dybt malplacerede ud. Eventuelle afro-amerikanere må have undret sig. (Alternativt kan man forestille sig, at streetwear-moden er en teenage-ting, som amerikanerne relativt hurtigt fralægger sig, fordi de ikke har et langt studenterliv, men hurtigt skal ind på arbejdsmarkedet, hvor påklædningsreglerne er ret stive – typisk ikke noget med jeans, undtagen på casual Friday).

Observationer fra Amerika

En ny serie med små, ukategoriserede observationer fra USA. Mest om forskellen mellem danske og amerikanske tilstande. Først to forbehold, og derefter til det sjove:

1. Forskellene mellem Danmark og USA er så enorme, at sammenligninger nødvendigvis må blive meget upræcise. Fordi noget er tilfældet ud fra nogle givne omstændigheder i Danmark, betyder det ikke, at omstændighederne umiddelbart kan overføres til USA – og vice versa. Statistikker skal læses med omhu, anekdoter tages for, hvad de er. Vi er alle støbt ind i vores kultur og historie på en måde, der er meget svær at begribe og ændre.

2. Forskellene internt i USA er lige så enorme som forskellene mellem USA og Danmark (eller mellem Thyborøn og Østerbro). Landet er på alle måder enormt, geografisk, befolkningsmæssigt og kulturelt. Der er meget, meget langt fra Arlington, Virginia til Anacostia, DC, og der er meget, meget langt fra Manhattan til Nebraska. (Derimod er der sjovt nok ikke særligt langt fra Manhattan til San Francisco – og så alligevel: Jo der er).

3. De nærmeste strande i forhold til Washington DC ligger i North Carolina – mindst fire timers kørsel væk. Det mener amerikanerne ikke er noget problem. For danskerne ligner det en udflugt, man skal afsætte en hel efterårsferie til.

4. Amerikanerne taler enormt højt, også i restauranter. Efter danske standarder råber alle, hvilket selvfølgelig får alle andre til at tale endnu højere.

5. Amerikanerne smiler meget. Det er en god idé at smile igen. Det smitter.

6. Det er et tændt tv i næsten alle restauranter, også de pænere steder. Lyden er dog ikke altid tændt, men det viser næsten altid sport eller nyheder. Der er også fjernsyn i motionscentret, så man kan se MSNBC, mens man bruger cross-traineren.

7. Mediebilledet er befriende alsidigt. Det passer ikke, at en stærk markedsgørelse fører til ensretning – tværtimod. Især på nyhedsområdet har de fleste segmenter deres egen kanal, de kan identificere sig med. Især konservative Fox News er en lise for en DR-vant dansker, selvom kanalen hurtig går i selvsving. Hannity er ulidelig (“Is the president a radical? I think he is a radical!”), Sarah Palin, Gud og Mike Huckabee fylder for meget. Glenn Beck er til gengæld en reel nyskabelse, og han laver lige så spændende og eksperimenterende tv som Poul & Nulle.

8. De hjemløse er høflige og siger “God bless you” og “Happy Holidays”, selvom man ikke giver dem noget. Det kan ikke udelukkes, at taktikken er at give dårlig samvittighed gennem hjertelighed.

9. Washington DC er en betydeligt mere grøn by, end man skulle tro.

10. Washington DC er en betydeligt mere hyggelig by, end man skulle tro. Mange kvarterer har karakter af små landsbyer. Andre kvarterer er lige så udbombede og farlige som Grosnij i 1996.

11. Julepynten kommer først op i gaderne efter Thanksgiving, der altid lander på den fjerde torsdag i november. Det betyder, at julen ikke starter i slutningen af oktober, og at man rent faktisk stadig glæder sig, når juleaften kommer.

12. Der er utrolige mængder af reklamer for guld på nyhedskanalerne, især Fox News. Overskægsklædte G. Gordon Liddy (der blev skandaliseret under Watergateskandalen) har fået en ny karriere som reklamesøjle for Rosland Capital, der sælger guld. Hvis du selv har penge til overs anbefales det i øvrigt at investere i guld. Der er en betydelig fare for inflation eller et regulært dollar-krak i de næste to-tre år.

13. Amerikanerne gør rent på en anden måde end danskerne. Det er svært at købe karklude, sæbe og vaskebaljer. I stedet bruges flydende rengøringsmiddel, der sprayes på ligesom vinduesrens, og tørres af med en let klud. Det er meget mærkeligt. Til gulvet bruges en Swiffer.